"Я не зніматиму свою кандидатуру, я й моя команда будемо боротися за максимальний результат у першому турі"

30 Липня 2004
998

"Я не зніматиму свою кандидатуру, я й моя команда будемо боротися за максимальний результат у першому турі"

998
30 липня в "Телекритиці" відбулася чат-конференція з кандидатом у президенти Анатолієм Кінахом. Він заявив, що не збирається знімати свою кандидатуру на чиюсь користь, бо вважає, що "особистостей і партії, які приймають рішення під тиском чи торгують довірою людей, безумовно очікує політичний крах".
"Я не зніматиму свою кандидатуру, я й моя команда будемо боротися за максимальний результат у першому турі"
30 липня в "Телекритиці" відбулася чат-конференція з кандидатом у президенти, лідером Партії промисловців та підприємців України, головою Української спілки промисловців та підприємців Анатолієм Кириловичем Кінахом. Він заявив, що не збирається знімати свою кандидатуру на чиюсь користь, бо "ніколи не торгує довірою людей". Кінах вважає, що "особистостей і партії, які приймають рішення під тиском чи торгують довірою людей, безумовно очікує політичний крах".

Чат-конференція проводилася в рамках проекту „Організація громадянського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія”, у якому, окрім „Детектор медіа”, беруть участь газета „Україна молода” та Український незалежний центр політичних досліджень. У ході проекту протягом липня–листопада 2004 року загалом планується провести сім чат-конференцій на базі „Детектор медіа”. Виклад матеріалів чат-конференції оприлюднюватимуть газета „Україна молода” та сайти УНЦПД і „Детектор медіа”.Проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні. – Ви плануєте на виборах до кінця йти самостійно – чи знімете свою кандидатуру, як це зробив Пустовойтенко після певних політичних торгів? І на чию користь?

– Я ніколи не торгую довірою людей. І моя участь у виборах Президента України не є просто мої особисті політичні амбіції, а це відображення дуже потужної позиції самодостатніх людей, яким не байдуже, в чиїх руках і якою буде Україна після 31 жовтня.

– Ви, державна людина, кинули виклик єдиному кандидату в президенти від влади Віктору Януковичу. Ви знімете пізніше свою кандидатуру?

– Я не буду знімати свою кандидатуру, я й моя команда будемо боротися за максимальний результат у першому турі, і я буду шукати шлях до розуму й серця громадян на основі чесного й прямого діалогу. І неприпустимості використання чорного піару чи брудних політтехнологій.

– Как вы оцениваете шансы своей партии на следующих парламентских выборах? В случае вашей победы на президентских выборах будет ли проведен пересмотр результатов приватизации?

– Майбутні парламентські вибори у 2006 році мають принципове значення для України. У зв’язку з тим, що будуть відбуватися на основі пропорційної системи – партійних списків. Це повинен бути дуже потужний крок до політичної структуризації суспільства і влади. І націй основі – підвищення відповідальності влади перед народом за результати своєї діяльності. Дуже важливо, щоб більшість у парламенті формувалася не методами тиску, примітивної торгівлі посадами чи ресурсом, а на основі програм, ідеології і створення умов незворотності розвитку України як правової демократичної держави з сучасною конкурентноздатною ринковою економікою.

– З огляду на ваші останні заяви, чи плануєте ви підписати угоду з В. Ющенком щодо недопущення фальсифікації виборів?

– Я готовий поставити свій підпис під угодою про чесні, прозорі вибори. Бо це є принципова умова і моїх особисто, і моєї партії вимог до виборчої кампанії. Нам дуже важливо, щоб сама політична кампанія відбувалася на основі рівноправної політичної конкуренції, а кінцевий результат підвищував довіру суспільства до влади, честь і гідність України в світовому співтоваристві.

Ми зараз ведемо переговори, і не обмежуємося тільки Ющенком, – найближчим часом такі угоди будуть підписуватись.

– Можете ли вы дать оценку Указу Президента об изъятии из нашей военной доктрины (которую он, кстати, подписал всего лишь месяц назад) положений, касающихся вступления Украины в НАТО и ЕС?

– Я впевнений у незворотності євроатлантичної інтеграції України. При цьому євроатлантичний напрям не повинен сприйматися як протилежність співпраці України з іншими державами, в тому числі з Росією. Мій основний принцип – не можна ходити по світу з простягнутою рукою. Незважаючи на напрям – Захід чи Схід, головним пріоритетом для нас повинні бути українські політичні й економічні інтереси. І тільки та держава, яка вміє консолідувати політичну волю, інтелект, кадри і ресурси із захисту сучасними методами національних інтересів, може бути конкурентноздатною і займати гідне місце у світовому співтоваристві.

– Как вы думаете, удастся сместить вас с поста главы ПППУ????

– А хто хоче змістити?

– Выскажите своё мнение о честности заявлений Тигипко относительно неиспользования властью админресурса для "продавливания" Януковича? Вы верите в это? Как вы оцениваете уже имеющуюся практику?

– Це грубе порушення як законодавства України, так і принципів прозорої рівноправної політичної конкуренції. Державні службовці, незалежно від того, хто їх делегував у владу – яка партія чи фракція, – повинні бути на однаковій відстані від політико-фінансових груп і в першу чергу працювати на виконання Конституції України і ефективне виконання своїх функцій.

Для України це питання має принципове значення. Бо, особливо в останній період, владні структури, замість того, щоб обслуговувати своїх громадян, працюють на інтереси окремих політико-фінансових груп і кланів.

– Чи можна погодитися з часто висловлюваною думкою про те, що посада Прем’єр-міністра є дуже добрим плацдармом для вступу в боротьбу за пост Президента? Ви ж є “найсвіжішим” відставником, займали це крісло зовсім недавно, перед Януковичем.

– Я – щаслива людина, бо за останні 14 років, спираючись на довіру людей, працював практично на всіх, за винятком окремих, вищих посадах в Україні: тричі обирався у Верховну Раду, був губернатором області, віце-прем’єром, першим віце-прем’єром і прем’єр-міністром. Це дало мені унікальну можливість накопичувати досвід, зміцнювати волю і працювати в інтересах суспільства і держави.

І я пишаюся тим, що за цей час не прийняв жодного рішення, яке йде всупереч законодавству України чи інтересам суспільства. І ніколи ніхто не відкривав двері в мій кабінет ногами. Я маю зараз право чесно дивитися в очі собі і людям.

– Хотелось бы услышать только "да" или "нет". Уважаемый Анатолий Кириллович! В случае избрания вас Президентом, готовы ли вы нести персональную ответственность за каждого министра, назначенного вами? И в случае обвинения в воровстве одного из них уйти в отставку?

– Так і так.

– Слышали ли вы о протесте сумских студентов против объединения трех вузов в один, и если слышали, то как к этому относитесь? Известно так же, что благодаря вам не состоялось объединение вузов в Николаеве. Не могли бы вы помочь и нам?

– У зв’язку з тим, що в декого немає впевненості в результатах після 31 жовтня, виникає велике "бажання" прискореного перерозподілу власності чи приватизації залишків ліквідного майна. У зв’язку з чим виникають абсолютно необґрунтовані проекти об’єднання учбових закладів, як це відбувалось в Миколаєві і відбувається в Сумах. Я категорично проти таких дій, які руйнують в тому числі заклади вищої освіти, приводять до втрати висококваліфікованих професіоналів і дуже б’ють по вірі молоді в справедливість і законність. І так само, як це було в Миколаєві, я буду жорстко протидіяти таким спробам і підтримую протест сумської молоді.

– Якими будуть відносини України та Росії у разі вашої перемоги на виборах? Чи є спекулятивними, на вашу думку, заяви багатьох кандидатів щодо пріоритетності відносин України з Росією у разі їх перемоги?

– Україна і Російська Федерація, безумовно, будуть поглиблювати економічну співпрацю. І це відповідає стратегічним інтересам наших народів і держав. Але результат буде тільки за головної принципової умови: співпраця повинна бути рівноправною, на умовах прозорої ринкової конкуренції, без спроб політичного чи економічного тиску на партнера.

– Чи не боїтеся краху політичної кар'єри після поразки на виборах Президента-2004?

– У моєму розумінні крах політичної кар’єри для особистості чи політичної партії відбувається тоді, коли рішення приймаються під тиском чи є результатом примітивної торгівлі всупереч принципам особистості чи партії. І ті особистості й партії, які приймають рішення під тиском чи торгують довірою людей, не мають політичної перспективи і їх безумовно очікує політичний крах. Я особисто і мої соратники ніколи не будемо приймати рішення під тиском чи всупереч нашим принципам.

– У разі, якщо ви не пройдете до другого туру, чи будете ви і ваші послідовники голосувати за Ющенка?

– Ми підтримуємо тільки тих кандидатів, які будуть у ході виборів вести чесну боротьбу – без використання адміністративного тиску і монополії в інформаційному просторі.

– Ви позиціонуєте себе як центристський кандидат, а вчора підписали угоду з правим всеукраїнським молодіжним об’єднанням "Український молодіжний авангард".

– Мене дуже турбує, що відбувається з умовами життя і розвитку нашої молоді. А молодь – це ті люди, яким ми свого часу передаватимемо в руки державу. Дуже важливо, щоб молодь зростала як сучасні, конкурентноздатні люди – і професійно, і інтелектуально, і морально. Ми співпрацюємо з великою кількістю молодіжних організацій на таких принципах. І така співпраця будується не на короткотерміновій кон’юнктурі, а є довгостроковою і спрямована на ефективне вирішення великої кількості молодіжних проблем – доступ до освіти, забезпечення житлом, працевлаштування.

– Які у вас зараз стосунки з Віктором Медведчуком, якого вважають керівником “тіньового” штабу Віктора Януковича? Пригадується, за часів прем’єрства Кінаха вас вважали досить близьким до глави Адміністрації Президента. Що саме стало точкою відліку для віддалення?

– Чи розформуєте ви СДПУ(о), коли станете Президентом?


– Ніхто, у тому числі Медведчук, ніколи не відкривав двері в мій кабінет ногами. І мої стосунки спираються в першу чергу на такі принципи, які дозволяють мати тісні відносини в першу чергу з тими людьми, які поважають ті святі базові принципи, які є в основі як довіри, так і дружби людей – чесність, порядність, надійність.

– Як ви ставитеся до політичної реформи взагалі і, зокрема, тієї, що проводиться зараз?

– Політична реформа, безумовно, необхідна. Її головна мета, на мій погляд, – створення ефективних методів відповідальності влади перед народом і її підконтрольності народу. І зміни в Конституцію повинні вноситися в інтересах суспільства і держави, а не для досягнення короткотермінових політичних чи особистих цілей. Це моя вимога до змісту і мети політичної реформи, і я буду захищати такий підхід.

– Як ви збираєтеся реформувати охорону здоров’я, якщо станете Президентом? Чому так повільно просувається сімейна медицина, за яку всі "за"? До речі, що у вас у програмі з цього приводу? Я "колекціоную" відповіді на це запитання усіх кандидатів.

– В Україні поглиблюються дуже негативні процеси зниження рівня здоров’я нації і скорочення кількості населення. Офіційна статистика: щорічно ми втрачаємо 470 тисяч громадян. Це по суті – обласний центр. 38% населення України – непрацездатні люди. У розрахунку на одного громадянина Україна витрачає в чотири рази менше фінансових ресурсів, ніж Польща, і вдвічі менше, ніж Росія. На жаль. А це велика загроза вже для майбутніх поколінь.

Тому питання медицини, здоров’я людей, уже необхідно розглядати на рівні національної безпеки – без перебільшення. І це мусить бути потужною довгостроковою національною політикою в усіх напрямах – гідна оплата праці лікарям, доступ громадян до медичного обслуговування, сучасне обладнання, технології, розвиток сімейної медицини, і безумовно – профілактика, підвищення якості життя громадян.

– Коли ви востаннє бачилися (розмовляли) з Леонідо Кучмою? А з Віктором Януковичем?

– Я бачуся, ми спілкуємося, але це ті зустрічі, які не вимагають реклами.

– Чи будите ви їздити по Україні і безпосередньо спілкуватися з людьми?

– Я в ході президентської кампанії відвідаю всі області України, конкуруватиму з опонентами не адміністративним ресурсом, а чесним спілкуванням з людьми.

Я приношу щирі вибачення тим учасникам чат-конференції, яким я не встиг дати відповідь. Маю надію на продовження спілкування у найближчі терміни. На все добре.

Підготували Іван Бабошин, Тетяна Рябокінь, „Детектор медіа”, Олег Завада
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Рябокінь, „Детектор медіа”, Олег Завада
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду