Рух «Стоп-цензурі!» заявляє про різке зростання насильства та тиску на журналістів

20 Грудня 2010
28477

Рух «Стоп-цензурі!» заявляє про різке зростання насильства та тиску на журналістів

28477
Заяву українських журналістів підтримали «Репортери без кордонів». Організації вимагають припинення свавілля силових структур та ефективного розслідування злочинів проти представників ЗМІ
Рух «Стоп-цензурі!» заявляє про різке зростання насильства та тиску на журналістів

 Журналісти, які об'єдналися у рух «Стоп цензурі!», занепокоєні випадками насильства над колегами, які сталися останнім часом в Україні. Про це йдеться у заяві руху.

 

Збільшення кількості нападів на журналістів, викликів їх до правоохоронних органів та погроз, на переконання авторів заяви, свідчить про загальну атмосферу залякування.

 

У заяві вказується на відсутність результатів розслідувань злочинів проти журналістів. Члени «Стоп цензури!» закликають владу дати оцінку проявам свавілля стосовно представників ЗМІ, не чинити перешкод їхній професійній діяльності та сприяти ефективному розслідуванню злочинів проти журналістів.

 

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» підтримала заяву. Нижче наводимо її повний текст.

 

 

 

 

ЗАЯВА

 

Ми, журналісти України, що об'єдналися в Громадський рух «Стоп цензурі!» заявляємо про різке зростання насильства та тиску на журналістів.

 

В нас викликають глибоке занепокоєння випадки, що трапилися з нашими колегами і які свідчать про загальну атмосферу залякування та погроз, в якій змушені працювати українські журналісти.

 

Лише останнім часом мали місце такі події:

15 червня - директор телеканалу ТВі Микола Княжицький заявив про стеження за ним і надав відео з доказами;

30 липня - виклик до СБУ блогера та письменника Олега Шинкаренка «щодо розміщення на інтернет сайті повідомлення про погрозу, щодо державного діяча України»;

1 жовтня - у Миколаєві було побито громадського діяча та видавця журналу «Горожанин» Юрія Юріна;

4 жовтня - депутат Житомирської районної ради від БЮТ застосував силу проти регіонального кореспондента газет "День" та "Замок володарів" Дмитра Сінченка;

28 жовтня - Генеральний продюсер телеканалу ZIK та ведучий програми журналістських розслідувань «Хто тут живе?» Дмитро Добродомов подав заяви до управління СБУ у Львівській області та обласної прокуратури з фактами погроз на свою адресу та вимогами припинити вихід програми журналістських розслідувань;

28 жовтня - депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов пригрозив закрити ток-шоу «Київський форум», яке виходить на КДР ТРК;

1 листопада - у Феодосії під час відео - зйомки підвезення людей на виборчі дільниці представники Партії регіонів напали на кореспондентів Чорноморської телерадіокомпанії і силоміць забрали відеокасету, на якій було знято дане порушення;

3 листопада - у Житомирі працівники міліції застосували силу до спецкореспондента 5-го каналу Оксани Трокоз;

8 листопада - Віктор Котенко, житомирський журналіст, повідомив про погрози на свою адресу;

11 листопада - невідомі побили краматорського журналіста Олексія Ладику та розбили його фотокамеру;

23 листопада - під час акції протесту проти нового Податкового кодексу у Києві міліція перешкоджала роботі журналістів, намагалася затримати машину з журналістами одного з центральних телеканалів, не дозволяла журналістам зайти на територію наметового містечка;

27 листопада - охоронці прем'єр-міністра Миколи Азарова чинили перешкоди журналістам 5-го каналу у їхній професійній діяльності на Майдані Незалежності в Києві;

 29 листопада - Віктор Котенко, житомирський журналіст, повідомив про погрози на свою адресу;

29 листопада  -  охоронці прем'єр-міністра Миколи Азарова чинили перешкоди журналістам 5-го каналу у їхній професійній діяльності на Майдані Незалежності в Києві;

13 грудня - працівники спецпідрозділу «Беркут» безпідставно затримали журналіста Мустафу Найєма;

13 грудня - працівники міліції спробували обшукати головного редактора журналу «Корреспондент» Віталія Сича.

 

Нагадаємо, що раніше мали місце також побиття журналіста Нового каналу Сергія Кутракова працівниками міліції, а також журналіста каналу СТБ Сергія Андрушка працівниками УДО.

 

За цей час винні у злочинах проти журналістів не були покарані, а суспільство не отримало результатів розслідування та службових перевірок у цих резонансних справах.

 

Так само хочемо нагадати, що правоохоронці досі не розслідували справу зникнення головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва.

 

Також ми переконані, що голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський не виконав доручення Президента провести розслідування переслідувань журналістів та фактів тиску. Замість цього, в останньому інтерв'ю він звинуватив українських журналістів у виконанні політичного замовлення, в тому числі - і щодо нього особисто. Зауважимо, що чиновник, який має всі можливості слідства, виголосив цю заяву без вказання жодного прізвища замовника і виконавців замовлення, що  є неприпустимим і політично мотивованим твердженням. Це вкотре доводить непрофесійність пана Хорошковського та його зневажливе ставлення до всіх українських журналістів.

 

Відтак  змушені констатувати, що журналісти в Україні піддаються фізичному і психічному насильству в процесі виконання своїх професійних обов'язків. Майже в половині згаданих випадків насилля чинилося представниками влади. Така ситуація створює загрозу свободі слова, свободі зібрань та іншим правам людини, які реалізуються або захищаються за допомогою такої свободи.

 

Ми вимагаємо:

-          від працівників правоохоронних органів не застосувати силу до журналістів та громадян, здійснювати перевірку документів громадян виключно при їх підозрі у вчиненні правопорушення та у відповідності до законів України;

-          не чинити перешкод у професійній діяльності журналістів;

-          від прокуратури ефективно, а не декларативно, розслідувати випадки перешкоджання журналістській діяльності та посилити нагляд за дотриманням прав громадян працівниками міліції;

-          від влади загалом дати оцінку проявам свавілля представників силових органів та забезпечити нормальні умови роботи журналістів.

 

 

* * * *

 

«Репортери  без кордонів», організація, що захищає журналістів та свободу слова по всьому світу, підтримує заяву руху «Стоп Цензура», і закликає українську владу приділити всю необхідну увагу випадкам насильства над журналістами.

 

Влада повинна дати чітко зрозуміти, що всіх нападників і убивць журналістів буде покарано. Навіть одне ефективне розслідування насильства проти журналістів могло би змінити ситуацію. «Репортери без кордонів» також хочуть нагадати українській владі про необхідність ставитись до журналістів у відповідності до законодавства.

 

Міжнародна правозахисна організація сподівається, що уряд зробить усе необхідне, щоб гарантувати роботу журналістів, нормальну для демократичної країни, особливо беручи до уваги той факт, що Україна є членом Ради Європи і підписала Європейську конвенцію прав людини.

 

«Репортери без кордонів» продовжують уважно стежити за ситуацією в Україні.

 

 

Довідка

 

Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.detector.media//news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08, censor.stop@gmail.com

 

«Репортери без кордонів»

Створена у 1985 році всесвітня організація захисту свободи слова «Репортери без кордонів» є незалежною структурою, представленою більш як у ста двадцяти країнах світу.

Організація «Репортери без кордонів» виступає на захист журналістів та свободи слова по всьому світу, бореться проти цензури. Щороку «Репортери без кордонів» надають допомогу близько 100 ув'язненим журналістам  - надсилають адвокатів, платять за журналістів заставу та штрафи, підтримують їхні родини тощо. Організація також допомагає журналістам-біженцям, та журналістам, які виїжджають в гарячі точки. «Репортери без кордонів» інформують ЗМІ та міжнародні структури про порушення свободи слова, надають, виходячи зі своїх коштів, матеріальну підтримку органам незалежної преси, які мусять чинити опір репресивній владі або працювати в умовах війни.

«Репортери без кордонів» мають консультативний статус при Раді Європи, а також при Комісії з прав людини ООН та при ЮНЕСКО. Організація є спостерігачем при Африканській комісії з прав людини і народів.

 

Контактна особа:

Оксана Романюк,

Представник «Репортерів без кордонів» в Україні

050 446 39 12, oksrom@gmail.com

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28477
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рух «Стоп-джинсеі!»
4875 дн. тому
Невже гроші з'їли совість?!
Дапашливы..))
4875 дн. тому
Журнализда в большинстве случаев волнует (как и прочих) возможность зашибить деньгу. А это возможно только при написании рейтинговых статей, которые он порой и высасывает из большого пальца правой ноги. В этом процессе желание показатть правду либо отсутствует полностью, либо успешно подавляется желанием получить денюжку от редактора. И сам редактор не очень-то волнуется насчёт брехни, ибо компенсация оболганных будет нескоро (если они вообще решатся на тягомотину с судом и если суд вообще присудит им что-то в виде материальной компенсации), а деньги за тираж - вот ини, уже сегодня. Так что журнализды клали с прибором на правду в 90% случаях когда им за материал дадут бабло.
Саня
4875 дн. тому
Если б у журналистов было бы хоть не много журналистской этики, а так – это просто желтые писаки, которые будоражит народ в угоду своих заказчиков. Сейчас журналист и проститутка слова синонимы. А проституция у нас запрещена. Если им дать свободно работать, тогда нужно и проституцию легализовать.
diversiya
4875 дн. тому
Если бы журналисты не быковали перед сотрудниками правоохранительных органов ничего такого бы не было(в случае с М.Найемом). беркутовцу влепили догану, а Мустафа остался сух и хорошо пропиарился. Как теперь сотрудники Беркута и всей милиции будут относиться к журналистам? любить и лелеять? или при возможности штормить? загадка! Людьми надо быть! А писать или орать с экранов ТВ, что все менты-козлы - позволено? проюзайте сначала отражения своих зеркал. З.Ы. Владимир// 21.12.2010 19:50:45, ШИКАРНО! :)
Владимир
4875 дн. тому
Небезызвестное движение обиженных цензурой «цветных» и «постцветных» журналистов. Если их послушать, то в Украине нет журналиста, которого по наводке властей не поваляли бы по асфальту, не проверили бы документы или просто по-братски не заехали бы дубинкой по мослам, пообещав закрыть цензурой, уничтожить физически, вообще аннигилировать по причине природного властного злобствования их СМИ. На самом же деле ничего такого нет и в помине. Зато есть перманентные провокации. То тут, то там находят терпилу, которому не хватает славы и дармовых грантовых денег, обещают ему и то, и другое и бросают на милиционеров или охранников. Замечу только, что точно так же действуют зеки, когда посылают на своего врага «торпеду» – человека, который не может по-иному оплатить свой долг и вынужден спасать свою жизнь таким вот образом. У наших «стопцензурщиков» все не так драматично. Они и на фиг никому не нужны, кроме заказчиков их действий, с которыми они под откаты дерибанят гранты. Но чтобы был повод грант выделить и потом его сладостно раздерибанить, нужны жертвы «антинародной власти». Вот кукловоды и находят то туповатых зоотехников, переквалифицировавшихся в «акул пера» и мечтающих о бабле и славе «борцов», то смуглолицых жертв «разнузданной ксенофобии» милиционеров, на самом деле ищущих убийц, а не преследующих медийщиков, провокаторов и провокаторш, сующих микрофоны в лицо и нарывающихся на ответную и недопустимую, но вполне закономерную грубость. А у журналиста, как у разведчика, цель одна – информацию добыть и живым остаться (по мордасам не получить), донеся ее в нужное место (в редакцию). Читал вот случайно список прегрешений власти против СМИ, подготовленный «антицензурщиками». Долго плакал. От смеха. И чуть не стошнило. От брезгливости. Чего только они там ни наплели, натягивая нужный фактаж и создавая картинку антижурналистского беспредела украинских властей. Но что поделаешь? Нужны очередные гранты. Я уже многократно рассказывал об одном таком «борце». Я ему: что же ты гонишь откровенную туфту? А он мне: знаешь, у меня ремонт дома, а это так дорого стоит… http://www.versii.com/news/221574/
diversiya
4876 дн. тому
Teror, я написала: многие из названных в списке! это не значит ВСЕ. В остальном - нельзя умышленно манипулировать сознанием людей, выставляя себя бедными и несчастными(в случае с пятым каналом), когда видна на видео откровенная провокация и правильные (в таких случаях) действия охраны. Важно чувствовать грань между свободой слова и вседозволенностью, пытаться работать по совести(в случае с Донецкими выборами ректора). А если набросать основную карту владельцев СМИ - получится печальная картинка. независимых, объективных журналистов практически НЕТ! а должно быть по-другому.
Teror
4876 дн. тому
diversiya. даремно визначаєтеся так категорично. Це не справедливо щодо багатьох принципових журналістів. Зрештою, в нинішній цілком "безпредельний" час (чого тільки вартує найсвіжіша ситуація навколо виборів ректора в Донецькому університеті), саме на журналістів чи не остання надія.
Teror
4876 дн. тому
diversiya. даремно визначаєтеся так категорично. Це не справедливо щодо багатьох принципових журналістів. Зрештою, в нинішній цілком "безпредельний" час (чого тільки вартує найсвіжіша ситуація навколо виборів ректора в Донецькому університеті), саме на журналістів чи не остання надія.
diversiya
4876 дн. тому
"не чинити перешкод у професійній(!!!) діяльності журналістів" - меня подпрыгивет от этой фразы! Многие из названных в списке журналисты - это провокаторы и пиарщики своей персоны, которые осознанно лезут на рожон. Хитрее надо быть или не нарываться! Жалости от общества вам нет и не будет. Все знают как вы покупаетесь или продаетесь.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду