“Панорама новин”: неупередженість до політиків і бабусь, які кусають собак

14 Листопада 2003
1050
14 Листопада 2003
15:06

“Панорама новин”: неупередженість до політиків і бабусь, які кусають собак

1050
У Києві вже півтора роки діє медіа центр Розмай. Один з його останніх продуктів – інтернет-сайт „Тузла” У Києві вже півтора роки діє медіа центр Розмай. Один з його останніх продуктів – інтернет-сайт „Тузла”.
“Панорама новин”: неупередженість до політиків і бабусь, які кусають собак


Головним же проектом Розмаю є радіослужба „Панорама новин” - своєрідне інформаційне агентство, але розраховане перш за все на радіо. “Детектор медіа” розповідала читачам про цей проект під час минулих парламентських виборів. Але пройшов час, змінилася дислокація Розмаю, змінилися деякі реалії його буття, але проект продовжує жити. Завдяки чому „Панорама новин” знаходить своїх слухачів, кореспондент „ТК” розпитував у керівника Розмаю Вадима КАСТЕЛЛІ.



- Якщо схарактеризувати наші новини, - каже пан Кастеллі, - то ми кажемо, що вони прості, як наша зовнішня політика, швидкі, як „Запорожець” на старті (обганяє „Мерседеси”, між іншим), і приголомшливі, як удар будь-кого з Кличків - на вибір. І ще вони зрозумілі будь-якому слухачеві. Сподіваюся, що і цікаві будь-якому слухачеві.

Якщо бабуся вкусила собаку, то ми обов‘язково про це повідомимо. І прошу снобів не крутити презирливо носом. Усі новини не можуть бути схожі на ВВС або на радіо ”Свобода”. Врахуйте, що радіо “Панорама новин” за півтора роки свого існування почало звучати вже на двадцяти шести FM-станціях у регіонах України. А це означає, що ми влучили в “десятку”, що ми підготували такий продукт, котрий відповідає природі “ефемок”. Тут новини звучать у перервах між “Дикими танцями” Руслани і співами Мадонни або Кіркорова. А це значить, що вони мусять бути якомога динамічнішими і дохідливішими, розрахованими на слухача з маршрутки чи магазину.

Але в той же час ми розповідаємо про складні політичні, соціальні процеси, просто робимо це зрозумілою мовою. При цьому прагнемо свято дотримуватися основних принципів журналістики – бути неупередженими, доносити різні точки зору.

- А вдається бути неупередженими? - Ми виникли менш ніж за місяць до парламентських виборів 2002 року. Оскільки напередодні таких подій існує особлива потреба в інформації, то нашу продукцію зразу взяли аж дев‘ять станцій. А після виборів їх кількість скоротилася до двох. Вони почали придивлятися до нас, чи не стоїть за нами якась політична або бізнесова сила. І те, що нас передають сьогодні двадцять шість станцій, свідчить, що нам вдалося завоювати їхню довіру. Вони переконалися, що за нашою спиною не заховалися політики або бізнес-структури.

- Яка технологія вашої роботи?

- За час свого існування ми створили мережу кореспондентів майже в усіх регіонах України, а також за кордоном – у Польщі, Румунії, Італії, Росії, США та Канаді. Ми розповідаємо винятково про українські справи, і навіть з-за кордону передаємо про щось, що стосується України. Випуски новин ми готуємо щогодини з ранку до вечора. Звуковий файл виставляється в Інтернеті на нашому сайті (www.vistka.com), а потім станції, що мають з нами угоди, скачують їх і передають у себе на хвилях. Отож, це радійне інформагентство, котре чути на радіохвилях у 19 областях України, а також нас можна слухати та, звісно, читати в Інтернеті.

- Чи існують у вас якісь нові проекти?

- Про один із наших проектів розповіли дуже багато ЗМІ в нашій країні. Ось що значить прийти в потрібне місце в потрібний час. Розмай спільно з Європейським рухом України створив сайт “Острів Тузла” ( www.tuzla.com.ua ), на якому висвітлюється історія конфлікту, оперативно подаються новини і точки зору експертів та зацікавлених осіб. Особливо пишаємося тим, що зробили його власними ресурсами, без фінансової допомоги третіх сторін.

- До речі, а як з фінансами? Ви уже непогано підвелися на ноги. Чи не перейдете ви на самоокупність?

- Нами зацікавилося одне з рекламних агентств. Ідея в тому, що ми будемо ставити в наші новини рекламу, а воно платитиме за це гроші - щось будемо заробляти самі й дамо заробити регіональним радіостанціям. Шукаємо й інші шляхи заробляння грошей. Але цей процес буде непростим і тривалим, бо незалежні радіостанції сьогодні не в змозі платити за якісну інформацію реальні гроші. Тому без донорської допомоги нам ніяк не обійтися. Ми звернулися до міжнародних організацій, що займаються такою діяльністю, і сподіваємося, що наші успіхи переконають їх в необхідності виділення “Панорамі” грантів.

- Ви зупинитеся лише на згаданих проектах?

- Ідей багато. Незабаром має початися проект “Людина слова”. До студії запрошуватимуться помітні і цікаві українські діячі, переважно політики, і ми будемо виводити їх на чисту воду. Якщо серйозно, це будуть розмови на гарячі теми нашого сьогодення та майбутнього, їх можна буде слухати на декількох радіостанціях, читати в регіональних газетах та на нашому сайті www.vistka.com .

Але, в традиціях “Панорами новин”, ми намагатимемося проводити ці розмови простою мовою, так, щоб навіть наймудріший професор був близьким і зрозумілим слухачам. Збираємося запустити програму новин про події цієї хвилини в Європі, адже маємо партнерські стосунки з майже десятком радіостанцій на заході та в центрі нашого континенту.

Ведемо програму журналістських розслідувань. От нещодавно наш головний розслідувач Юрко Луканов закінчив серію програм про поведінку – страшно сказати – податкової служби. А ще розробляємо проект віртуального пулу новин. Це буде вебсайт, на якому в реальному часі одночасно з‘являлися б повідомлення про найважливіші події з усіх точок нашої країни.

Ведемо також мову про можливу співпрацю з ... НАТО. Уявляєте? Потужне та могутнє НАТО виявило зацікавленість інформаційною службою „Панорама новин”! Чи ми домовимося? Слухайте „Панораму новин”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1050
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду