Олег Рибачук: „Коли Янукович стикався із життєвими ситуаціями, ми чули:

9 Листопада 2004
1336
9 Листопада 2004
11:15

Олег Рибачук: „Коли Янукович стикався із життєвими ситуаціями, ми чули:

1336
Так керівник офісу В. Ющенка охарактеризував роботу політичного опонента. Олег Рибачук відповів на запитання читачів під час чат-конференції, яка відбулася минулої п"ятниці у рамках спільного проекту газети "Україна молода", інтернет-видання "Детектор медіа" та УНЦПД. Минулого тижня у „Телекритиці” відбулася чат-конференція за участю керівника офісу В. Ющенка.
Олег Рибачук: „Коли Янукович стикався із життєвими ситуаціями, ми чули:
Спілкування відбулося у рамках спільного проекту газети "Україна молода", інтернет-видання "Детектор медіа" та Українського незалежного центру політичних досліджень, за сприяння Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні - "Організації громадського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія".

Метою проекту є максимально повно та об’єктивно висвітлити позиції всіх кандидатів, зокрема проаналізувати та донести їх програмні позиції.



- Доброго дня шановні учасники чату. Усім привіт. Подяка за увагу. Не причісуйте запитання - у нас все без цензури та купюр. Гострі запитання гарантують не менш гострі відповіді.



- Чому штаб Ющенка не позивається до штабу Януковича через численні порушення саме з їхнього боку на виборах? Повідомлень про них купа, але щось я не чула про позови.



- Перша причина - ми досі не бачимо офіційних результатів ЦВК. Хочу сказати, що юридичний департамент працює вже декілька діб. Підготовлено цілий ряд позовів і не лише до штабу Януковича, а до офіційних осіб, тобто губернаторів, голів райдержадміністрацій, міністрів, силових відомств стосовно порушень процесу голосування. Єдине, що додав би, ми твердо переконані у перемозі у другому турі і не дамо ніяких підстав для визнання результатів першого туру недійсними.



- Пане Олег, активізуйте роботу на Волині та Хмельниччині - там результати мали б бути більш переконливими.



- Ми проаналізували результати першого туру вже на другий день після голосування, провели декілька нарад з цього приводу. Я б не говорив лише про потреби активізувати роботу лише на Волині та Хмельниччині. Ми проаналізували роботу по всій Україні. Ми знаємо реально набрані цифри. Знаємо, скільки було вкрадено голосів. Знаємо, скільки людей не змогли проголосувати. Знаємо механізми фальшування. Ми отримували і отримуємо регулярну інформацію про провокації, які готуються проти нас і про методи фальшування і, відповідно, у другому турі все це буде враховано. Я б хотів би подякувати усім тим, хто прийняв участь у першому турі голосування, і побажав би бути не менш активним у другому.



- Мне кажется, нужно активнее раскручивать тему отказа Януковича от дебатов - это очень выгодно, потому что ясно, что он не способен к диалогу, к ведению дискуссии. Все это требует эрудиции и психоэмоциональной подготовки, умение "держать удар", убеждать. Всего этого у Я. нет - убеждение на уровне кулака. Как же можно доверить страну этому человеку?



- На первых эфирах в ночь выборов в беседах с корреспондентами я делал особенный акцент на том, что во втором туре Ющенко получает возможность через теледебаты обратиться к нации в прайм-тайм на Первом национальном канале. Я подчеркивал, что лично я ожидаю от этих теледебатов до этого невиданного для страны шоу. Я помню, что Тигипко в начале кампании храбрился и говорил о желании своего кандидата выйти на публичные дискуссии. Я высказал уверенность в том, что Ющенко был готов уже в первом туре обсуждать с Януковичем публично аспекты своей программы, наиболее важные для общества вопросы. Честно говоря, я не верил в то, что Янукович так бездарно "сползет с темы".



- Доброго дня, пане Олег. У нашому місті багато людей приходять до штабу з пропозиціями допомоги. Але штаб не готовий їх прийняти. Чому?



- По-перше, штаб готовий приймати, але він має фізичні обмеження часу, людей, ресурсу. Але я хотів би сказати кожному, хто бажає зараз зробити свій внесок в перемогу демократії, - почати з перевірки списків виборців. Ви знаєте, що влада вкрала тут у людей можливість проголосувати і ми говоримо про 10% виборців і про складнощі, з якими зіткнулися 30% тих, хто проголосував. Робіть це самі. Закликайте своїх друзів, сусідів і звертайтеся до нас, якщо ви стикаєтеся із супротивом, тому що послідовний і чесний кандидат від влади теж заявив, що його турбує проблема зі списками.



- В каком состоянии договоренность с Морозом? Будут ли работать его штабы на Ющенко?



- Штаби Мороза уже працюють на Ющенка. 2 дні тому я отримав інформацію з Луганської області, де всі активісти Соцпартії розпочали активну агітаційну роботу. Я знаю із особистих розмов із багатьма активними членами фракції соціалістів у Верховній Раді про те, що вони особисто і їхні регіональні структури активно включилися у кампанію. У Ющенка вже була одна зустріч з Олександром Морозом, де вони проговорили цілий ряд питань зі співробітництва. За словами самого Мороза, порозуміння досягли з 95% питань.



- Добрый день, Олег! Скажите -- что там с параллельным сервером в АП? Говорят, на пресс-конференциях раздавали "трофейные" дискеты... Что на них записано?



- Паралельний сервер в АП є. У ніч виборів менеджером цього серверу був особисто кризовий менеджер. Він же, за термінологією Шуфрича-Гавриша, і є головним хакером. Хакер має знати одне - ми знаємо адресу, де він, Тігіпко, Толстоухов, Клюєв і інші реальні штабісти провели ніч виборів, вони отримували попередню інформацію в електронному режимі і лише після "фільтрування" направляли її на сервер ЦВК.



- Доброго дня, пане Олег! Таке питання - пам’ятаєте розголос про Ангерта і таке інше - а чи не здається вам, що постійні повідомлення про підозри, перешкоди і таке інше хоч якою б правдою це не було, - формує в головах пересічних людей враження про опозицію як про скандалістів і неадекватних людей і дає зайвий раз провладникам подати це саме у такому світлі?



- Дуже дякую за запитання. Я задавав його сам собі. Повірте, я знав, що, практично, на всі мої запити буде спростування міністерств, відомств, адміністрацій. Чому я роблю ці запити? Я хочу, щоб ті люди, а їх одиниці, які знають, що я володію достовірною інформацією, розуміли, що ніхто "не прикрыт и ничто не прикрыто" і думали перед тим, як намагатися виконувати або злочинні накази, або відпрацьовувати злочинні сценарії. Всім в АП відомо, що наказ про звільнення Смєшка вже тиждень лежить підписаний Кучмою, але не випускається. Міністерство оборони імені Кузьмука гнівно стверджувало, що ніяких танків під шумок параду у Київ не вводили. Можливо, ті танки, які розміщені на базі МВС в районі Подолу і не є у відомстві, формально, Міноборони, хоча я дивуюся, як Т-72 можуть бути на озброєнні МВС, але сьогодні мені знову підтвердили цю інформацію, і я зможу уточнити місцезнаходження цих танків через декілька днів. Я стверджую, що приблизно о 4 годині ранку, перед парадом, вони були заведені на базу МВС.



- Насколько можно судить "издалека", главная проблема параллельного подсчета - непредоставление или несвоевременное предоставление протоколов с "мокрой" печатью на юго-востоке. Вы сможете справиться с этим 21-го?



- Так, тому що... Якщо серйозно, ми володіємо інформацією і зафіксували ті ТРК, які свідомо затримували надання таких протоколів. ми знаємо, що, наприклад, губернатор Щербань дав наказ не починати підрахунок голосів у "своїй губернії" до 4 ранку. Делікатно нагадуємо, що кримінальна відповідальність, яку персонально несуть голови комісій, члени комісій, представники райдержадміністрацій, облдержадміністрацій і так далі, може вилитися у проведенні 3-12 років у роздумах "за что?"...



- Чи буде НУ намагатися домовитись з регіональними штабами комуністів? У деяких регіонах вони майже готові підтримати Ющенка, незважаючи на думку центру.



- Вибори вже зараз показали, що на місцевому рівні у багатьох регіонах України відпрацьована схема співпраці представників опозиційних сил: комуністів, соціалістів, БЮТівців, - тому насправді у другому турі, коли вже визначилися кандидати від влади і опозиції, ця співпраця тільки покращиться.

- И еще вопрос... Два дня назад в вечерних новостях ICTV прошел сюжет по поводу того, что Янукович обманул пенсионеров с пенсиями, а Ющенко -- молодец, пытался их предупредить. Что это такое? Пинчук меняет ориентацию? Или команда Кучмы? Или своеволие журналистов?



- С тем, что Ющенко - молодец, а Янукович обманул пенсионеров - спорить просто бессмысленно. Об изменении ориентации Пинчука я бы тоже не говорил бы. Пинчук по-своему "послідовний". Он обещал, что "его" каналы, особенно информационные программы, будут освещать выборы взвешено, предоставляя слово каждой стороне. Шокирующим для меня "откровением" стал Дмитрий Киселев.



- Попри курс лікування Віктор Ющенко має дуже хворобливий вигляд. Скажіть, що з ним? Який курс лікування він проходить зараз і що кажуть лікарі?



- Лікарі кажуть те, що вони кажуть кожному - вам потрібен спокій, уникати стресів, не палити і не зловживати алкоголем і так далі. Ви розумієте, що в даній ситуації у Ющенка немає ніяких проблем з курінням, він як і я кинув курити у 8 років. Ющенко ніколи не полюбляв міцні алкогольні напої, але стосовно уникнення стресів - тут у нас є проблеми. Президент Кучма обіцяв, що ця кампанія буде найбруднішою в історії України і це той рідкий випадок, коли він дотримується свого слова. Загалом міцний організм Ющенка справився із хворобою. Є певні залишкові явища на обличчі. Але, як каже Ющенко, бачили б ви мене місяць тому.



- Чому у багатьох дільничних комісіях навіть у Києві спостерігачами і представниками від Ющенка були зовсім недосвідчені люди, часто студенти, які не могли нічого вдіяти навіть, якщо бачили факти фальсифікації, бо просто не знали, що робити? Чому з ними не провели тренінгів на відміну від команди Януковича?



- Сприймається. Ми провели тренінги із багатьма десятками тисяч спостерігачів, особливо, у проблемних регіонах. Зараз, вже декілька днів назад, я бачив оновлені інструкції для спостерігачів, які за своєю простотою нагадують інструкцію по користуванню ліфтом чи молотком. Із телефонами, прізвищами і типовими випадками. Ми у другому турі будемо приділяти особливу увагу до проблемних регіонів, дільниць тощо. Туди будуть перекинуті наші кращі сили: депутати, спостерігачі, міжнародні спостерігачі і просто активісти.



- Чи не варто вже зараз планувати акції по роботі із населенням у Донецькій, Харківській, Запорізькій областях, Криму? Там, де пересічні громадяни мають змогу дивитися тільки "надоб’єктивні канали" і читати "найчеснішу пресу"???



- На жаль, доводиться визнавати той факт, що Донецька область перетворилася у такий собі Архіпелаг Гулаг з усіма його ознаками: тотальний контроль, брудні технології, залякування, кримінал. Ми знаємо про те, як у топках ТЕЦ, що обігрівали місто Донецьк, опівночі спалювалися цілі урни з реальними бюлетенями і тут же з цих топок вивозилися інші. Ми хотіли б попередити таких енергетиків про ті ж 3-12 років "без обігріву". Щодо інших областей ми визнаємо, що у нас є значний потенціал для збільшення відсотків підтримки і ми будемо приділяти таким містам і областям особливу увагу. У нас підготовлений проект проведення другого регіонального туру. Залишається побажати ЦВК успіхів у підрахунку злощасних 2%. Це дасть нам можливість почати останню і переможну ходу по Україні.



- Перший тур показав, що Ющенко всупереч фальсифікаціям набирає більше голосів, але перемога вперто не визнається. Які будуть дії команди Ющенка, якщо другий тур піде за сценарієм першого?



- Стосовно першого туру. Перший помічник Президента Сергій Льовочкін вранці 3 листопада отримав від керівника „Укртелекому” наступну інформацію „за” Ющенка проголосувало 11 491 171 чоловік. „За” Януковича – 11 398 319 чоловік. Це після безсонної і бездарної ночі Медведчука і його команди по фільтрації результатів. Тому говорячи про другий тур, я хочу підкреслити, що реальний відрив нашого кандидата від Януковича буде настільки вражаючим, що пан Медведчук уже зараз може спокійно обіцяти своїй дружині і маленькій донечці, що він проведе ніч виборів з 21 на 22 листопада з ними. Це добра новина не лише дівчаткам, але і мільйонам українським виборцям.



- Чому ви обіцяли, що кожну дільницю буде перетворено на фортецю, але дуже часто саме через безконтрольність на дільницях Ющенко програв той чи інший округ. Поясніть, чому в багатьох місцях не були проконтрольовані дільниці, бо, наприклад, важко повірити, що одне село на Закарпатті на 70 відсотків підтримало Ющенка, а інше, сусіднє – на 90 % Януковича, хоча у цих гірських селах здебільшого живуть родичі... Що ви будете робити, щоб цього не сталося у другому турі?



- Говорячи про Закарпаття, хочеться нагадати, що це край, у якому, за словами класика розмовного жанру соціал-демократії Нестора Шуфрича, "бандиты при ближайшем рассмотрении оказываются депутатами разных уровней". Саме тут відверто і нахабно був побитий міжнародний спостерігач, мій колега з Грузії. Саме Мукачево без акценту промовляється багатьма мовами світу як випадок безпрецедентного ігнорування вибору як такого. Але те ж Мукачево показало українській владі, що примусити громаду обирати не того, кого вона хоче, - справа безнадійна.



- У нашому регіоні багато бізнесменів готові безкоштовно працювати спостерігачами. Вони будуть набагато ефективніше студентів - вони знають за що борються. Вони не знають куди звертатися, чим можуть допомогти. Активізуйте штаби. Нехай вони розповсюджують координати, куди звертатися. Ми допоможемо всім, чим зможемо. Але, нехай штаби будуть активнішими.



- Ви знаєте, у багатьох регіонах не стільки штаби, скільки активна підтримка малого і середнього бізнесу забезпечила нам той результат, яким ми можемо зараз пишатися. Перемога Ющенка у 17 областях у першому турі, попри шалений тиск, шалені кошти, інформаційну війну - це результат активної і що особливо важливо, результативної підтримки таких людей, як ви. У нас залишилося мало часу. Прохання до вас - другий тур визначальний. Не ходіть ні до кого, робіть те, що ви знаєте: агітуйте, перевіряйте списки виборців, вимагайте, щоб на ваших дільницях перед вами вивісили протоколи з результатами голосування. Не розходьтеся, поки цього не трапиться. Не дозволяйте місцевим бандюками нищити ваш вибір. Вони бояться фотокамер, телекамер і, особливо, просто камер.



- Формулу отказа от дебатов Януковичу подсказал Погребинский. Думаю, что у него есть определенные соображения на тему о том, как испортить "бенефис" Ющенко на Первом канале.



- Ні Погребинський, ні Павловський, ні будь-хто інший зараз Януковичу допомогти не в змозі. Моя бабця казала, що навіть барана можна навчити говорити, але... Видно, як команда Януковича старанно ліпила з нього лідера європейського типу, вчила розтягувати губи у посмішці, танцювати з дітками і шанобливо приймати відра з полуницями, але все це як рукою знімалося, коли Януковича стикався із життєвими ситуаціями і тут ми чули: "руки пообламываю", "ноги поотрываю", "головы пооткручиваю", "шкуры поснимаю", "через сито пропущу". Знаєте, знову пригадується як у тій казці, "остались от козлика рожки да ножки". Голосуйте за Януковича. Якщо вас, звичайно, влаштовує доля "козлів".

Стосовно Ющенка. Це вперше з часів, коли навіть Ющенко був прем’єр-міністром і його, кажучи мовою "канкрєтних пацанов", "мочили", в першу чергу, на державних каналах, згадаймо сумнозвісну програму "7 днів" з Долгановим, Вуличне телебачення, "Народну платформу" і "Епіцентр" імені Піховшека. Зараз вперше за всю свою політичну кар’єру Ющенко отримує 100 хвилин прямого ефіру на УТ-1 у найкращий час. У вас буде можливість, я сподіваюся, задавати йому запитання, ми будемо вітати такі запитання. Надсилайте їх через наші громадські приймальні, штабні структури, пишіть просто: Київ, Ющенку. Не дивуйтеся. Ми отримуємо такі листи. Повна адреса така: Київ, Боричев Тік, 22-а. Або: вул. Прорізна, 12. Ющенку.



- Ви відмінили мітинги під ЦВК 31 жовтня, чим вибили карти з рук ініціаторів „силового сценарію”. Але як бути, якщо в другому турі спробують визнати перемогу Януковича всупереч волі більшості виборців? Якою буде ваша відповідь на необхідність вибирати між утриманням громадянського миру і відстоюванням результатів голосування?



- Я особисто переконаний у тому, що з урахуванням досвіду проведення першого туру того безумовного факту, що до коаліції "Сила народу" приєднається не лише Олександр Мороз, а цілий ряд інших партійних лідерів, громадських діячів і 10% тих виборців, у яких просто вкрали можливість проголосувати, то навіть теоретичний шанс оголосити Януковича переможцем залишається нездійсненною, дякувати Богу, мрією. Подивіться, що на цю хвилину вони не можуть оголосити навіть символічну перевагу Януковича у першому турі.



- Сьогодні на РБК з'явилась інформація, що у понеділок Янукович може зняти свою кандидатуру. Можете прокоментувати?



- Чув про такий сценарій. Це - локшина, яка розрахована на вуха Олександра Мороза. Я не дивуюся. що ви прочитали її саме на російському сайті. Тому що саме там "проживають" виробники цієї локшини. По суті Мороза намагаються переконати, що Янукович зніме свою кандидатуру і тоді у 2 турі ми матимемо Ющенка та Мороза. Зазначив би одне: за моєю інформацією, у Януковича вже вкладено донецьким і не тільки бізнесом близько 3 мільярдів американських доларів. Я звертаюся до донецьких бізнесменів: хлопці, не паліть свої гроші далі, я знаю, що Янукович переконує вас вкласти у нього ще декілька мільярдів. Як банкір кажу - повірте, у світі є значно кращі можливості для ваших інвестицій. При президентові Ющенку ви будете мати можливість вести свій бізнес значно успішніше. Вас не будуть як баранів стригти кожен місяць на кожну кампанію, або знімати шкіру. Потерпіть трішки і ви побачите переваги демократичної України, перед якою відкриються можливості цивілізованої торгівлі не лише з Європою, Росією, але й цілим світом.



- Чим буде посилена соціальна програма Віктора Ющенка. Бо у соціальних питаннях він явно програє Януковичу, який уже, фактично, виконав свої програмні зобов’язання?



- Це дуже соціально з боку Януковича напередодні виборів, як каже Ющенко, помазати ваші губи вашим же салом. Тобто дати вам жалюгідну частину того, що у вас вкрали. Якщо ви на мітингу, де стоять десятки тисяч людей, згадаєте про добавки до пенсії, чи стипендії, чи зарплати, то почуєте ревище: а ціни?!!! Ющенко, за словами Мороза, має таку соціальну програму, якій позаздрив би будь-який соціаліст. А саме: створення 5 мільйонів робочих місць, і такі зарплатні, при яких не потрібні будуть ніякі пільги і жалюгідні дотації. Ющенко - це людина, яка знала бюджет в уряді краще за міністра фінансів. При ньому ні урядовцям, ні спритним ділкам не вдасться вкрасти з бюджету жодної копієчки.



- Почему Ющенко не хочет внятно сформулировать свою позицию по русскому языку? Если такая позиция и существует кулуарно, то она не донесена до широкой аудитории, практически неизвестна в русскоязычных регионах. Я хорошо знаю настроения русского населения в Восточной Украине и в Крыму. Проблема языка для них стоит на первом месте. Люди реально боятся, что после победы Ющенко начнется насильственная украинизация. И предпочитают выбрать "этого бандита", чем "этого националиста". Им нужны не обещания и обтекаемые формулировки об их "конституционном праве", а четко сформулированные гарантии. И конкретные законопроекты. Проекта Указа "о чиновниках" в этом плане совершенно недостаточно. Именно вопрос русского языка может оказаться той последней каплей, которая упадет в чашу одного из кандидатов.



- Я был на всех митингах Ющенко на Востоке, в Центре, в Крыму, где Ющенко отвечал на этот вопрос. Его позиция такова: как президент он гарантирует, что в Украине русские, евреи, татары и больше, чем сотня других национальностей, будут иметь возможность разговаривать на своем родном языке, обучать своих детей в школах на своем родном языке, смотреть и слушать телерадиопрограммы на своем родном языке, читать книги, газеты, журналы. Он сказал, что его рука всегда будет подниматься в защиту сохранения национальной культуры, традиций тех граждан, которые волею судьбы оказались в Украине. Он сказал, что сделает все, чтобы русские, евреи, татары... могли сказать: Украина сделала для нас больше, чем страна, где мы родились. И так будет.



- Как Вы собираетесь решать вопрос фальсификаций в Донецком регионе. Ведь, на мой взгляд, это огромный скрытый ресурс?



- В Донецком регионе Янукович не может получить 110%. Все, что можно, он уже получил. Мы можем поздравить его с высоким званием - "президент одного региона".

К сожалению, мне нужно идти продолжать борьбу "зі злочинною владою". Я дуже вдячний всім, хто зумів задати запитання. Прошу пробачення у тих, цікавість кого не зовсім задовольнив, і абсолютно щиро хочу поділитися з вами оптимізмом і вірою в перемогу. Ми переможемо, ТОМУ ЩО ВИ з нами.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1336
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду