В Україні з'явилася газета "Дипломатический мир" - аналог відомої "Le monde diplomatique"

18 Вересня 2003
1002
18 Вересня 2003
13:44

В Україні з'явилася газета "Дипломатический мир" - аналог відомої "Le monde diplomatique"

1002
«Телекритиці » про нове видання розповів його головний редатор та видавець Олександр Рущак.
В Україні з'явилася газета "Дипломатический мир" - аналог відомої "Le monde diplomatique"
- Задум газети диктувався тим, що для України - молодої держави, яка намагається ввійти в світ демократичних цивілізованих європейських країн як рівноправна, дуже важливо перейняти в наше політичне життя, в наш соціум загальнолюдські і загальноєвропейські цінності, - каже Олександр Рущак.



Отже, видання "Дипломатический мир" ставить собі за мету сприяти тому щоб це завдання було реалізоване. Ми прагнемо, щоб читачі, через нашу газету, дізнавалися які процеси відбуваються в світі сьогодні, чого прагне людство, до чого йде цивілізація, що таке взагалі поняття «демократичні країни».

-Хто ваші читачі?

-Ми хочемо щоб читачів у нас було якомога більше. Звичайно перш за все цікавляться цими проблемами люди, які вже підготовлені - політологи, дипломати, широке коло інтелігенції, але ми хочемо зробити газету масовою, тому турбуємось про забезпечення популярності видання. Є в нас розважальні матеріали. Але звичайно, основні матеріали - це аналітика.



- Що для вас особисто стало поштовхом для створення цього пректу?

- Є така у Франціі газета, "Le monde diplomatique", у перекладі -"Дипломатичний світ", яка дуже серйозно і глибоко пише про сучасні міжнародні проблеми. Ця газета має низку партнерських видань по всьому світу. У вісімнадцяти країнах (крім Франції) на своїх національних мовах виходять газети з такою ж назвою. Тобто, наша вже двадцята. Французське видання має тираж 620 000. Тобто, у Франції велике коло читачів цікавиться цими проблемами. А Франція ж за розмірами і кількістю населення приблизно така, як Україна.

В невеликій за територією і населенням Греції тираж такої газети 200 000, в Австрії - німецькомовний тираж 200 000. Такі тиражі свідчать про політичну активність людей, їхнє небайдуже ставлення до того, що їх держава робить на міжнародній арені. Це показник активного політичного життя і рівня демократії. Я подумав, що наших людей теж зацікавить ця тематика.

Інша причина, як я вже казав - це необхідність ламати стереотипи, що насадила коммуністична система і які сьогодні дуже ще перешкоджають нам інтегруватись у світ. Треба пояснювати людям, чому Україна хоче вступити в ЄС, в НАТО, що від цього матиме в перспективі держава, народ і кожен окремо.

- Ви виходили на зв'язок з видавцями "Le monde diplomatique" ?

-Ми мали контакти з "Le monde diplomatique" і будемо налагоджувати творче співробітництво як з французським виданням, так і з його 18 партнерами в інших країнах, адже нас об'єднує спільна тематика. Гадаю, будуть і обмінні матеріали.

Зараз МЗС України вийшло з пропозицією щодо виходу нашого видання і англійською мовою. Для того, щоб ми могли розповсюджувати газету і в інших країнах за допомогою наших посольств, щоб в світі краще знали, що є сьогодні Україна, які її зовнішньополітичні пріоритети, яка її внутрішня політика. Я мав зустріч із цього приводу з заступником держсекретаря Наталею Зарудною.

Цікава пропозиція і ми із задоволенням за це беремося, хоча розуміємо, що це додатковий клопіт.

-І про гроші. Хто фінансує видання, хто є видавець, хто власник?

-В кожному номері ми даємо рекламу. Знайшлися люди, які повірили, що газета швидко здобуде популярність. І за рахунок їх реклами ми маємо змогу налагодити перші випуски. Це приватна газета і приватне видавництво - я є його засновником.

-Якщо котрась із партій запропонує співпрацю...

-Лише на умовах реклами.

- Хто ваші автори?

-Дуже багато цікавих авторів - журналісти, політики, дипломати. В наступному номері ми друкуватимемо мемуари Анатолія Зленка. У нього за плечима величезний досвід. Нещодавно ми з ним зустрічались і він запропонував кілька публікацій до нашої газети.

У нас авторів багато і якщо ви погортаєте номери, то зустрінете чимало відомих прізвищ. Думаю, що буде ще більше.

-Мабуть, з цієї нагоди, і сама газета товщою стане?

- Ні товщою вона не стане, але періодичніть виходу може змінитися. Зараз ми виходимо раз на два тиждня, а з наступного року плануємо - щотижня.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду