Конфлікт під лінійку

8 Грудня 2005
1222

Конфлікт під лінійку

1222
Українське телебачення знову шукає формат денного ток-шоу: робота над помилками.
Конфлікт під лінійку
“Лінія конфлікту” з Машею Єфросиніною (ICTV) – це далеко не перша спроба запустити денне ток-шоу на вітчизняному ТБ. У позаминулому сезоні, приміром, за право назватися королевою світських телебалачок змагалися одразу дві не найгірші ведучі – Іванна Найда (Новий канал, “Життя прекрасне” і “Шоу Іванни Найди”) та Ольга Герасим’юк (“1+1”, “Хочу і буду”). “Неформат”, – сказав український глядач, і про спроби Найди розстатися із серйозною міною ведучої новин, і про творче перевтілення Герасим’юк, яке передбачало сміх у денному ефірі з того, про що вона залюбки б поплакала в ефірі вечірньому. Тобто, провали форматів цілком логічно пов’язували із провалом нових амплуа ведучих.

Поява Маші Єфросиніної в ролі ведучої денного ток-шоу – вибір, здавалося б, цілком адекватний. Вона розкута, дотепна, завжди готова на експромт – принаймні такою запам’яталася Єфросиніна з часів творчого тандему “Маша+Юра” у "Підйомі" на Новому. Однак є певне протиріччя: при всій зовнішній комунікабельності, досить важко зрозуміти, про що б із нею хотілося поговорити. А це важливо. Бо ведучий – це і є саме той магніт, який не тільки приваблює гостей на програму, а й своєю особистістю зумовлює її контент. Одна з мотивацій, причому вагома, для гостей денного шоу – поспілкуватися з ведучим (а що ж іще? – грошей не платять, слави теж годі сподіватися), дізнатися його думку про свою історію. Власне, як до всеукраїнської жилетки приїжджають гості до Герасим’юк на “Без табу” (і вже в цьому органіка програми). Отже, ведучий – це ключова фігура, а тому, по суті, не він має добиратися під формат, а програма ─ народжуватися з його образу. Принаймні, про це свідчать найвдаліші приклади українського телеведення: божевільний Пелих – абсолютно органічний (був) у своєму “Галопом по Європах”, співчутлива і сентиментальна Герасим’юк – у “Без табу”, та й “Підйом” досі тримається тільки завдяки своїй славі, коли в старі добрі часи це було трохи не авторське ранкове шоу Маші та Юри. Джангіров з Корчинським самою своєю появою на екрані витворили цілий телеформат – “Проте”. Єдина для мене загадка українського телеведення – це феномен всенародної улюблениці Руслани Писанки в ролі ведучої погоди. Ось цього я не розумію.

Тобто, проблема номер один – ведучий. Він має бути таким, щоб із ним мріяли поговорити на всі ті теми, які зазвичай вважають колом тем денного ток-шоу. Знаєте, які найпопулярніші? Трансвестити, відновлення цноти, ліворукість, подружня зрада… Поза тим, запускаючи денне ток-шоу з такими темами і мріючи про власну Опру Вінфрі, варто подбати про те, щоб у ведучої було трохи вагоміше суспільне (не професійне, а саме суспільне) реноме, ніж обличчя торгової марки такої-то та завсідниці модних показів.

Леся Ганжа, для "Детектор медіа"

_________________________________________________

Продовження матеріалу читайте в журналі "Детектор медіа" № 11, який нещодавно вийшов з друку.

Нагадуємо, що продовжується передплата журналу на перше півріччя 2006 року. Про умови передплати докладніше можна дізнатися тут.

Також журнал можна придбати на розкладках преси у вестибюлях станцій метрополітену м. Києва та в магазинах:

1. «Наукова Думка», вул. Грушевського 4, м. Київ

2. Книгарня «Сяйво», вул. Червоноармійська 6, м. Київ


Видання здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Publication is supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine/ The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Проекти ГО "Детектор медіа" реалізуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за угодою № F11158-TK-01. Погляди авторів не обов'язково збігаються з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку.

"Telekritika" projekt were made possible through support provided by the United States Agency for International Development, under the terms of Award No. F11158-TK-01. The opinions expressed herein are those of the authors and do not necessarily reflect the views of the United States Agency for International Development.

Реалізації проектів ГО "Детектор медіа" сприяють Тhe National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центр Медіареформ

Журнал "Детектор медіа" виходить також за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1222
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду