Святослав Вакарчук: "Якщо я цікавий людям, значить Бог дав мені завдання давати їм щось хороше. І я буду це робити, допоки я живу".

3 Березня 2006
2723

Святослав Вакарчук: "Якщо я цікавий людям, значить Бог дав мені завдання давати їм щось хороше. І я буду це робити, допоки я живу".

2723
Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю з фронтменом групи "Океан Ельзи" Святославом Вакарчуком за результатми чат-конференції, яка відбулася на сайті ТК 3 березня.
Святослав Вакарчук: "Якщо я цікавий людям, значить Бог дав мені завдання давати їм щось хороше. І я буду це робити, допоки я живу".
На сайті ТК завершилася чат-конференція з фронтменом групи "Океан Ельзи" Святославом Вакарчуком. Говорили учасники чат-конференції про Московський концерт 25-го лютого, про музичні вподобання, про національну ідею та особисті вподобання .
 Живу версію чату можна читати тут.

 

[Moderator] Доброго дня, шановні відвідувачі. Ми починаємо нашу чат-конференцію

[Moderator] Ставте ваші запитання

[ С.Вакарчук] Доброго дня! Я радий всіх вітати на нашій спільній зустрічі.

[Kacia] Добры дзень. Шчыра кажучы, спачатку сумнявалася, ці варта задаваць сваё пытаньне менавіта на беларускай мове.... бо «неразуменьне» - гэта, насамрэч, апошняе з чым бы мне хацелася сутыкнуцца. Але, спадзяюся, адсутнасьць «спільной мовы» моцна не перашкодзіць, пагатоў маё зьвяртаньне хварэе на білінгвізм. Я нахабна, рызыкуючы патрапіць пад артыкул закона аб аўтарскім праве, скарыстаю чужыя словы (проста лічу безсэнсоўным наноў фармуляваць тое, што ўжо і так сфармулявана). Юнаша, якога я працытую, беларускамоўны, але ў дадзеным выпадку ён дзеліцца ўражаньнямі ад вашага(!) канцэрту ў Менску, таму выказваньні, якія я прывяду, напісаныя па-ўкраінску(мовляв, ми не тількі ро-зу-міє-мо українську, але ж і... ) :«...погодься, що не шляхетна це справа починати розмову на мові окупантів в країні, мова котрої – як одноголосно твердять лінгвісти – є найближча до української. натурально, політика – це не справа музикантів, але багато молоді в Мінську чекало, що Вакарчук>>>

[С.Вакарчук] Kacia> Я з приємністю відзначив, що у Бєлорусі люблять, сприймають та розуміють українську мову. однак, із ввічливості я почав проводити концерт мовою, яку розуміють усі, т.б. російською. Ну що ж якщо у Бєлорісі всі розуміють українську - будемо надалі спілкуватися рідною мовою.

 [sixy] канечне мы сё разумеем. У вялікай колькасці людзей з'явілася сапаруднае жаданне не толькі вывучыць украінскую мову, але ж і ужываць яе у паусядзённы жыцці.

 [Kacia] <<<деяк підтримає революційні настрій у світлі останніх подій з виборами. Я задоволені концертом та українськім драйвом, але розчаровані тим, що навіть таки просунуті українські музиканті сприймають Мінськ як таки собі губернське російське містечко на шляху гастролювання по сусідньої імперії.(с) Мяне цікавіць ваша стаўленьне, то бок - як вы можаце пракаментаваць гэтыя выказваньні?

 [Moderator] Питання ставте попорядку. Ми намагатимемося по змозі на них відповідати

 [Ветер] 1. Добрый день, Слава. На какой стадии находятся переговоры по выпуску англоязычного альбома?

[С.Вакарчук] Ветер> Спочатку треба створити достатню кількість англомовних пісень. це не так просто зробити. Враховуючи, що я пишу пісні рідною, українською мовою. Але думаю це станеться.

 [Hellen] С.Вакарчук> Прежде, чем задавать вопросы,хотелось бы поблагодарить Вас и музыкантов за замечательный концерт в Минске.

 [Tinka] С.Вакарчук> Привіт Славко!Скажи, який з концертів Російського туру здався найбільш не звичайним, тобто не такий , як очікували (несподівана реакція публіки, незвичайна атмосфера…)?

 [Flamme18] Здравствуйте Слава!Как вы оцениваете ваш концерт в Лужниках?

[С.Вакарчук] Flamme18> Я считаю, что наше выступление в Москве и в других российских городах, в очередной раз показало, насколько хрупкими являются условности в отношениях между нашими народами, возводимые в средствах массовой информации. Российская публика любит нас. Это взаимно. И это самое главное.

[sixy] Святаслау!!! ДЗЯКУЙ вялікі за канцэрт у Мінску. Гэта здавалася мне раней неверагодным!!!

[Гелла] Славик, что хорошего прочел за последнее время? Порекомендуй что-нибудь, пожалуйста.

[С.Вакарчук] Гелла> я прочел за последние три дня целые три книги: "Степной волк" Гессе, "Тарас Бульба" Гоголя, "Географический справочник по Евросоюзу"

 [big_papa] ЯК ВИ ВВАЖАЄТЕБ ЧИ Є ТАКИЙ УСПІХ ТУРУ В РОСІЇ ОЗНАКОЮ ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСКОЇ ПІСНІ?

[С.Вакарчук] big_papa> Я думаю, що успіх ОЕ в Росії, є ознакою того, що в Росії люблять ОЕ. Якщо таких турів українських груп буде хоча б 10, тоді це буде ознакою відродження та розквіту української сучасної музики.

 [Alinle] Славик, Вы говрите, что собираетесь поехать на ЧМ по футболу...А по-пути не дадите пару концертов н Германии?

[С.Вакарчук] Alinle> Ми не виключаэмо такого варыанту. Можливо, що ми при приїдемо до Німеччини у червні

 [emoty] Расскажи про тур по Америке! Когда начнётся, какие города посетите? Правда что 8-го марта вы в Торонто?

[С.Вакарчук] emoty> Тур пройде у Нью-Йорку, Чікаго, Торонто і Лос-Анжелесі. Але думаю, що це буде на початку квітня, а не березня.

[(М1] С.Вакарчук> ЗДОРОВЕНЬКІ БУЛИ ЗЕМЛЯЧЕ. Св'ятослав , ти будеш робити концерт в честь дня народження свого знову у Львові? дуже би хотілось! минулого разу було просто неймовірно класно. АБО КОЛИ БУДЕ НАСТУПНИЙ ВНЕПЛАНОВИЙ КОНЦЕРТ У ЛЬВОВІ ????????

[С.Вакарчук] (М1> На 750-ліття Львова ми зробимо львівянам власний подарунок.

 [emoty] С.Вакарчук> А ты что в школе не читал "Тараса Бульбу"?))))

[С.Вакарчук] emoty> Вы знаете, читал. И не только "Тараса БУльбу". Но Гоголя, как и многих других выдающихся классиков нужно перечитывать не один раз.

[emoty] С.Вакарчук> Согласна! Я тоже люблю Гоголя)) А вот интересно? пойдёшь смотреть "Помаранчеве небо"? Или уже видел, расскажи про впечатления!

 [Киевлянка] Славик, тебе 30 лет, твоим поклонником в основном 15-18.Ты когда-то говорил, что разные пишутся тексты в 18 и 30, но и восприятие текстов меняется с возрастом. Как ты думаешь, у тебя полностью получается донести ИСТИННЫЙ смысл своих стихов поклонникам? Я имею ввиду, воспринимают ли 16-летние поклонники то, что ты пишешь в 30?

[С.Вакарчук] Киевлянка> Ви знаєте, коли ми починали, нашим шанувальникам було по 16-18. Ті з них, які залишилися з нами зараз, вже мають по 25-30 відповідно. А не менше третини наших шанувальників - це зовсім дорослі люди. І кожна з цих груп розуміють в цих текстах щось своє. Я навіть не виключаю, що розуміє щось більше, аніж я в них заклав.

[Dinat] Кого з української естради ви не полюбляєте?

[С.Вакарчук] Dinat> Я взагалі не люблю фразу "україська естрада". Від неї пахне провінційністю. Радію, що зараз з'являється багато молодих, талановитих музикантів. Сподіваюся, що за пару років ви їм поставите теж питання.

[big_papa] ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО ТОГО, ЩО РОБИТЬ БАГАТО УКРАЇНСЬКИХ СПІВАКІВ, ЇЗДЯТЬ ПО ТУРАХ ЗА ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ ?

[С.Вакарчук] big_papa> Ми живемо у вільній країні і кожен може робити те, що він захоче. ОЕ брали участь в політичних концертах у той момент, коли наше сумління рухало нас до цього. Коли ж участь у політичних концертах є способом заробляння грошей, тоце, вибачте, не для мене. Я за гроші свій голос продавати не хочу. Цього разу ми категорично відмовилися від будь-якої участі у виборах. Політиків, з якими я стояв поруч рік тому, дуже багато. І вони в в різних партіях. А ОЕ - один.

[Tinka] С.Вакарчук> ЩО ДЛЯ ТЕБЕ ДРУЖБА?

[С.Вакарчук] Tinka> Дрежба - це тоді, коли тебе підтримують у всіх ситуаціях у твоєму житті, не чекаючи взаємності. І тим не менше, ця взаємність приходить. інколи мені здається, що розділити з кимось горе значно легше, ніж розділити з кимось радість.

[ELZZZA] С.Вакарчук> яКБИ ВАМ НА КОНЦЕРТІ ПОДАРУВАЛИ ТВАРИНКУ, МОРСКУ СВИНКУ НАПРИКЛАД, ЩОБ ВИ З НЕЮ ЗРОБИЛИ?

[С.Вакарчук] ELZZZA> Я би відніс її до ветеринара, щоб їй зробили щеплення від пташиного грипу

[Калерия] Слава оветь пожалуйста! что тебе больше всего не нравится в шоу-бизнесе?

[С.Вакарчук] Калерия> Мені не подобається сам факт, що я мушу мати до нього відношення. Але нічого не поробиш, музиканти теж зароблять гроші

[Ветер] СЛАВА, ПРЕДСТАВЬ ЧТО НА ДВОРЕ 1991 ГОД, ТЫ У РУЛЯ ВЛАСТИ. И ТВОЕ РЕШЕНИЕ - ГЛАВНОЕ. РАЗДЕЛИЛ БЫ СОЮЗ????

[С.Вакарчук] Ветер> В 91-м году совершенно не надо было ничьих решений. Союз все равно бы разделился, потому что это государство было основано на искусственных принципах. А ни одна искусственная система долго не держится.

[ELZZZA] С.Вакарчук>ЧИ СПІЛКУЄШСЯ ТИ З ДІМОЮ ШУРОВИМ І ЮРОЮ ХУСТОЧКОЮ?

[С.Вакарчук] ELZZZA> З Юрою Хусточкою спілкуюсь, де-коли п'ю каву. Діму Шурова бачу по телевізору. По-моєму, він там вчить дівчат бути гарними. Цікаво. Правда?

[kava] Слава, а чи є у тебе самого улюблена рок група?

[С.Вакарчук] kava> Група Бітлз.

[Калерия] Ты никогда не думал чем будешь заниматься когда закончишь выступать?

[С.Baкapчук] Калерия> так буду  пасічніком, бджолярством займатися

[Rodriges] Слава как ты смотришь на проблему клонирования?

[С.Вакарчук] Rodriges> Ви знаєте, незалежно від того як ми будемо ставитися до клонування, воно,як і інші досягнення людсьукого інтелекту - неминучі. Цікавість і бажання відкриттів, рубить з людиною значно більше, ніж стах і боязнь

[ELZZZA] С.Вакарчук> Який твій найулюбленіший кліп Океан Ельзи?

[С.Вакарчук] ELZZZA> "Без бою"

[lesia] Второй раз дублирую вопрос. Славик, ты поддерживаешь отношения с донецкими друзьями? Они все такие же теплые?

[С.Вакарчук] lesia> Да, я поддердиваю отношения. Не вижу повода для их изменнения.

[Alinle] Я чула, шо фільм про ОЕ покажут про МТВ!Це правда? КОли? Чи вже показали?

[С.Вакарчук] Alinle> Так, фільм про ОЕ на МТВ. Коли точно не знаю. Але це станеться.

[Telekrytyk] Тур ОЕ відбувався під час газової кризи. Чи відчули ви погіршення ставлення росіян до себе?

[С.Вакарчук] Telekrytyk> Для того, щоб прийти на концерт ОЕ - не потрібно платити газом:-) Я вже казав, що музика понад усе.

[Schuldig] Останнє свято, яке Вам дуже запам'яталося

[С.Вакарчук] Schuldig> Мені запам'яталося свято з приводу закінчення нашого туру. Під час нього я дивився хокей.

 

[emoty] СЛАВИК ЧТО ТЫ ВЫБЕРЕШЬ - ХОРОШИЙ СЕКС ИЛИ ПОПИТЬ ВИСКИ С ДРУЗЬЯМИ?

[С.Вакарчук] emoty> Если с друзьями - то конечно попить виски:-)

[Miory] СЛАВКО! ЯКОГО ТИ ЗРIСТУ????!!!!

[С.Вакарчук] Miory> 1 метр 76 см.

[Hellen] Что Вы вкладываете в понятие "национальная идея"?

[С.Вакарчук] Hellen> Відповісти на це питання в чаті одним реченням дуже складно. Я думаю, що найближчим часом ви побачите мої думки щодо цього.

[nicole] привіт! чи плануєте ви в майбутньому зробити джазову версію ваших пісень? Якщо так, то коли? стосовно DVD з останього туру є плани? Дякую!

[С.Вакарчук] nicole> Я дужу люблю джаз і все, що з ним зв'язано. Якщо знайдуться гарні джазові музиканти, які захочуть грати нашу музику - я буду на 7 небі від щастя. Але джазові версії наших пісень самостійно робити не буду, бо не вважаю себе професіоналом у цій сфері.

[ЮліяЯ] Славко скажи, чи вважаєш ти, що кожна зірка, кожна ВЕЛИКА людина має пройти через наркотики та алкоголь???

[С.Вакарчук] ЮліяЯ> Я не проходив через наркотики. А з алкоголем стикався як і всі звичайні люди. І вам не раджу діяти інакше.

[Екатерина] С.Baкapчук ТЕБЕ ЛИЧНО ПОНРАВИЛСЯ КОНЦЕРТ В МОСКВЕ? ОН ПРОШЕЛ ТАК,КАК ТЫ ХОТЕЛ?

[С.Вакарчук] Екатерина> З музичної точки зору, я ніколи не задоволений концертами до кінця. З емоційної - я був задоволений.

[Ptashka] С.Вакарчук> кто автор песни"ГОДИ ВЖЕ"??ТЫ ИЛИ БИЛЫК???

[С.Вакарчук] Ptashka> Ірина Білик

[Hellen] Вы в качестве посла доброй воли ООН будете читать лекции в университетах Украины? А на какую тематику?

[С.Вакарчук] Hellen> Как раз на тему национальной идеи.

[Albi] Славік, а тобі до сих пір подобаються брюнетки?

 [С.Вакарчук] Albi> Мені до сих пір подобаються дівчата.

[Гелла] Слава, какой на данный момент у тебя любимый фильм?

[С.Baкapчук] Гелла Ігри розуму

[krasunya] в тебе є пісня, яку ти присвятив своїй мамі?

[С.Вакарчук] krasunya> Є пісні, які асоціюються у мене з мамою.

13:55:54 [big_papa] ЧИ БАГАТО ЗАЛИШТЛОСЬ ДРУЗІВ З СТАРИВ ЧАСІВ, ЧИ ЗМІНИЛОСЬ ЇХ СТАВЛЕННЯ ДО ВАС?

13:57:13 [С.Вакарчук] big_papa> Ви знаєте, у мене в принципі мало друзів. Дуже мало. І в мене ніколи міняється ставлення до них.

[Dinat] Що ви думаєте про "Дві мови" і наскільки це можливо?

[С.Вакарчук] Dinat> я вважаю, що в Україні має бути стільки мов, скільки хочуть її громадяни, для того аби відчувати себе комфортно. Я вважаю, що в Україні люди мають право спілкуватися тією мовою, яку вони вважають за потрібне. однак Україні не є конфедерацією і навіть федерацією. І тому державною мовою в Україні мусить бути одна - українська.

[ЮліяЯ] Славко, як ти ставишся до того, що музичний бізнес йде у політику?? Наприклад, Руслана!

[С.Вакарчук] ЮліяЯ> Не плутайте, будь-ласка, заняття політикою і присутність у виборчих списках партій. Це, як кажуть в Одесі, - дві великі різниці.

[ЮліяЯ] Славко, ти стояв у революцію на Майдані! Ти б знову вийшов на Майдан з тією ж командою??

[С.Вакарчук] ЮліяЯ> Революції робляться не рузумом. Революції робляться серцем. А ваше питання звертається до розуму. Неможливо прорахувати своє серце.

[Ветер] СЛАВА, ТЕБЕ НЕ КАЖЕТСЯ ЧТО ТАКОЕ КОЛИЧЕСТВО КОНЦЕРТОВ ВЕДЕТ К РЕМЕСЛЕННИЧЕСТВУ . ЛЕГКО ЛИ ИДЕТ НОВЫЙ МАТЕРИАЛ?

[С.Вакарчук] Ветер> А якщо у нас буде менше концертів, то люди скажуть, що ми про них забули. От і шукайте правду.

[ЮліяЯ] Але погодься Руслана стане депутатом!!!

[С.Вакарчук] ЮліяЯ> Але не факт, що політиком.

[Гелла] Славик, ты не устаешь от людского интереса к твоей персоне?

[С.Вакарчук] Гелла> Якщо я цікавий людям, значить Бог дав мені завдання давати їм щось хороше. І я буду це робити, допоки я живу.

[Albina] Хотели бы быть президентом другой страны?

[С.Вакарчук] Albina> Для цього потрібно бути громадянином іншої країни. Я добровільно ніколи не захочу змінити своє громадянство.

[Hellen] с кем из музыкантов Вам хотелось бы поработать вместе?

[С.Вакарчук] Hellen> З Юрієм Башметом, наприклад. Співпраця має бути несподіваною і творчо взаємодоповнюючою, а не PR-ходом.

[emoty] С.Вакарчук> ЧИ ВВАЖАЄШ СВОЇ ПІСНІ ГЕНІАЛЬНИМИ? ТІЛЬКИ ЧЕСНО)))))

[С.Вакарчук] emoty> На детекторі брехні, я відповів на це питання негативно. Однак він мені не повірив:-)

[emoty] С.Вакарчук> А ДЕТЕКТОР БРЕХНЫ НЕ БРЕШЕ.... РОБИМО ВИСНОВКИ))))))

 [4ydesa] СЛАВИК, ЗНАЕШЬ ЧТО ТАКОЕ "ЗВЁЗДНАЯ БОЛЕЗНЬ"?

[С.Вакарчук] 4ydesa> Що таке "зоряна хвороба" знає будь-хто, хто побачив себе хоч раз по телевізору. Головне вчасно від неї вилікуватися і дістати від неї імунитет на майбутнє.

[Hellen] Я не отстану с вопросом Не отказались ли Вы от идеи совместного проекта с Нино Катамадзе?

[С.Вакарчук] Hellen> Я бы очень хотел, чтобы у нас произошол совместный проэкт с Нино Катамадзе.

[Hellen] Есть ли у Вас планы написать рок-оперу, либо музыку к фильму?

[С.Вакарчук] Hellen> Я взагалі хотів би писати побільше різнопланової музики. У тому числі музику до фільмів та рок-оперу.

[Екатерина] Что для Вас есть свобода слова?

 [С.Вакарчук] Екатерина> Свобода слова - это основополагающий принцип любого цивилизованого общества. Однако, цивилизованность также предполагает и адекватное пользование этой свободой.

[ЮліяЯ] Чи хотів би ти виїхати з України, аби знав що десь за кордоном тебе чекає ще більша славо, ще більші гроші й по максимуму суперові перспективи!!!

[С.Вакарчук] ЮліяЯ> Я з радістю їжджу на концерти в інші країни і готовий робити це ще більше. Але завжди залишатимусь українським музиккантом і ні громадянство, ні Батьківщину змінювати не збираюсь.

[Antony] До речі, "Він чекає на неї" теж ти написав?

[С.Вакарчук] Antony> Так, я.

[ELZZZA] С.Вакарчук> В тебе хороший зір? Часто тебе можна побачити в окулярах. Чи це за для солідності?

[С.Вакарчук] ELZZZA> Внутрішній зір - дуже хороший. А щодо зовнішнього - то як у всіх. З часом все міняється.

[Alinle] Вам сподобався Ізраіль?

[С.Вакарчук] Alinle> Мені сподобався Єрусалим. Це незвичайне місто. Я обов'язково туди повернуся.

[GORCHITCHA] В ТЕБЕ Е ЛЮДИНА ЗАРАДИ ЯКОЇ ТИ МОГ БИ В1ДДАТИ ЖИТТЯ?

[С.Вакарчук] GORCHITCHA> Так, в мене є така людина.

14:20:50 [ЮліяЯ] Інфантильне запитання: чи здійснилися твоя дитяча мрія?

14:22:05 [С.Вакарчук] ЮліяЯ> Я вже не пам'ятаю, яка у мене була дитяча мрія.

[Dinat] Чи можете ви сказати що ваша група -це одна сім'я?

14:17:24 [С.Вакарчук] Dinat> Наша група - це багато сімей, об'єднаних в одне ціле.

[Albina] Нравятся фильмы Филлини

[С.Вакарчук] Albina> очень нравятся фыльмы Феллини. Особенно "Дольче Вита". Оттуда, к стати, пошло очень знакомое для нас слово паппараци.

[Hellen] Каждая женщина, которой у меня нет - это песня, которую я пишу. Это высказывание А-К. Жобима. Вы с этим согласны?

[С.Вакарчук] Hellen> очень красивые слова. Ну что ж, красивый композитор - красивые слова. В чем-то он прав.

[malina] так.. я знов.. Славко, ми тут все про зустріч допитуємся, а таке враження, що ти навіть не розумієш, про що йдеться. сумно. Сам ще колись пообіцяв, а зараз мовчиш... Ну скажи хоч щось конкретне крім "на коли"!! Спочатку нам Марко сказав, що вона буде між 1 і 10 березня. потім її перенесли на кінець березня. подумай добре. може у групи є якісь особливі бажання щодо цієї здибанки? може ми їх можем виконать? в якому стилі ви бачите цю зустріч? Дякую.

[С.Вакарчук] malina> Ми обов'язково зустрінемося на прикінці березня. Я про все пам'ятаю.

[Dinat] Як ви оцінюєте останній альбом групи Esthetic Education?

[С.Вакарчук] Dinat> Я чув тільки один альбом. Останні нові дві пісні мені подобаються більше.

[Гелла] Славик, какая твоя любимая песня с вашего последнего альбома?

[С.Вакарчук] Гелла> "Не засинай"

[vivon] Слава, а в каких клубах Киева можно увидеть выступление О.Е.?

[С.Вакарчук] vivon> У тих клубах, які показують по телевізору.

 [С.Вакарчук] Дякую всім! За те, що ви сьогодні прийшли до нас в гості. Вибачите, що не встиг усім відповісти. Якби я сам друкував, то взагалі нікому не встиг би відповісти. Тому давайте разом подякуємо людям з "Детектор медіа" за допомогу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2723
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду