Перший пішов?

17 Лютого 2006
3731

Перший пішов?

3731
З ефіру каналу "НТН" знято програму "Ціна питання".
Перший пішов?

Програма „Ціна питання” виходила на телеканалі НТН з листопада 2004 року. За час існування вийшло 333 її випуски. В січні 2006 року програму було знято з ефіру. Офіційна причина - звільнився керівник і ведучий „Ціни питання” Олег Дейнека.

„Колектив „Ціни питання” було звільнено через те, що програма втратила своє обличчя, тобто ведучого Олега Дейнеку. Ми вирішили законсервувати цей проект”, - пояснила ситуацію для „ТК” головний редактор каналу НТН Наталя Катеринчук.

Звільнені журналісти бачать ситуацію дещо по іншому. Олег Дейнека основною причиною свого рішення піти з каналу називає те, що не було розуміння з боку менеджменту НТН: „Я став керівником програми ще в травні, а з серпня постійно піднімав питання про підвищення заробітної плати, збільшення кількості працівників програми, адже працювала лише половина  людей від необхідної кількості. Люди працювали по 12 годин. Ніякого вирішення цього питання не було до останнього часу”, зазначив журналіст в коментарі „ТК”

Марина Балабан, яка працювала в Ціні питання” інформацію про те, що Дейнека було звільнено у зв’язку з тим, що він знайшов іншу роботу, теж спростовує : „Те, що вони заявляють, нібито Олег знайшов іншу роботу, це можна назвати неправдою. На момент написання заяви він не мав іншої роботи”.

Наталя Катеринчук, запевняє, що чотирьом з восьми працівникам „Ціни питання” було запропоновано залишитись і працювати в економічних новинах, але журналістів Фурсу і Балабан не влаштували умови праці, а „Коновалов – російськомовний журналіст, тому працювати  в „news-room” він не міг”, - каже п. Катеринчук.

В свою чергу Марина Балабан стверджує, що „з усього колективу залишитись запропонували лише мені та Алісі Фурсі, після економічної програми в новинах. Але це зовсім інше. Звісно, нас це не влаштувало”.

Олег Дейнека згоден з тим, що ця пропозиція, не могла задовольнити журналістів: „Їх набирали на економічну програму, а тут запропонували режим новин. До того ж зі збереженням старої зарплати, у той час як журналісти відділу новин отримують вдвічі більше”, - сказав екс-керівник програми.

В своїй заяві для ЗМІ звільнені працівники НТН наголошують на тому, що керівництво каналу відмовилось вести переговори з журналістами і профспілкою, обґрунтовуючи це незаконністю існування самої профспілки на телеканалі. „Всі аргументи з приводу законності реєстрації і діяльності профспілки до уваги не брались, - каже журналіст В’ячеслав Коновалов. – Законність же заказних матеріалів ніколи під сумнів не ставилась”.

Олег Дейнека вважає, що якщо керівництво НТН не здатне оцінити роботу журналістів, то немає сенсу щось доводити: „Нам кожний день пояснювали, який у нас має бути формат. На кожній „летучці” нам пояснювали, як нам себе потрібно поводити. Казали, наприклад, що в газовій проблемі, краще висвітлювати наскільки Україна втрачає від договору. Я не схильний бачити в усьому цьому тиск, я схильний бачити в усьому цьому бардак”, - сказав журналіст. 

Подібні заяви головний редактор каналу називає дурницями, та відмовляється їх коментувати.  А от що стосується „темників” та „заказух” переконує – такі прояви „присікаються на корню”.

Проте, журналісти в своїй заяві, крім іншого, акцентують увагу на тому, що масові звільнення напередодні виборів „ставлять під сумнів свободу слова і об’єктивність подачі інформаційних матеріалів в ефірі телеканалу”. І попереджують, „Ціна питання” – це лише перша ластівка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3731
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду