"Найтемнішою конячкою може бути сам Леонід Данилович, котрий подасть документи о 23.50"

27 Липня 2004
995

"Найтемнішою конячкою може бути сам Леонід Данилович, котрий подасть документи о 23.50"

995
27 липня в "Телекритиці" відбулася чат-конференція за участю політтехнолога й письменника Володимира Цибулька. Розмова йшла про президентські вибори, "грузинські" та інші варіанти: чат відбувався "під знаком фінішу висування всіх, хто хоче покермувать дорогою Ненькою". Розмова йшла переважно про президентські вибори, „грузинські” та інші варіанти.
"Найтемнішою конячкою може бути сам Леонід Данилович, котрий подасть документи о 23.50"
– Доброго дня усім. Я думаю, що коло тем, які ми означили напередодні, розшириться саме по собі. Але, що б ми сьогодні не робили, цей день проходить під знаком фінішу висування всіх, хто хоче покермувать дорогою Ненькою та її посполитим людом.

– Пане Володимире, із ким ви працюєте зараз? Ефективно? Вам подобається? Чому? І що таке "мийна машина"? Це пралка?

– Моя нинішня робота пов’язана із загальнодемократичним процесом. Якщо ви хочете знати персонально, то це та людина, яка виграє саме вибори, а не будь-який інший процес, який проходитиме у нашій країні в цей період і групою зацікавлених осіб буде поіменований як "вибори".

Щодо ефективності, то, на жаль, я зайнятий відсотків на 10. І це мені не подобається, оскільки маю звичку братися за роботу і доводити її до потрібного завершення. "Чому " – питання, відповідь на яке, здається, склалося в уяві кожного, хто хоч якось дотичний до демократичного процесу. Мені нинішня ситуація нагадує двох пекарів, котрим дали по шматку тіста з одної діжі, і в одного з них вийшла смачна хлібина, а в іншого – глевтяк.

– Ви були креативним натхненником виборчої кампанії-99 кандидата Кучми. Які, на вашу думку, прорахунки у креативному аспекті робить команда кандидата Януковича? І взагалі – чи доречно вести мову про креативність щодо кампанії-2004 кандидата Януковича?

– Найголовнішим прорахунком кампанії Януковича є те, що її саме й хочуть побудувати на креативі. А в нашому випадку є персоналія, до якої, як кажуть в Одесі, ні додати ні відняти. Якщо центральною буквою кампанії стало егоїстичне "я", а слоган взагалі з першого прочитання не запам’ятаєш, то, очевидно, запустивши процес креативу, все ж таки ставка робиться в кампанії Януковича виключно на оргметоди, один із яких – підписні листи. Якщо буде сформована база з підписних листів приблизно на 16 млн. виборців, це стане основним аргументом у подальшому фальшуванні кампанії, бо й справді тяжко буде пояснити будь-кому, що ось у нас є 16 млн. підписів, а голосів чомусь 4 мільйони... Все просто!

– Ну, всі, напевно, знають, з-під якого батога збирають ці підписи... Долар – підпис..... І жодних сумнівів, що донецькі знайдуть не тільки 16 мільйонів...

– Чия ідея була зробити біл-борди Януковича, де 3/4 площі займає обличчя самого кандидата? Це якийсь новий піар-хід, з натяком на статус кримінального авторитета?


– Основну скрипку в креативних справах Януковича відіграють його оточення і смаки цього оточення. Навряд чи воно сприйме якусь новітню зображальну ідею. Все, що вони не роблять, відповідає їхньому світогляду, тобто "шоб всьо било как у людєй".

– Хто із кандидатів у президенти, на вашу думку, здатен не просто збільшити ВВП і випуск труб великого діаметру, а зробити з електорату, який стоїть по один та інший бік прилавку, щось, більш-менш схоже на народ?

– Якщо говорити з точки зору сантименту, то за сумою сподівань і очікувань такою людиною є Віктор Ющенко. Але я вже згадував притчу про двох пекарів, і тут, якщо подивитися на державу як на великий завод, а на методики управління не тільки як на заохочення, а ще й підпорядкування, то існує небезпека, що найбезликіша маса, переївши свободи, запросить для себе поводиря, а не координатора.

Те, що асоціюється з вибором Віктора Ющенка, – це в першу чергу очікування позитивних і швидких змін. Віктор Янукович же асоціюється не стільки із еволюцією, скільки зі стагнацією. Він – лідер не народних сподівань, а, швидше, лідер бюрократії. Як він збирається долати цей стереотип і чи збирається – не знаю.

– Чи вважаєте ви, що молодь України здатна вплинути на виборчий процес? Яким чином? (активіст "ПОРИ")

– У першу чергу молодь привносить у будь-яку кампанію передчуття серйозної кадрової ротації, а значить – бажання завойовувати, а не входити в глуху оборону. А ще молодь, як ніхто інший, є популяризатором певного життєвого стандарту. Хоча б так званого "кодексу чотирьох свобод". Про всі ці свободи говорить часом навіть український істеблішмент. Але допускати у своє середовище "заражених" цими свободами не поспішає. Престижність держави в очах як власного народу, так і світу напряму пов’язана із залученням молодих людей до всіх ланок державного управління.

– У пресі активно обговорюються пасажі з нової поеми "Врятувати Ю". Чи немає бажання з часом написати ще й "Врятувати Я?"

– Якщо назву України англійською – "Юкрейн" – раптом постановою Кабміну буде транскрибовано як "Якрейн", то я просто виправлю це в тексті!.. Але справжнього давньокитайського Ю переписати я не зможу. Як і переписати контекст, у якому цей Ю став таким асоціативно впізнаваним. Чи, може, кожен додумує своє – у цьому і є цінність постмодерну: в переломленні старих істин крізь призму сучасних контекстів.

– А К не треба рятувати часом?

– А це ще хто такий? Якщо ви подумали про К того, що є другом Пу, то в нього не все так погано. Принаймні в цьому нас переконують "щелкопьори" його друга Ме.

– Які ви маєте літературні плани на найближчі місяці?

– Найближчий літературний план – це відлагодження мого сайту tsybulko.kiev.ua, а також – видання книги пісенних текстів з простою назвою "Пісенник" та перевидання доповненої українсько-англійської книги "Ангели в піраміді" у перекладі на англійську Юрка Тарнавського.

Якось сама по собі дописується книга "Політикон". Це такий собі міський фольклор. Деякі тексти з неї давно вже живуть своїм життям і не потребують нагадування про авторство.

– 15 серпня ви починаєте потужну роботу в штабі Януковича. Скільки вам за це платять?

– Із великою радістю черговий раз виявляю таке про себе, що навіть і здогадуватись не міг. Чи це хтось вирішив погратися в широку інтеграцію? Саме ту, про яку я говорив минулого року на одній із чат-конференцій, але тоді йшлося про Віктора Ющенка і необхідність залучення до його штабу якомога ширшого спектру сил. Перед тим, як висловлювать подібні припущення, краще за все спочатку прицінитися – а ким він буде, цей Цибулько, у штабі Януковича? Ніким. Ну то навіщо ставити таке запитання?

– Це єдине, що вас тримає – що ви будете "ніким" у штабі Януковича?

– Не єдине. Є ще література. Та інші цінності – тобто світогляд.

– А якщо порівняти кандидатів Кучму і Януковича: у чому спільність і відмінність?

– Це в першу чергу більш струнка виконавська схема, тобто – кулаком по столу – і – "виполнять"! Але насправді Янукович – це адміністративно вдосконалений, трішки прибілорушений кучмізм. Я би сказав, що це теж еволюція, але ще з меншою національною складовою, ніж це є у Кучми. Чи знайде Янукович спосіб розмови з українським сегментом малоукраїнської України? Та чи й взагалі він задумується над цим питанням – поки що незрозуміло. Так само, як Віктор Ющенко дошукується шляху до серця донецько-луганського виборця. Зрозуміло, що будь-яке поспішне ламання стереотипів може призвести швидше до негативу, ніж до очікуваного результату. Але мені здається, що рух Ющенка на схід є більш успішним, ніж рух Януковича на захід – у розумінні цінностей.

– Як ви оцінюєте піар-кампанію Ющенка?

– Як посил, як певне повідомлення, принаймні ця піар-кампанія не подавляє і не викривляє найкращих людських рис кандидата Ющенка. Єдина небезпека, яка існує в цій кампанії, – це виконання всіх задумок штабу в регіонах та якість кадрів, які покликані виконати це найвище завдання. Але інших людей взяти вже ніде. Та й народ міняти немає смислу...

– Будуть змагатися двоє-троє. А що решта?

– Для більшості "технічних" кандидатів це шанс вихопити лотерею в 2-2,5 відсотки і породити надію у потенційних спонсорів, що за умови регулярного фінансування на наступних парламентських виборах все ж таки можна втрапити в пул щасливців, котрі подолали бар’єр. Ці вибори для них, крім відпрацювання технологій та партійної вертикалі, також цікаві своїм другим туром та можливістю долучитися до табору переможців саме в другому турі. От тоді зміна векторів буде вражаюча. А виборці в черговий раз переконаються, що політика – це мистецтво майже неможливого або неможливого взагалі.

– А як розцінити "кандидатство" Черновецького?

– Ні Михайло Бродський, ні Леонід Черновецький нашкодити кампанії Віктора Ющенка не можуть ніяк. Швидше за все, вони навіть вдало відтінятимуть "надію нації". А про другий тур я вже казав.

– Чи можете ви зараз чітко уявити та описати Україну Януковича?

– Це жовто-блакитна Білорусія. З пільгами для ветеранів УПА і єдиною помісною церквою – Донецького патріархату. Шанувальників української мови прошу не турбуватися – Ненька таки буде українізована, бо це середовище таки зрозуміло мою тезу про те, що продуктом політики є ідентичність.

– Багато хто говорить про грузинський варіант у випадку фальсифікації виборів. Усе-таки, який буде варіант у нас – "грузинський" чи суто український?

– Я би не говорив про грузинський варіант взагалі, оскільки вибори в нас все ж таки робить еліта, або контреліта. Ющенко як лідер контреліти дуже ефективний в очах виборців. Але основні групи населення все ж будуть орієнтуватися на думку і позицію своїх безпосередніх керівників або ж локальних лідерів – очільників місцевого самоврядування.

Я не виключаю, що ще напередодні першого туру деякі регіональні еліти напряму звернуться по підтримку до Віктора Ющенка. А нинішня механіка збирання підписів, тобто унеможливлення вибору ще на підготовчому етапі, досить серйозно тривожить не тільки простого виборця, а й регіональних лідерів.

Основне ж – що українська контреліта веде населення, яке навряд чи вдасться до радикальних вуличних дій. Адже більшість усе-таки задіяна в тих чи інших економічних проектах і радіє нещасним тіньовим 20-и – 50-и доларам, по які не приходить податковий інспектор. Боязнь втратити цю дрібничку, на жаль, серйозніша, ніж бажання стати гарматним м’ясом навіть у гуманному вияві цього поняття. Українець знає, що будь-якими його діями скористається той, хто й завжди користає з революцій.

Але український варіант – можливий. Тільки він займе значно більший відрізок часу. Та він, власне, й реалізується. Будь-яке нове покоління, що здобуде владу, іншого вибору, як європейський, своєму народові не запропонує, та й народ дозріє. Тільки грузинські злидні могли породити грузинський варіант.

– Що б ви зробили насамперед, якщо б, із цього дня, вам довелось піарити Ющенка?

– Те, що й зробив би кожен лікар: спочатку б сказав сам собі "Не зашкодь!". А потім би вдосконалив виконавську вертикаль та шукав способів прийнятного діалогу зі старою номенклатурою. Або ж зі старою бюрократією. Адже ця стара бюрократія потребує для себе своєрідного адвоката, ну, тобто, людини, яка, не урізавши їхньої впливовості, дасть можливість учням цієї старої бюрократії прийти без втрат у новітню політику. Я би пошукав нових форм діалогу з рядом регіональних еліт або ж бізнесово-політичних груп.

А ще треба відновити довіру в тих стосунках, які охололи протягом останніх двох років. Долучення сильної команди Тимошенко, крім свого позитиву, породило немало напружень, і ці напруження пригасити треба найближчим часом.

Минулого року я говорив про двох сильних партнерів. Один є, негайно треба знайти другого, щоби все замкнулося в сакральний трикутник, адже відомо, що трикутник – найбільш непохитна фігура.

– Щось ви, пане Володимире, надто часто вживаєте заїжджене чи нав’язане слово " еліта".

– Українська лексика досить багата, але те, що ми маємо, саме й називається цим гидким словом неукраїнського й навіть неслов’янського походження.

– Слово-то не гидке – наповнення падлюче!..

– А як щодо підтримки сумських студентів? І взагалі, чи є у нас реальні підстави повторити 90-ті?


– Проблема сумських студентів має ту ж саму природу, що й з’ява ліберальної партії в списку засновників "Нашої України". Єдине – із цього розумні люди роблять розумні висновки. І вони повинні їх зробити якомога швидше.

Що ж до студентів, то на вулиці доволі репресивна погода, а те, чим ризикують ці молоді люди, ще не стало проблемою всього покоління. Який із регіонів запропонував свою допомогу? А яка з реальних політичних сил? А навіть якби парламент намагався втрутитися в цей процес, навряд чи щось би змінилося. Мені здається, що сила трьох чвертей українських політиків закінчується стінами Верховної Ради або навіть в її стінах і не починається.

– Якщо сьогодні не вистрибне темна конячка (а вона не вистрибне, мабуть), то хто з уже відомих кандидатів може сплутати карти Ющенку/Януковичу?

– Найтемнішою конячкою може бути сам Леонід Данилович, котрий подасть документи о 23.50.

На нинішньому "двориб’ї" цілком самодостатньо виглядають двоє політиків – Мороз і Кінах. Але, якби раптом з’явилася невідома людина з прізвищем [вилучено "Детектор медіаю"], процентів п’ять непередбачених перетекли б в його кошик. Лише у другому турі ніхто з цих голосів скористатися б не зміг...

А тепер про серйозне. Коли говорять про те, що підтримка Росії може зіграти ключову роль у долі когось із кандидатів, це велика самопотіха путінських словоблудів. Пряма підтримка Росією будь-якого кандидата забирає в нього 5-7 відсотків, так само, як і пряма підтримка соціал-демократами. Так що – опрєдєляйтєсь, гаспада!

– А що у вас в літературних планах? І хто ваш улюблений сучасний український поет?

– Улюблений український поет – це мій син Іван, який (видно, блін, гени) нещодавно сказав: "Зараз вилізу на Джека і поїду десь далеко". Я його цьому не вчив. А Джек – це сусідський пес, кавказець.

– Що б ви найважливіше порадили українським письменникам? Заздалегідь вдячний за відповідь.

– А на чиєму вони боці? І чи дуже їм кортить використати виборчий процес для оживлення літературного процесу?

– Образ сучасного Українця – який він?

– Сучасний у повному розумінні цього слова. Тобто здатен долати будь-які виклики сучасного світу. Комунікабельний і успішний. А сумні пісні і ностальгійні сльози залишмо ХІХ століттю. Сучасний українець – це в першу чергу переможець. Принаймні, якщо не ворога, то обставин.

– Чи комфортно вам, поету, перебувати тут зараз, цієї миті саме у такій іпостасі? Чи це нормальне явище для суспільства? Ну, і для годиться – не питаю, хто винен, але – що ж його робити?

– Я дуже азартна людина. А оскільки я не люблю карточних ігор, то граю на більярді. А вибори – це і азарт, і спорт, і справжня чоловіча робота. Це так само, як пишеш роман. Це – перша сторінка, а це – остання крапка. Винні, як завжди, обставини, і звичка ставити типово російські запитання. Обставини переможемо, від звичок відмовимось. Із цього щось вийде, власне, справжнє, авторське, – от там і буде комфортно і затишно. Це ще гра не мого покоління і не мого світогляду. Наша справжня гра невдовзі. В інших контекстах. А поки що допоможемо нинішнім змінити контекст.

Дякую всім, наш час на сьогодні вичерпано. Але я з радістю продовжу розмову на власному сайті tsybulko.kiev.ua. Заходьте, за кілька днів він працюватиме.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Рябокінь, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
995
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду