Валентин Козубський планує заспокоїти колектив державної телерадіокомпанії „Крим”

23 Червня 2003
1027

Валентин Козубський планує заспокоїти колектив державної телерадіокомпанії „Крим”

1027
Минулого тижня чергова сесія Верховної Ради Криму дала згоду на звільнення з посади генерального директора ДТРК "Крим" Валерія Низового і призначення на цю посаду Валентина Козубського Минулого тижня чергова сесія Верховної Ради Криму дала згоду Державному комітету з питань телебачення та радіомовлення України згідно з Конституцією автономії на звільнення з посади генерального директора ДТРК "Крим" Валерія Низового (його призначено представником Нацради в АРК) і призначення на цю посаду Валентина Козубського.
Валентин Козубський планує заспокоїти колектив державної телерадіокомпанії „Крим”


Одразу після призначення Валентин Козубський дав інтерв’ю для „Детектор медіа”:



–Пане Валентине, ви йдете в колектив, який відзначається наявністю гострих внутрішніх конфліктів. Яку роль ви в цьому відношенні відводите собі?



–На жаль, конфлікти в ДТРК існують, і це, власне, справа учасників – продовжувати їх, чи піти на мирову. Однак моє завдання полягає в тому, щоб заспокоїти колектив у всіх відносинах, що стосується творчої діяльності, матеріального забезпечення, технологічного прориву в якості програм. Що я зараз розумію чітко, то це те, що спокійного життя не буде, бо Держтелерадіо планує в цілому по системі провести дальші скорочення штатів, йде загальний процес удосконалення системи, а це буде вимагати від всього колективу ДТРК „Крим” чіткості та злагодженості.

–Ви не новачок в цій галузі, тому як ви оцінюєте творчий рівень ТРК зараз та що плануєте зробити для того, щоб підвищувати його?



–Слід сказати, що творчий потенціал у ДТРК Крим є чималий, він має великі традиції. Інша справа, що наскільки це підкріплюється економічними чинниками, адже виробництво програм та їх якість – це затратні показники. Важко конкурувати з центральними каналами, однак ми будемо робити наголос на розвитку інформаційних програм, адже вони завжди будуть потрібні глядачеві. Новини мають бути обширними, об’єктивними, і саме тут ми будемо шукати шлях до серця глядачів.

–ДТРК „Крим” – державна компанія, однак автономія висуває до неї багато претензій і весь час хоче, щоб її передачі біли все більш кримоцентричні, так би мовити, оцінювали світ з точки зору саме Криму та в його інтересах. Як ви будете долати це протиріччя?



–Свого часу була ідея створити певний громадську раду, в яку б ввійшли представники різних політичних сил, Верховної Ради, Ради міністрів і вже йому визначати головні напрямки та нести відповідальність за якість програм та сприйняття їх глядачами. Я думаю, що це було б корисно, і саме цим ми знімемо ті протиріччя, що існують...

–ДТРК „Крим” унікальна в тому плані, що має сім національних редакцій. Чи будете ви розвивати національне мовлення в кримському ефірі?



–Так, це особливе явище. Я буду підтримувати і розвивати багатомовність на ДТРК. Взагалі ДТРК „Крим” є унікальною в багатьох відношеннях. Я маю намір вести цілеспрямовану кадрову політику, бо на мій погляд деяким національним редакціям просто не вистачає професіоналізму. Є бажання, однак його треба підкріплювати професійністю так, щоб національні програми були рейтинговими та приносили певний прибуток загальній справі.

–Чи існує голод на журналістські кадри в Криму, зокрема на телевізійників? Як ви думаєте вирішувати цю проблему?



–Голод на кадри, безумовно, існує. Зараз факультет журналістики в Таврійському екологічному інституті дещо поповнює наші ряди, втамуванню цього „голоду” сприятиме створення факультету журналістики спільно з львівським університетом в Таврійському національному університеті. Але я вважаю, що кращі журналістські кадри виходять з кримчан, які виросли тут і знають специфіку автономії, їм легше адаптуватися в умовах конкретних редакцій. Я думаю рік-півтора і ми отримаємо достатньо кваліфікованих журналістів.

–Чи склалися у вас уже певні наміри щодо програм? Які з них розвити, а які слід навпаки реформувати чи закрити?



–Мої наміри – розширити інформаційний блок. Звичайно це буде робитись з допомогою і з тісною участю самих журналістів. Завдання полягає в тому, щоб ми змогли за домовленістю з загальноукраїнськими ТРК готувати спільні програми та виходити на супутникове мовлення. Технічно і фінансово ця проблема вирішується, але ми повинні представити якісний інформаційний продукт.

–Причина існуючого на ДТРК конфлікту – наявність цензури та протиріччя між уявленнями про роботу журналістів у керівництва ТРК та його журналістами програми новин. Як ви розцінюєте цю проблему та як будете знімати це протиріччя?



–Справа в тому, що цей конфлікт виник до внесення поправок в закони про ЗМІ, а зараз ці поправки внесені і вони дають чітке визначення що є цензура та якими мають бути відносини в редакції. Я думаю, що на основі цих нових норм законів ми зможемо встановити статус-кво в колективі.

–До цього часу схема трансляції програм ДТРК „Крим” чисто географічно не охоплює весь півострів. Є плани щодо цього?



–Сьогодні всі передавачі отримали ліцензію, хоч це робилося протягом цілих п'яти років. Частину коштів – я буду це пропонувати! – ми використаємо на купівлю нових передавачів, щоб від 60 відсотків охоплення території Криму перейти на першому етапі хоч би до 80 відсотків, а особливо там, де нас давно не бачать – це важкодоступні гірські куточки, східний Крим, окремі його райони, та й в степовому Криму ще не всюди нас бачать і чують.

–Будучи представником Нацради ви відчували наявність творчої конкуренції між ДТРК „Крим”, ТРК „Чорноморська”, ІТВ та іншими колективами? Що ви плануєте зробити, щоб державне мовлення було ведучим у творчому плані, чи є для цього потенціал і перспективи?



–Думаю, що таке завдання ставлять перед собою всі наші ТРК. Думаю, що у нас потенціал для цього є. Я радий, що саме глядач має визначити хто з нас буде кращим. Крім того нас до цього спонукатиме жорстка фінансова необхідність, адже державний бюджет недостатній і нам доведеться заробляти саме якістю наших програм, а для цього ми маємо бути кращими.

–Важлива складова ДТРК „Крим” – радіомовлення. Чи маєте революційні плани в цьому відношенні?



–Я буду, як і раніше, добиватися виділення для нашого державного радіомовлення FM-частот, бо політика Нацради мене в цьому відношенні ніколи не влаштовувала. І зараз можу про це говорити, оскільки переваги тут завжди надавалися мережевим компаніям і FM-студіям, центральним, київським, харківським, тощо, і це зовсім невиправдано з моєї точки зору. Адже страждає від цього місцеве мовлення. Обладнання для цього у нас є, розуміння та підтримка уряду і Верховної Ради Криму також.

–Дякую за інтерв’ю та бажаю успіхів вам особисто та колективу ДТРК „Крим”.



Довідка "Детектор медіа":

Валентин Козубський народився 1956 року на Рівненщині. Закінчив Сімферопольський державний університет за спеціальністю "Вчитель географії”. Трудову діяльність розпочинав токарем на заводі „Фіолент”, працював на комсомольській та партійній роботі.



З 1991 по 1996 рік – головний редактор газети „Таврические ведомости”. В 1996-2001 р.р. працював головою республіканського державного комітету АРК з інформації. З 2002 року і до цього часу – представник Національної ради України з телебачення та радіомовлення в АРК.



Читайте також:

ДТРК „Крим”: конфлікт перейшов на рівень влад?

Валерий НИЗОВОЙ: «Действия Меджлиса – это классический пример вмешательства в деятельность СМИ»

Кадровый конфликт на ГТРК «Крым»: хронология, причины, выход…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сімферополь, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1027
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду