Олег Задоянчук: „Наш ефір - в Інтернеті”

28 Листопада 2003
1921
28 Листопада 2003
11:24

Олег Задоянчук: „Наш ефір - в Інтернеті”

1921
...будь-який канал і навіть окремий журналіст, побачивши на сайті Медіа-центру „Кандидат” думку ньюзмейкера, його опонента або потрібного йому експерта, може оперативно й абсолютно безкоштовно отримати у нас синхрон для свого сюжету. Прояв часу: телебачення йде в Інтернет. Принаймні, його новинна частина. З 10 листопада в глобальній мережі з‘явився сайт, на якому в телевізійному форматі подаються головні політичні новини України.
Олег Задоянчук: „Наш ефір - в Інтернеті”
Наша розмова з керівником проекту Медіа-центр "Кандидат”, колишнім випусковим редактором “Нового каналу” Олегом Задоянчуком.

- «Детектор медіа» вже писала про ваш проект, але більшою мірою – про прес-центр як його складову. А в чому унікальність телевізійної частини вашого проекту?

- Ми надаємо можливість спостерігати в режимі реального часу за народженням новини. Наша команда досить оперативно викладає на сайт www.kandydat.com.ua заявку на топ-тему дня, і далі збирає додаткову інформацію, аж доти, поки вона не трансформується у повноцінний сюжет. У цьому матеріалі представлені основні ньюзмейкери, їхні опоненти, коментатори та експерти.

- Чи можна цей продукт вважати повноцінним телевізійним продуктом?

- Зрозуміло, що за відсутності ефіру ми втрачаємо на аудиторії. Втім, за оперативністю та дотриманням інших стандартів телевізійної журналістики, переконаний, не поступаємось жодному із загальнонаціональних каналів.

- Чи можна говорити про конкуренцію з іншими каналами?

-Навряд чи це доречно за існуючих умов. Вважаю, що набагато важливіше, щоб інші канали - загальнонаціональні, а також регіональні - навпаки, вигравали від нашої успішної діяльності. Оскільки ми формуємо новину в реальному часі, то будь-який журналіст або редактор має можливість впродовж дня побачити наш хід вирішення теми. Мені, як колишньому випусковому, це видається надзвичайно корисним. Від цієї технологічної інформації легко відштовхнутися і зробити щось своє, оригінальне. Наша мета не конкурувати, а навпаки - підримати колег.

Так, будь-який канал і навіть окремий журналіст, побачивши на сайті Медіа-центру „Кандидат” думку ньюзмейкера, його опонента або потрібного йому експерта, може оперативно й абсолютно безкоштовно отримати у нас синхрон для свого сюжету. Це стосується як теле-, так і радіожурналістів. Отже, стежте за нашим сайтом. На ньому, до речі, є рубрика з інформацією про те, як загальнонаціональні канали подали головні політичні новини. Переконаний, ця інформація зацікавить як фахівців, так і просто небайдужих людей.

- Що собою представляє Медіа-центр “Кандидат” за структурою та кадровим наповненням?

- Це дійсно унікальна структура. І завданнями, і можливостями і, головне, людьми, які зібралися у команду МЦК. Формально - це три підрозділи: ТБ-продакшн, сайт і прес-центр, насправді - живий організм, поєднаний спільною метою. Зараз ми остаточно узгоджуємо текст нашого маніфесту. Головна його тема: “Наступні вибори виграємо ми!” Виграємо разом із суспільством, виборцями та кандидатами. Заради цієї спільної перемоги ми створили унікальну можливість для вільного обміну думками між усіма учасниками виборного процесу.

- Як конкретно ви збираєтеся реалізувати цю мету?

- Сайт – наше вікно у світ. І, як я вже казав, будь-хто може там дізнатися про найголовніше, чим живе зараз країна. Формат текстовий. Втім, усі інтервью записані на відео, а для регіональних компаній ми готуємо профайли, де пропонуємо відеоверсії матеріалів, викладених на сайті. Причому журналісти та редактори на місцях вільні самостійно вирішувати, яким чином використовувати ці матеріали. Ми пропонуємо “розшиті” сюжети. Так роблять великі телеагентства: окремо надають текст, окремо відео. Нині понад 30 українських телерадіокомпаній заявили про своє бажання співпрацювати з нами в цьому продукті. І це не остаточна цифра. Також ми вже зараз готові безкоштовно надавати матеріали для архівів телекомпаній, змонтовані сюжети про основних гравців наступної виборчої кампанії, бекграундові та довідкові матеріали. Нам стане можливостей працювати для регіональних компаній і як київський корпункт.

- У чому ваша несхожість з подібними структурами, утвореними на минулих виборах?

- Нашим ноу-хау є поєднання журналістики з передовими досягненнями в суспільних науках, насамперед, політології та соціології. Ми готові використовувати авангардні наукові розробки українських і світових дослідників у режимі реального часу. Наша команда – це професійні журналісти, оператори, менеджери, юристи та програмісти (Ігор Куляс, Дмитро Крикун, Віктор Замятін, Данило Кляхін, Олександр Піддубний, Наталка Романюк, Валентин Синчак, Ірина Герасимова, Ольга Тимченко, Юрій Чекурда, Олеся Цісик, Катерина Савченко, Тетяна Олексіюк, Андрій Ходієнко, Сергій Тітенко, Сергій Нагорний, Юлія Левадная). Переконаний, що такий унікальний синтез - запорука нового знання про виборчий процес, кандидатів, виборців та країну, в якій усе це відбувається. А ще - ми не маємо наміру зникати з політичної арени після виборів. За кульмінацією, яка припадає на осінь наступного року, буде наполеглива праця над продуктами, цікавими для ЗМІ, державних органів, комерційних і дослідницьких організацій.

- Вас не засмучує те, що гроші на реалізацію цього проекту - неукраїнського походження?

- Знаєте, мене більше би засмутила ситуація, коли я міг щось змінити, мав можливість на щось вплинути і не зробив би цього.

- Чому ви вважаєте, що з вами будуть працювати потужні ЗМІ, національні телеканали? Невже вони самі не зможуть дізнаватися цікаву їм інформацію про вибори?

- По-перше, у нас все в концентрованому вигляді. Маю на увазі інформацію про вибори. Навіть на великих каналах коло людей, які зосереджуються на політичному житті, обмежене. А у нас над цим працює потужна команда.

По-друге, з особистого досвіду знаю, як ухвалюються рішення про зміст та форму сюжету з передвиборної тематики. І незважаючи на весь складний, тривалий, часом просто сюрреалістичний механізм узгодження, величезна, якщо не визначальна, роль залишається за конкретною людиною, яка власноруч пише цей сюжет. Ми готові допомогти цьому журналісту у всьому: від архіву до домовленості про інтерв’ю з потрібним експертом, аби було бажання докопатися до істини та донести її до глядача.

- На презентації МЦК ви заявляли про готовність надавати свій майданчик усім зацікавленим особам. Чи не боїтеся, що вас використовуватимуть у власних цілях?

- Справді, ми оголосили про таку можливість і запрошуємо й тих, хто вже заявив про свій намір балотуватися на наступних виборах, і тих, хто зробить це в майбутньому, завітати до нас. Втім, залишаємо за собою право визначати найголовнішу та найактуальнішу персону або тему. Так, наступна подія в прес-центрі МЦК - це дискусія з перспектив і можливих наслідків політичної реформи, зокрема розгляд питання, хто після реформи керуватиме виконавчою владою: Президент чи Прем’єр-міністр.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1921
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду