Марина Ставнійчук: „Я вважаю, що обмеження голосування вдома - це ведмежа послуга Ющенку від авторів цього закону”

24 Грудня 2004
1251

Марина Ставнійчук: „Я вважаю, що обмеження голосування вдома - це ведмежа послуга Ющенку від авторів цього закону”

1251
22 грудня у "Телекритиці" відбулася чат-конференція за участю заступника голови ЦВК Марини Ставнійчук.
Марина Ставнійчук: „Я вважаю, що обмеження голосування вдома - це ведмежа послуга Ющенку від авторів цього закону”
Тема розмови: „Організація повторного другого туру голосування під час виборів Президента України 2004 року”.

Чат-конференція пройшла у рамках спільного медіа-проекту „Детектор медіа”, Українського незалежного центру політичних досліджень та газети „Україна молода” - „Організація громадянського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія”, що здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні.

Марина Ставнійчук народилася 3 травня 1965 року в м. Бершадь Вінницької області.

У 1987 році закінчила юридичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Закінчила аспірантуру Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Працювала на посадах наукового співробітника відділу конституційного права, проблем законотворчості та місцевого самоврядування, вченого секретаря Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Кандидат юридичних наук. Автор понад тридцяти наукових праць і статей з конституційного права України, порівняльного конституційного права, у тому числі співавтор двох наукових монографій, підручників, а також автор низки статей багатотомного видання “Юридична енциклопедія”.

До 12.2004 р. – член Центральної виборчої комісії.

У Комісії забезпечує узагальнення практики застосування виборчого законодавства та законодавства про референдуми, внесення пропозицій щодо його вдосконалення, розробку методичних рекомендацій з питань організації діяльності виборчих комісій та комісій з референдумів. Представляє інтереси Центральної виборчої комісії в Конституційному Суді України та судах загальної юрисдикції.

З 12.2004 р. - заступник голови Центральної виборчої комісії України.

На початку грудня Верховна Рада України достроково припинила повноваження членів Центральної виборчої комісії.

Марина Ставнійчук увійшла до нового складу ЦВК й зайняла посаду заступника голови Центрвиборчкому.

Подаємо відредаговану версію. Повну версію чат-конференції читайте тут.

– При формуванні нових ТВК і ДВК збереглася значна частина людей, які працювали як у першому, так і в другому турі. Зокрема й ті, з вини яких порушені кримінальні справи за фактом фальшування. Чому ЦВК жодним чином не реагує на таку ситуацію?



– ЦВК відповідно до Закону "Про особливості застосування Закону України "Про вибори Президента України" формувала територіальні виборчі комісії на підставі подань обох кандидатів на пост Президента України. Закон вимагає, що усі особи, подані кандидатами, включаються до складу ТВК. Єдина умова – це однакова участь у формування складу керівництва комісій. Подібна ситуація і з дільничними виборчими комісіями.



– Наскільки дільниці готові до голосування? Як змінився склад дільничних комісій?



– Склад дільничних комісій суттєво зменшився. Зараз дільнична виборча комісія – від 12-ти до 16-ти осіб. А було й по 30, і по 40 членів ДВК. Проблеми із готовністю є. Усі працюємо над тим, щоб підготувати дільниці. Проблеми такі: у школах дільниці закриті. Обладнання в принципі збережено те, що було. Найголовніша проблема для дільниць – формування списків виборців. Інформаційними плакатами новими забезпечили усі ТВК, текстами законів забезпечили, роз’ясненням закону – також.



– Тоді маю запитання: чи ЦВК цього разу реагуватиме на повідомлення у ЗМІ про порушення під час виборів? Наприклад, на ту рекламу штабу Януковчиа про вичавлений апельсин, яку Новий не розмістив, бо не вважає рекламою. А всі решта каналів розмістили. А ви, пані Маріє, як вважаєте, повинна ЦВК реагувати на такий спосіб ведення агітації? А чи повинна ЦВК реагувати на дії кандидатів, а не тільки на скарги?



– Не знаю, що я маю відповісти, бо я не бачила цієї реклами. ЦВК не зобов’язана, але має право з власної ініціативи реагувати на повідомлення про порушення. Коли звертаються до ЦВК суб’єкти виборчого процесу, то ЦВК, безперечно, зобов’язана реагувати на порушення. Звертається зараз зі скаргами кандидат на пост президента В.Янукович. З приводу ведення передвиборчої агітації кандидатом на пост президента В.Ющенком. Скарги стосуються насамперед фінансування ведення передвиборчої агітації.



– Як ви сприйняли рішення Верховного суду, адже до нього всі вважали, що результати виборів з жодних підстав не можуть бути скасовані, бо це не передбачено законом про вибори Президента?!!



– Рішення суду сприйняла як таке, виконання якого є обов’язковим.

У законі дійсно є згадана вами проблема. І законодавцю потрібно думати: коли є підстави і вони пов’язані з порушенням законодавства про виборів, то має бути прописаний у законі порядок визнання виборів недійсними.



– Сьогодні депутат Яворівський озвучив запит щодо сумнозвісного 100-го округу на Кіровоградщині, де знову залишилося старе керівництво комісії. Невже Центрвиборчком не може втрутитися, щоб уникнути повторної появи фальсифікаторів у ТВК під час переголосування 26 грудня?



– Ми просили кандидатів на пост Президента України підійти відповідально до кандидатур до складу комісій. Кого подали – того і включили. Підстав для невключення до складу ТВК не передбачено. Ось таким чином.



– Считаете ли вы, что надо судить человека, действия и бездействие которого привели к тому, что государство потеряло миллионы гривень? Ответьте по сути, не переходя на личности.



– По сути – да. Но, переходя на личности, скажу, что работала таким образом, чтобы этого не допустить.



– Я сьогодні зайшов взяти відкріпне посвідчення і зрозумів, що ніхто ще не знає, як вони за новими правилами оформлюються. Нібито треба після того, як поставлять печатку, їхати до ТВК і там викреслюватися зі списків. Але ж це нереально, якщо кожен виборець припреться до ТВК!



– Насправді Законом "Про особливості..." ускладнений механізм голосування за відкріпними посвідченнями. При видачі відкріпного посвідчення в документі передбачено законом – паспорт, військовий квиток і тимчасове посвідчення громадянина України. В графі "особливі відмітки" або іншому придатному для цього місці ставиться відмітка про видачу відкріпного посвідчення. І у відкріпному посвідченні вказується округ, куди відбуває виборець. Громадянин, який має намір проголосувати за відкріпним посвідченням, звертається не пізніше 12-ої години останньої суботи перед днем голосування до ТВК територіально-виборчого округу, в який він прибуде, із заявою, яка подається із відкріпним посвідченням і документом, в якому зроблено відмітку про видачу відкріпного посвідчення. У ТВК йому повідомляють дільницю, де він може проголосувати. Ось такий порядок.



– Скажіть, наскільки реальний сценарій, що результати знову можуть бути скасовані і буде четвертий, п’ятий, шостий, сьомий тур виборів... Як ви думаєте, чи можуть бути скасовані результати голосування від 26 грудня???



– Боже, я не хочу про це думати. Ми сьогодні робимо усе можливе і неможливе, щоб цього не було. Щоб вибори відбулися, щоб люди проголосували і обрали Президента.



– В угорських селах в Берегівському районі (на Закарпатті) представники СДПУ(о), яких в цьому районі попризначали на керівні пости, агітували за Януковича таким чином – він, мовляв, угорського походження, а його прізвище походить від угорських імен – Янош Ковач – Янукович. Тому угорцям потрібно голосувати за нього. Крім того, в день голосування масово привозилися на дільниці громадяни – роми, які раніше ніколи не голосували. Вони живуть в таборах і для голосування в Береговому всі підписували заяви, які вже були заготовлені на дільницях. Чи вживатиме ЦВК якісь дії для запобігання цьому в Берегівському районі під час переголосування 2-го туру?



– Руслан Князевич, член ЦВК – куратор області. Якраз у Закарпатті. Треба йому взяти це питання на контроль. Але річ у тім, що усім ТВК і ДВК ЦВК нагадала, що до списків виборців включаються громадяни, які мають право голосу і постійно проживають на відповідній території. Головне, щоб виконали норму закону.



– На вопрос Руслана Полищука в программе "Темник" 5.11.2004 "Есть ли надежда на то, что во втором туре нарушений будет меньше?" вы ответили "Конечно. Все организаторы выборов – от ЦИК и до участковых избиркомов – уже приобрели необходимый опыт. Фактически люди должны будут делать работу, которую они уже делали три недели назад. Уверена: выборы будут демократическими". Вы действительно и сейчас можете подтвердить свои слова и до сих пор верите в свою юридическую правоту после подписания Протокола ЦИК 24.11.2004?



– По-перше, насправді я чесно говорила Руслану Поліщуку, бо мені було це зрозуміло і насправді я сподівалася, що це так. Знаєте, щодо підписання протоколу – не все так просто, як видавалося засобами масової інформації. Я вже казала і скажу вам ще: я не лишала свого робочого місця у той час, коли треба було розбиратися з проблемами в організації виборів. Практично по тих областях, які я курувала, не було жодного порушення, яке суттєвим чином могло вплинути на результати виборів. Протягом дня голосування дійсно надходили повідомлення. Я, наприклад, працювала в режимі телефонного зв’язку з усіма і намагалася одразу усувати всі порушення. На момент підписання протоколу у мене не було правових підстав його не підписувати. Я декілька разів зверталася до керівництва комісії: чи є скарги. Мені було повідомлено, що скарг немає. По тих регіонах, які я вела (Вінницька, Хмельницька) усі протоколи ТВК і ДВК надійшли. Складені абсолютно відповідно до вимог закону. На мої запитання колегам, які у них проблеми, сказано, що проблем немає.

Неприємне відчуття самої обстановки в залі ЦВК, коли затверджувався протокол, було. Але, на жаль, у виборчому процесі у якийсь період часу було набагато більше політики, ніж права. Зараз право повертається.

Я давно займаюся виборами, але у багатьох моментах я навіть не сподівалася на те, що хтось додумається до такого роду порушень, які відбувалися. Я розумію, що тут виправдання ні до чого, але мушу сказати, що кожен отримав свій урок з цих виборів. Скажімо, у тих областях, які я курувала, не виявлялися у такому обсягу порушення під час виборів. І я, спілкуючись із співробітниками ТВК у цих регіонах, бачила, що це нормальні люди, які відповідально ставилися до своєї справи.



– А як би ви тоді прокоментували заяви В.Януковича та його команди про тисячі порушень під час виборів у західних регіонах України – приміром на Хмельниччині, яку ви курували?

– Поясніть, що саме розглядав 22 грудня Верховний суд і яке рішення?



– Кандидат на пост Президента України В.Янукович оскаржував до Верховного суду законність постанови ЦВК щодо порядку і кількості виготовлення виборчих бюлетенів. ВСУ визнав дії ЦВК законними і відмовив у задоволенні скарги.

Мені приємно про це говорити, бо я представляла ЦВК у суді.



– Кажуть, що людям, які працювали у комісіях 21 листопада, й досі не виплатили зарплати. Чи це правда? Чому так сталося? Коли вони отримають гроші?



– Це неправда, зарплати виплатили. Ситуація складна з виплатою одноразових винагород. Це було пов’язано з положеннями законодавства про можливість таких виплат тільки після офіційного оприлюднення результатів виборів. ЦВК нещодавно скасувала відповідні положення своїх нормативних актів, які регулюють порядок оплати праці у цій частині. І тепер є надія на те, що оці винагороди зможуть отримати ті люди, які працювали і у старих ТВК, і у нових.



– Віктор Янукович зараз наголошує, що необхідно за відкріпними посвідченнями і вдома голосувати так, як і раніше. Чи погоджуєтеся ви з його думкою, що згадані категорії людей народні депутати суттєво обмежили у правах? Чи може це стати підставою для скасування результатів переголосування 26 грудня?



– Погоджуюся з тим, що обмежили механізм голосування вдома. На мою думку, певна загроза існує. Покладаю великі надії на рішення КСУ у цій частині, який завтра повинен розглядати справу щодо конституційності Закону "Про особливості...". Прямого зв’язку цієї норми з правомірністю встановлення результатів виборів немає. Але якою може бути критична маса тих, хто не зможе проголосувати? Я вважаю, що це ведмежа послуга Ющенку від авторів цього закону. Краще би налагодили контроль за голосування вдома, тим більше, що є усі механізми.



– Чи не можна вже зараз без змін до закону на рівні ЦВК зробити так, щоб всі інваліди й нерухомі мали можливість проголосувати? Чи є у ДВК кошти на транспорт, щоб довезти стареньких і немічних виборців на дільниці, як того вимагає Закон?



– У ДВК, ТВК таких коштів немає і такий механізм не передбачено законом. За рахунок бюджетних коштів ніхто нікого ніколи на вибори не возив. І без болю я про це не можу говорити. Я щодня чую про масу проблем, із цим пов’язаних. Щодня приходять телеграми, листи від немічних людей, що торкаються цієї проблеми. Ми їх відсилаємо до відповідних комітетів ВР – може, достукаються до сердець народних депутатів.

Сьогодні я розмовляла з однією з голів ТВК у Харківській області. Це спецдільниця – приміщення дитячої лікарня. Тут же і хворі на туберкульоз. Раніше їм приносили у палату скриньки для голосування. Тепер вони мають голосувати в одному приміщенні. Головний лікар дитлікарні уже сьогодні б’є тривогу.



– Ходило багато інформації про те. що за фальсифікацію члени ЦВК отримали гроші. Як ви це можете прокоментувати???



– У мене вже немає сили все це чути.

Не отримували.



– Порушено кримінальну справу за фактом фальсифікацій виборів. Особисто вас викликали на допити? Як ви оцінюєте перспективи розгляду цієї справи?



– Не викликали мене на допити. Йдеться про факт умислу, свідомо неправильного підписання протоколу з мого боку не було. Я фаховий юрист, і для мене це очевидно. Але справа, дійсно, є. Кого там будуть викликати чи яким чином справа буде рухатися, ніхто сьогодні не може сказати.



– Тепер виборця у списку може в день виборів поновити лише суд. У нас на дільниці в Києві було маса помилок у списках, очевидних описок, які виправляли на місці, посилаючись на якусь постанову ЦВК. Чи буде вона діяти тепер? Як людям довести, що Рябоконь і Рябокінь – це одна й та сама людина???



– Насправді описки, дійсно, з дозволу ЦВК на час голосування 21 листопада виправляли. Цю норму дослівно перенесли в закон. Я рада, що я доповідала її у засіданні комісії. До речі, багато положень підзаконних актів ЦВК потім переходять до норми закону. На жаль, далеко не до всіх пропозицій прислухається законодавець.



– Тепер, якщо не пускатимуть журналістів і спостерігачів, то вибори на таких дільницях можуть бути визнані недійсними. На ваш погляд, чи не може це стати підставою для невизнання виборів загалом? Наприклад, як особлива технологія для Донецька й Луганська?



– По-перше, це не є підставою для визнання виборів недійсними. Хоч законом і передбачена можливість оскарження таких дій і встановлення відповідальності.



– Чи реагуватиме ЦВК на таємний наказ МВС, який дозволяє швидко "приписувати" людей і фактично дає підстави для нової "каруселі" з відкріпними талонами?



– Наскільки мені відомо, сьогодні на цей наказ МВС внесено протест Генпрокуратури.



– УП пише: "Генеральна прокуратура України опротестувала розпорядження про введення в Україні вкладишів у паспорти, які свідчать про реєстрацію місця проживання", а що думає ЦВК?



– ЦВК точно знає, що до списків виборців включаються громадяни, які постійно проживають на території виборчого округу.



– Пані Ставнійчук, я завжди вважала вас людиною професійною і чесною, але після підписання Протоколу... Невже ніхто з ЦВК вам не казав про порушення в інших регіонах і в ЦВК теж побутує відома приказка – моя хата скраю – я нічого не знаю?



– Я знаю, що імідж мій серйозно погіршився у зв’язку з підписанням цього протоколу. Про причини, чому я підписала протокол, я вже відповідала. Що ж, тепер у мене велике завдання – повернути назад собі те, що я мала.



– Коли, на вашу думку, ЦВК може оголосити результати повторного голосування?



– Стаття 15 Закону "Про особливості..." каже, що здійснюється не раніше закінчення розгляду скарг відповідними виборчими комісіями і судами. Разом з тим, не пізніше, як на 15-ий день. Дуже би хотілося, щоб це було якраніше.

Дозвольте подякувати за хороші і колючі запитання також. Розумію, що маєте право і можете їх ставити. На все добре всім.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1251
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду