"Через минулорічний конфлікт УНІАН втратив близько 30% клієнтів"

7 Листопада 2003
852
7 Листопада 2003
17:22

"Через минулорічний конфлікт УНІАН втратив близько 30% клієнтів"

852
заявив сьогодні на чат-конференції в "Телекритиці" Олег Наливайко, генеральний директор агентства УНІАН. Нагадаємо, що 1 жовтня минулого року колектив УНІАНу виступив із заявою про те, що агентство потрапило під шалений тиск на формування незалежної інформаційної діяльності.
"Через минулорічний конфлікт УНІАН втратив близько 30% клієнтів"
заявив сьогодні на чат-конференції в "Детектор медіа" Олег Наливайко, генеральний директор агентства УНІАН. заявив сьогодні на чат-конференції в "Детектор медіа" Олег Наливайко, генеральний директор агентства УНІАН.

Нагадаємо, що 1 жовтня минулого року колектив УНІАНу виступив із заявою про те, що агентство потрапило під шалений тиск на формування незалежної інформаційної діяльності.

Тоді в їхній заяві йшлося: "З призначенням нового керівника інформаційної служби (виконавчого директора УНІАН Василя ЮРИЧКА) ми відчуваємо, що в журналістські справи агентства втручаються люди, які представляють політичні інтереси влади і, зокрема, Адміністрації Президента України".

Журналісти заявили, що якщо влада продовжуватиме грубо втручатися в редакційну політику УНІАНу, а також чинити тиск на власників агентства, то вони залишуть за собою право на страйк.

Про те, як працюється УНІАНу сьогодні, наскільки йому вдається бути прибутковим проектом, як уніанівці збираються висвітлювати президентську кампанію та як реагують на ”темники” з Адміністрації Президента читайте у скороченому викладі чат-конференції з Олегом Наливайком.

Повну версію чату читайте тут

–Як ви оцінюєте наслідки минулорічного конфлікту в УНІАН, пов’язаного з цензурою?

– Конфлікт стався рік тому. Наслідки його були дуже негативні в двох напрямках: економічному й моральному. Економічний – ми втратили близько 30% клієнтів, цілий ряд структур припинили оплату наших рахунків і взагалі стосунки з нами. Але в січні-лютому цього року нам вдалось повністю відновити нашу клієнтську базу. Ми не втратили жодного клієнта. Що стосується моральних збитків, у першу чергу вони позначилися на відносинах журналістів з своїми керівниками. У травні-червні я відчув, що ця довіра відновлена. Тому на сьогодні можу з впевненістю сказати, що наслідки минулорічної кризи повністю подолані.

– Василь Юричко у часи свого керівництва УНАІНом стверджував, що конфлікт виник виключно через фінансові причини. Нібито був узятий кредит, який тепер нікому повертати. Якою зараз є фінансова ситуація в УНІАНі?

– Я би сказав, що конфлікт був спричинений не виключно фінансовими причинами, а в тому числі фінансовими причинами. Справа в тому, що на той момент агентство було збитковим, це позначалося на загальній ситуації. Тому, коли почалася зміна в цьому процесі, колектив відреагував миттєво. Що стосується кредиту, то був плановий кредит, ми його повернули набагато раніше терміну повернення. Якщо говорити про сьогоднішню фінансову ситуацію в агентстві, то головний наш показник – ми прибуткові. У нас немає заборгованості ні всередині колективу, ні зовнішнього боргу. з нового періоду роботи агентства. Ми провели технічне переоснащення, закупили багато нової техніки. Зараз закінчується ремонт приміщення УНІАН. Думаю, що у нас буде один з найкращих офісів на Хрещатику. Запущено цілий ряд нових проектів, про які ми ще будемо говорити. Для ми винайняли ще один офіс. Нам тісно в одному офісі в УНІАНі. Тому фінансова ситуація зараз стабільна, і підтвердженням цього можуть бути численні звертання ряду банків з пропозиціями взяти кредитну підтримку.

- Назвіть засновників та власників агентства.

- Засновниками агентства є 7 юридичних структур і 5 фізичних осіб. Серед фізосіб є тільки одне відоме прізвище – це пан Батіг. Він володіє вагомим пакетом. Він – колишній гендиректор агенції УНІАН і його засновник з першого дня. Серед юрструктур – Спілка журналістів, Товариство зв'язків українців за межами України, Всеукраїнське товариство "Просвіта", Спілка юристів, а також Телевізійне інформагентство "Вікна", рекламна агенція "Довіра".

- УНІАН пропонує нові потужні послуги, як наприклад, УНІАН-монітор та ін. Які стратегічні напрямки розвитку ви плануєте?

- У нас досить амбіційні плани на найближчий час. Один з проектів з робочою назвою "УНІАН-ТВ" дозволить нам не тільки писати про новини, але їх показувати. На сьогодні закінчується тендер на закупівлю сучасного телеобладнання. Також укладено угоду про співпрацю з ТІА "Вікна", які мають 6-річний досвід роботи своєї студії-продакшн. На першому етапі в конференц-залі нашого агентства планується встановити сучасний відеокомплекс та інтернет-станцію. Це дозволить працювати в режимі як прямого ефіру, так і студії-продакшн. Передбачається обладнання корпунктів УНІАН телетехнікою.

Не приховуємо, що з часом ми будемо претендувати на ліцензію телемовника для створення ділового каналу. З нових проектів ми розпочали нещодавно. Це – проект "Говорить УНІАН" спільно з нашим партнером компанією UMC. Всі, хто набере 116 на своєму телефоні, можуть прослухати оперативні новини кожної години як суспільно-політичні, так і спортивні. Ми розвиваємо цей проект далі і найближчим часом запропонуємо ФМ-станціям готові новинні блоки.

Також, готуючись до сьогоднішньої зустрічі, ми спеціально запустили ще один проект. З вчорашнього вечора суспільно-політичні і спортивні новини від УНІАН можна отримати через SMS.

- Які ваші повноваження щодо контенту інформаційного продукту агентства?

- У мене усі 100% повноважень щодо виходу матеріалів на стрічці. Згідно з рішенням акціонерів, я не погоджую ніякі інформаційні матеріали з засновниками.

- Яким є ваше ставлення до Віктора Медведчука та роботи його команди?

- На мій погляд, Віктор Медведчук сьогодні є одним з найкращих управлінців як у державних справах, так і бізнесових. Мав можливість спілкуватися з ним як з керівником "BIM". То був сервіс європейського рівня. Інше питання, що його команда діє за принципом "мета виправдовує засоби", і прагматичний підхід цієї команди дозволяє досягати дуже хороших результатів організаційних, але викликає ряд непорозумінь чи претензій з точки зору моралі.

- Як ви в УНІАНі реагуєте на "темники" з АП?

- Жодного разу не отримував, тому не можу прокоментувати.

- Чи можна стверджувати, що УНІАН впроваджує якісь нові правила гри в інформаційному полі України?

- Я б не сказав, що це нові правила, радше нові технології передачі інформації, нові форми. Ми одні з перших запустили чат-прес-конференції. На сьогодні є новий проект "Соціологічна служба УНІАН", яка вже провела 30 досліджень у всіх регіонах України.

- Яке ваше бачення інформування УНІАНом чергової президентської кампанії?

- В УНІАН є 10-річний досвід роботи, в тому числі і з декількох президентських кампаній. В УНІАНівському дусі будемо висвітлювати позиції всіх кандидатів. Спеціально до цієї події буде випускатися новий інформпродукт "УНІАН-вибори" з використанням роботи нашого соціологічного центру і з новими технічними можливостями конференц-залу УНІАН.

- Чи вплинуть вибори на роботу інформаційних агентств, як ви вважаєте? Чи буде посилюватись тиск?

- Вибори, безумовно, вплинуть на роботу інформагентств. Інформаційні приводи будуть виникати набагато частіше. Роботи для журналістів побільшає. Щодо тиску з боку на агентство, то він неефективний, і події минулого року це підтвердили.

- Якими будуть ваші дії в разі надходження команди "зверху" блокувати опозиційних кандидатів?

- Буду використовувати всі можливості, аби переконати авторів таких вказівок не порушувати класичні принципи роботи інформаційного агентства. Принагідно додам, що на стрічці агентства, в конференц-залі зараз можна бачити пані Тимошенко і представників "Нашої України", КПУ і абсолютно щиро хочу сказати, що ніяких вказівок або зауважень за період моєї роботи я не отримував.

- Чи будете ви готові захищати право колективу агентства на професійність, якщо під час виборів буде шалений тиск? Чи намагаєтесь ви зараз продумати схему можливих дій на цей випадок? Як почувається в агентстві профспілка?

- Я би більше говорив не про захист журналістів, а про роботу разом з акціонерами агентства, з тими, хто той тиск планує чинити. Також в наші плани входить висвітлення всіх політичних груп. І досить важко буде виривати з контексту інформацію про тих чи інших персон. Профспілка в агентстві, на мій погляд, поживає добре, зі скаргами не зверталась.

- Як ви особисто оцінюєте роль АП для розвитку ЗМІ у державі? Те, що вони роблять – це законно? Це професійно?

- Тут, мабуть, мова знов іде про темники. Ще раз хочу підкреслити, ми їх не отримуємо. І якщо б це було по-іншому, то, думаю, саме журналісти УНІАН вже б зараз втручались у цю чат-конференцію.

- Хто особисто запрошував вас на роботу в УНІАН?

- Особисто на роботу в УНІАН мене запросив пан Батіг, який на той момент був засновником і гендиректором агентства.

- Сергій Васильєв у вузькому колі каже, що ви його людина на 100%, коли прийде час – ваша роль закінчиться. Яку роль вам відвів придуркуватий Васильєв? Як ви її зіграєте? Тільки відповідайте без зайвого пафосу і без подиву.

- Я, на жаль, не знайомий з паном Васильєвим, хоча це моя помилка. Як керівник агентства я повинен мати з ним робочі відносини. Про роль поки що не знаю.

- Ну, ви, звичайно, розумніший за Юричка, але так брехати... Ви отримуєте темники, тільки не на папері а "позвоночні темники", потім дзвіночком доповідаєте: "Заданіє випалніл, майн херр Васильєв". Це так.

- Одним з головних показників роботи агентства, на мій погляд, є те, що за останні 2 місяці такі авторитетні видання, як газета "Бізнес" назвала нас "тигіпковськими", сайт "Провокація" – "кишеньковими ющенківцями", позавчорашній "Контекст" – "як відомими есдепеушними". Мабуть, це якраз і є показник нашої роботи.

- Чи доводилося вам на посаді помічника першого віце-прем'єра маніпулювати інформацією про здобутки уряду?

- Так сталося, що я працював помічником у зв'язках з громадськістю і пресою двічі з паном Пинзеником, з паном Шпеком і з паном Тігіпко. Це були дуже цікаві часи, особливо робота з Віктором Михайловичем Пинзеником. Прикрашати інформацію доводилось досить часто. Але тоді був трошки інший період.

- Який зараз настрій серед журналістів УНІАН після минулорічного "бунту"? Чи можливі подібні акції непокори колективу УНІАН у разі посилення політичної цензури і тиску на ЗМІ під час цих виборів?

- Настрій серед журналістів, на мій погляд, робочий, позитивний. Наші втрати за цей період – це лишень немала кількість дівчат, які пішли у декретну відпустку. Можливе повторення подібних акцій, бо той, хто дихав вільним повітрям, не захоче знаходитись у затхлому приміщенні.

- Наскільки вам вдається конкурувати з "Інтерфаксом"? У чому їхня головна "фішка", на вашу думку, а в чому ваша?

- На наш погляд, нам вдається конкурувати з "Інтерфаксом". Головна фішка "Інтерфакса", як на мене, це ширше висвітлення економічних новин, в той час, коли ми традиційно ширше висвітлюємо соціально-політичні і регіональні новини. Але найближчим часом плануємо запустити ряд економічних продуктів, такі як "УНІАН-страхування", і розширити роботу фінансової редакції. Також пропонується новий проект "УНІАН-туризм".

- Пане Олеже, яким вам бачиться майбутнє українських медіа як прибуткових бізнес-проектів? Що потрібно для економічної незалежності ЗМІ?

- Безумовно, українські медіа будуть прибутковими. І зараз значна їхня кількість вже є бізнес-проектами. Я мав відношення до трьох таких проектів. Це – газета "Комсомольская правда в Украине", радіо "Довіра" і УНІАН. На власному прикладі можу сказати, що це бізнес, а не політичні іграшки. Для економічної незалежності потрібна сильна менеджерська команда і слід весь час шукати на ринку щось нове.

- Де тут є РИНОК, де ви його знайшли? Ринок тут – це КРИША. Та ось чесно, як на чаті, скажіть про кришу – де вона у вас їде? куди? з ким? скільки їх? як часто змінюються?...Без темників ви нікому не потрібні – ось ваш ринок. До літа ви доживете. А як житимете після 31 жовтня? З ким? Ви теж цього не знаєте?))

- Я не згоден, що тут немає ринку. Підтвердженням цього є те, що якщо рівняти нашу дохідну частину рік до року, ми зараз заробляємо вдвічі більше.

- Як ви вважаєте, чи дозріють колись українські журналісти для того, щоб не бути кріпаками АП та олігархів? Що для цього треба змінити в політичній системі, як ви гадаєте?

- Думаю, що зміни мають відбутися в свідомості політиків і в економічних досягненнях ЗМІ.

- Останнім часом на ваші прес-конференції зачастили представники опозиції, це звичайна спроба заробити грошенята чи зміни орієнтації агентства?

- На наші прес-конференції зачастили не тільки представники опозиції, а й міністри, голови комітетів, лідери фракцій більшості. Це дійсно наша орієнтація на те, щоб всі, кому є про що сказати, мали для цього можливість.

- Ну ви не Наливайко, а Заливайко ))... Я вам скажу про вашу роль: більш-менш "білим та пухнастим" дотягнути до літа, а там завантажувати суміжних колег не інфодубиною, а інфоотрутою. Дозовано, але активно. Ви будете так робити, бо це ваші гроші.

- Давайте доживемо до літа.

- Наскільки сприятливими ви оцінюєте умови для створення в Україні громадських ЗМІ?

- Не думаю, що зараз вони є сприятливими. Банківські структури неохоче кредитують такі проекти, а в рік виборів підтримка через гранти буде викликати протидію. А в держбюджеті коштів на це тим більше немає.

- Чи є у вас зв'язки з зарубіжними агенціями? А спільні продукти?

- Нашими передплатниками є німецька агенція DPA, англійська Reuters, польська PAP, декілька російських агенцій. Ми плануємо розпочати випуск бюлетеня разом з комісією Євросоюзу, який буде інформувати про наближення України до вступу в ЄС.

- Які продукти на інформаційному ринку України особисто ви поважаєте? Саме як бізнес-проекти?

- Це продукт, який робить студія "1+1", Інтерфакс, газета "Бізнес".

- Наскільки захищеним здається вам інформаційний простір України від російської інтервенції у вигляді "інтеграції"?

- Наш простір, на мій погляд, не захищений. В першу чергу причини економічні. ЗМІ Росії себе набагато впевненіше почувають. І друга причина – є традиції в Україні споживання продуктів російських ЗМІ.

- Що, на вашу думку. може сприяти більш зацікавленому споживанню інформації про Україну у світі?

- Журналістика відображає події. Мають відбуватися такі події, які цікавлять світ. І дуже б не хотілось, щоб головними темами про нас були кримінал, корупція, бідність. Тому треба створювати, як кажуть журналісти, інформаційний привід.

- Ви подивіться скіки тут спостерігачів!!!! Вони в онлайні докладають про ваші "атвєти"... Не боїтесь, що вас темником сьогодні по заливайку наллють?))

- Завтра подзвоніть, я вам дам відповідь.

- Ви сказали: "Ми зараз заробляємо вдвічі більше". Яка КРИША стала вам вдвічі більше платити? Хто тут на РИНКУ піднявся? Якщо ви так заливаєте, то вже кажіть, що гарний менеджер може сам створити ринок. На базарі, наприклад? Ну не треба дурити себе в кінці кінців.

- Ми розпочали новий проект, де УНІАН, використовуючи свій бренд, інформаційні і творчі можливості, надає послуги піару. На сьогодні нашими замовниками є найбільші банки України, великі підприємства, оператори зв'язку. Це досить успішні проекти, які серйозно дбають про свій імідж і готові за це платити нам гроші.

- "Послуги піару"??? О, це вже ближче, тепліше... Кому ці банки належать, і у яких фракціях вони сидять?

- Банки і підприємства належать різним структурам і асоціюються з різними фракціями, але дбати про свій імідж потрібно і тим, і іншим. Приналежність банків мене особливо не турбує, ми працюємо на комерційній основі, і для мене цього достатньо.

- Чи підтримуєте ви стосунки з паном Юричком? Як ви ставитесь до ідеї так званого Великого журі, яку активно просували нещодавно в Одесі, на якомусь журналістському заході?

- Стосунки підтримую. Юричко має великий досвід в управлінні як телепроектом, так і інформаційним агентством. Він працював в агентстві "Інтерфакс". Ми з ним обмінюємось думками. Особисті стосунки залишились добрі. Що стосується Великого журі, на мій погляд, його функції може виконувати Спілка журналістів України, її Комісія з етики.

- Ви особисто задоволені кадровим складом свого агентства? Які ще його невикористані ще можливості ви можете назвати? Як збираєтесь використовувати?

- В агентстві працює близько 200 осіб, і сказати, що я задоволений всіма – це, безумовно, неправильно. У нас відбуваються структурно-кадрові зміни. І в першу чергу, в економічному і маркетинговому блоці. Кістяк творчої команди лишився старий.

- Хто має піклуватися про захист інформаційного ринку від "продуктів традиційного споживання", які по суті руйнують власне національне медіа-виробництво?

- Я думаю, що в першу чергу, самі журналістські колективи через підвищення своєї професійності захищатимуть власне медіа-виробництво.

- Як ви вважаєте, коли наші агентства будуть мати достатню кількість кореспондентів за кордоном, щоб ми користувались не тільки Рейтерами, а і й власними продуктами щодо міжнародної інформації?

- Це одне з пріоритетних завдань кожного агентства – розвиток власної кормережі. Це залежить тільки від одного фактору – грошей. На сьогодні агентство має кореспондентів у всіх областях України, в Москві і Мінську. В наших планах – відкриття корпункту в Брюсселі і Варшаві. Шукаємо під це кошти.

- Батіг подавався ж на грант до західних донорів. І що, не дали грошей? А під що, цікаво, грошенята захотілося взяти? Чого не вистачало?

- Наскільки мені відомо, команда Батога вийшла в фінал, але рішення тендерного комітету ще немає.

- Та їх банкірів турбує, кого ще Наливайко піарить, і як ...Ну просто супер менеджер! І на ПЕПСІ, і на КОЛУ.

- Ви дуже обізнаний. Ми дійсно працюємо і з "Пепсі" і з "Кока-колою". Не бачу в цьому нічого поганого.

- Ваш улюблений журналіст?

- Юлія Мостова. Я вважаю її високопрофесійним журналістом, а не замовним.

- Цікаво, за що саме ви її любите найбільше?

- За її матеріали.

- Чи відчуваєте ви, що у інформаційних агенціях відбувається так звана "криза жанру"? А що ж буде, коли почнуться президентські перегони?

- Ми не відчуваємо "кризи жанру" в агентстві. А президентські перегони зроблять наше життя ще більш цікавим.

- Але ж цю кризу відчувають ваші читачі. Цікавим, в сенсі грошей? Чи вам цікаво працювати під тиском?

- Останнім часом в нас значно збільшилась клієнтська база. На мій погляд, це підтверджує те, що читачі цю кризу не відчувають, але претензій професійного плану, які ми висловлюємо самі собі на планірках, у нас досить багато. Ще раз хочу підкреслити, що за час моєї роботи директором УНІАН, на мене особисто ніякого тиску не чинилося. У мене в кабінеті є урядова "десятка", по якій дзвонить тільки мій товариш Володя Боденчук, редактор "Молоді України".

- А що ви знаєте про роботу "медведчуковських" ЗМІ? Чи знаєте ви про те, що там без темника навіть прогноз погоди не пишуть?

- Мені складно характеризувати "медведчуківські ЗМІ", тому що не знаю, які саме до них відносяться. Але прогноз погоди останнім часом непоганий.

Людмила Гуменюк, Оксана Лисенко, "Детектор медіа"

З попередніми чатами в "Детектор медіа" можна познайомитися тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду