“Асахі” виховує майбутнє покоління як читачів, так і журналістів

13 Червня 2003
851

“Асахі” виховує майбутнє покоління як читачів, так і журналістів

851
2001 року японський ринок реклами становив понад шість мільярдів єн. 1,2 мільярди припадало на газети, й “Асахі” належала шоста частка цієї суми – найбільше, ніж будь-якій іншій газеті. Варвара Жлуктенко - кореспондент газети “День” - нещодавно стажувалася в Японії за програмою організації Foreign Press Center. І хоча стажування Варвари було націлене на політичні проблеми, в програму увійшло і короткочасне відвідування знаменитої газети „Асахі”.
“Асахі” виховує майбутнє покоління як читачів, так і журналістів
„Телекритиці” здалося цікавим дізнатись про враження Варвари від організації роботи журналістів Країни східного сонця. Звичайно, короткотривале знайомство з однією з найбільших у світі газет не дало Варварі змоги зробити грунтовні висновки щодо засад функціонування японської журналістики. І все ж деякі її спостереження нам здалися цікавими для тих наших читачів, яким в Японії ще побувати не вдалося.

Японія – визнаний флагман технічного прогресу. Наскільки вражає технічний розвиток японської журналістики?

- Токійський офіс газети “Асахі” не дуже схожий на центр управління польотами. Однак робота корпорації “Асахі” справді нагадує окрему галактику. У той час, як вітчизняні журналістикознавці останні кілька років призвичаюються до словосполучення “конвергенція ЗМІ”, японські журналісти вже давно працюють у різноманітному й надпотужному світі медіа-індустрії.

Наприклад, “Асахі” – це не тільки ранковий та вечірній випуск газети, це ще й телекомпанія, служба інформаційних повідомлень на мобільні телефони, це видавництво величезної кількості книжок, спеціалізованих журналів, спільний англомовний проект з the International Herald Tribune. Крім такої різноманітності власне інформаційної продукції, “Асахі” вважає своїм обов’язком брати участь у спортивному й культурному житті країни. Корпорація виступає спонсором багатьох змагань, наприклад, шкільного чемпіонату з футболу, токійського міжнародного жіночого марафону; заснувала кілька престижних премій у сфері культури й спорту; проводить семінари й конференції. Останнім найгучнішим таким заходом стала конференція “Світ і Японія після терористичних атак 11 вересня”.

Справляє враження інтернет-портал “Асахі”. Тут розміщені не тільки матеріали друкованих випусків і онлайн-новини, а й безліч корисної довідкової інформації: прогноз погоди, карти, платний пошук інформації тощо.

У газети чотири головних офіси й понад сто бюро в різних містах Японії. За кордоном у 25 бюро працюють близько 50 кореспондентів. Завдяки чому це все можливо? 2001 року японський ринок реклами становив понад шість мільярдів єн (наразі курс: 121 єна за долар США), 1,2 мільярди припадало на газети, й “Асахі” належала шоста частка цієї суми – найбільше, ніж будь-якій іншій газеті.

Що ж до супертехнологій, то журналістам з СНД у першу чергу подобаються душові й тренажерний зал токійського офісу корпорації. Так “Асахі шімбун” дбає про умови роботи своїх працівників. А у виробництві іноді використовуються й старі добрі речі, наприклад, алюмінієві форми для друку. Лише вони можуть витримати таку кількість відбитків.

– А хто є читачем “Асахі”?

- Газета щодня виходить накладом у понад 12 мільйонів примірників, і понад 99% накладу служба доставки газети доправляє читачам додому. (Цю роботу полегшує те, що “Асахі” має 19 власних типографій у країні). Отже, можна уявити, скільки японців є постійними читачами газети. Крім того, “Асахі” постійно виховує майбутнє покоління як читачів, так і журналістів, проводячи спеціальні курси з “газетного читання” у школах і видаючи дитячі газети.

– Про що пишуть “кити” японської журналістики?

- Відразу привертає увагу велика кількість матеріалів про події в регіоні. Хоч японці й острівна нація, хоч їх почасти виправдано вважають замкнутими, рівень інформування про події в сусідніх країнах, важливі проблеми регіону є дуже високим. Звичайно, не підлягає сумніву оперативність роботи журналістів. Так, 1997 року “Асахі” повідомила про смерть Ден Сяопіна за три години до офіційного оголошення. Особлива гордість газети – журналістські розслідування. Минулого року газета провела гучне розслідування махінацій з імпортним м’ясом, яке одна з компаній продавала як японське, зокрема, для того, щоб отримати урядові компенсації у зв’язку з втратами через епідемію коров’ячого сказу. Звісно, такі матеріали значно піднімають рейтинг видання.

Перебуваючи в “Асахі”, я запитала міжнародних оглядачів газети, як часто вони пишуть про Україну й чи пам’ятають, які повідомлення про нашу країну опублікували останніми. Відповідь була короткою й сором’язливою (японці взагалі дуже не люблять відчувати себе не в своїй тарілці). Мені сказали, що про Україну пишуть кілька разів на рік, про внутрішньополітичні проблеми та відносини Києва з Росією.

– А яку зарплату отримують журналісти “Асахі”?

- Початківці – 6-7 мільйонів єн на рік, досвідчені метри – близько 12-ти мільйонів. Це пристойна платня.

Яким газета уявляє своє майбутнє, вона виходитиме онлайн на спеціальному плоскому екрані, встановленому у кожній господі?

- Поки що таких фантазій у журналістів немає. Хоча, хто знає… Редактори кажуть, що сьогодні більше людей читають їхню газету “на папері”, ніж в Інтернеті. У “Асахі” вважають, що сонце “справжньої” газети (до речі, “Асахі” у перекладі з японської значить “сонце”) зайде ще не скоро. Запорука тому – відданість традиціям, якою знамените японське суспільство.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
851
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду