Василь Забродський: Членство в СДПУо не зобов’язує “зачищати” ефір тільки для представників однієї партії.

7 Березня 2003
1708

Василь Забродський: Членство в СДПУо не зобов’язує “зачищати” ефір тільки для представників однієї партії.

1708
Чернівецька компанія ТВА, що входить до мас-медійного холдингу СДПУ(О), вважається однією із найуспішніших в західному регіоні. „Детектор медіа” продовжує „мандрувати” регіональними медіа для більш повного уявлення про те, що відбувається у загальнонаціональному медіа-просторі. Сьогодні – ще одна зустріч спецкора „Детектор медіа” Ольги Гасюк у Чернівцях.
Василь Забродський: Членство в СДПУо не зобов’язує “зачищати” ефір тільки для представників однієї партії.


Чернівецька компанія ТВА, що входить до мас-медійного холдингу СДПУ(О), вважається однією із найуспішніших в західному регіоні. У її арсеналі дві статуетки “Телетріумфу” та безліч інших професійних нагород. Розквіт свого бізнесу активний есдек, Президент холдингу “Чернівці-СІТІ” Василь Забродський напряму пов’язує із хорошим менеджментом, який реалізує саме він.

- ТВА (Телевізійна асоціація), -- розповідає Василь Забродський, - з 1990 року входить в першу десятку комерційних телекомпаній України. Правда, відпочатку вона була великим відеозалом міста та області. У такому вигляді проіснувала ледь не до 1997. А з наступного року, коли я очолив телекомпанію, моя команда почала займатися телебаченням професійно. Думаю, нам вдалося багато. Уже більше, ніж два роки, працюємо в цифрі. Для багатьох регіональних телекомпаній це досі є новинкою, про яку вони читали лише в книжках. Звичайно, серйозною підмогою став комплект обладнання, яке ми виграли на конкурсі “Геліос”. (Конкурс проводився у 2001-му році Незалежною Асоціацією мовників при підтримці „Інтерньюз-Україна”, - „Детектор медіа”). Його ми навряд чи могли б собі дозволити купити, виходячи із регіональної бідності. -- Можна говорити, що саме з вашим приходом на посаду керівника почався розвиток телекомпанії?



-- У принципі, так. З’явився якісно новий менеджмент. На початку справжнього становлення ТВА (перші два роки мого керівництва) серйозним фактором розвитку телекомпанії була конкуренція із місцевою телекомпанією “Віха”, яка тоді залишала нас далеко позаду. Лідером серед телекомпаній регіону ми стали після того, як найближчі конкуренти покинули ефір, пізніше два рази поспіль в різних номінаціях стали лауреатами “Телетріумфу”. Першу статуетку отримали наші новини, другу – передача “Я знаю” (інтерактивна гра) в номінації “Науково-популярна програма”. Цікавими, як на мене, є ток-шоу “Дзеркало” та“Діалоги”.

Обличчя каналу – новини -- виробляємо стандартні і маємо лише один випуск в день. Збільшити кількість випусків заважає державне телебачення, що мовить на нашій частоті із 19 до 21-ої. Я вам скажу, це для нас справжня біда. Хоча в цьому є свій позитив: вони тільки додають нам популярності. Глядач спочатку дивиться їхню напівбрехню про діяльність місцевої влади, а потім має можливість почути реальну оцінку її дій з вуст журналістів ТВА. Може, інколи й упереджену. -- Що значить упереджену: виступаєте відкрито проти діяльності чернівецького губернатора Теофіла Бауера, як і більшість журналістів області? -- Так, ми його нещадно критикуємо. Знаєте, він дуже зручний для ТВА, бо така непримиренна позиція нашого каналу допомагає збільшити глядацьку аудиторію. Сьогодні не тільки ми, але й 80% місцевих журналістів виступають не проти губернатора, а говорять правду про його діяльність, дають їй свої оцінки. Така природа нашої упередженості. Своєю поведінкою журналісти провокують Бауера на відповідь. Адже щотижня він через свою газету “Свобода слова” лиє бруд на мене і моїх працівників. Не хоче прислухатися до голосу ЗМІ, які відкрито говорять про значні недоліки в його діяльності на посаді губернатора Чернівецької області. -- Тобто телеканал може завдячувати своєю популярністю в регіоні губернатору, якого є за що критикувати?

-- Не зовсім. На популярність телекомпанії більшою мірою впливає правильно вибрана стратегія розвитку. Колеги із різних регіонів не раз говорили мені, що інтерактивний прямий ефір під час передвиборчої кампанії приніс їм шаленний успіх. Ми ж працюємо в стані реального спілкування із телеглядачами вже три роки. Крім того, глядачі довіряють нашим повідомленням, в новинах завжди присутня корисна інформація. Нічого не залишається поза увагою репортерів ТВА: ні проблеми окремо взятої сім’ї чи двору, ні політична боротьба як на загальнонаціонольному, так і на місцевому рівні. Якщо міське та обласне телебачення існує в певних рамках, то ми, навпаки, не маємо ніяких обмежень. Критикуємо мера так само, може й більше, ніж губернатора. Інше справа, що мер ставиться до критики спокійно, а губернатор провокує нову критику на свою адресу.

-- Ви добре технічно оснащені. ТВА сама заробляє гроші на свій розвиток, чи все ж існує за рахунок спонсорування?

-- Такі фінансові вливання були в 1998 році.

-- Ви стали біля керма телекомпанії і принесли із собою гроші? -- Можна сказати й так. Але далі ми почали і продовжуємо заробляти самі.

-- Як?

-- На рекламі, перш за все. В регіонах продається в ефірі все. Навіть те, продаж чого в законі обмежується. Колись модно було говорити: правові акти пишуть для того, щоб сто мудрих людей знайшли можливість їх обходити. Практикуємо передачі на замовлення рекламного характеру, музичні привітання. Таким чином, на сьогодні ми вийшли на стопроцентне самофінансування і навіть маємо змогу розвивати виробництво. -- На своєму рівні ви можете також говорити про ріст рекламного ринку?



-- Наші доходи від реклами зросли за останній рік майже в півтора рази. І це не враховуючи політичної реклами та власне виборів, які є жнивами для всіх. Наш секрет -- ми завжди старалися бути відкритими для всіх. Практикуємо такий підхід: маєш гроші – приходь і замовляй рекламні ролики. Рекламний ринок розвивається за рахунок розширення сфери обслуговування. -- Хто є засновниками каналу ТВА?

-- Від початку засновниками були чотири юридичні особи. Наприклад, - мале підприємство, яке займається продажем нафти, та рекламна агенція. Зараз телекомпанія ТВА входить до медіа-холдингу “Чернівці-СІТІ”, разом із ТРК “Інтер-Чернівці”, яке перекриває частину блоків на “Інтері” місцевою рекламою, радіостанцією “СІТІ” та рекламною газетою “Чернівці-СІТІ”. Зараз розвиваємо п’ятий носій – інтернет-портал, який поки що є збитковим, але його підтримання для нас є не просто справою приорітету, а престижу. Це є дуже сильний як інформаційний, так і рекламний носій.

-- Очолювану Вами компанію пов’язують із однією політичною силою – СДПУ(о). Опосередкованим піддтверження цього є те, що до складу холдингу входить “Інтер-Чернівці”…

-- Ще більшим підтвердженням може бути те, що я член СДПУ(о) із 1997 року. Став ним тоді, коли партія лише подавала великі надії стати серйозним гравцем на політичній арені. Те, що ви говорите, просто очевидні речі. -- Тоді треба вважати очевидним і те, що серед засновників холдингу є структури, які представляють регіональний бізнес СДПУ(о)?



-- Це не правильно. Як я вже сказав, засновниками холдингу є чотири структури, вони ніякого відношення до бізнесу партії не мають. Принаймі, я про такі зв’язки не знаю. Мені ніхто не прийшов і не сказав, що це наші люди. ТК “Інтер-Чернівці”, так само як і радіо та газети, засновником є я. Якщо говорити про людей, які мають відношення до СДПУ(о), то це я, бо є членом партії. Мій бізнес також має відношення до партії. -- Свій рід діяльності ви розцінюєте як виконання партійного завдання чи як прибутковий бізнес?



-- Певна місія на мене все ж покладена. Адже я непростий член партії, входжу до складу Політбюро чернівецької обласної парторганізації. Якщо така людина очолює мас-медійну структуру, то природньо, що партія покладає на мою діяльність великі сподівання. І на мене особисто, як на свідомого, активного партійця. Але партійні обов’язки не заважають мені розцінювати цей телеканал як спосіб заробляння грошей. Знаєте, у Чернівцях ходять такі чутки: мовляв, не можна працювати на ТВА, не будучи членом СДПУ(о). Насправді - я не запитував моїх працівників, але навряд чи навіть 50% є моїми соратниками. Для мене особисто членство в СДПУ(о) не є показником рівня професійності. Можливо, мене навіть можна звинуватити в поганій агітаційній роботі, але в той же час я прекрасно розумію: за такої аполітичності більшості населення країни вступ до партії є серйозним життєвим кроком. Вибір має бути свідомий, нам не потрібні люди, що просто піддалися кон’юнктурі. -- А як ви свідомий та активний партієць, будучи на своїй посаді, виконуєте директиви партії?

-- Я не отримую директив. Однозначно, „темників” в руках не тримав. -- Я ж не про це.



-- Жодного разу не отримував ніяких вказівок. -- Навіть під час виборів? Стосовно того, кого запрошувати до передвиборчого ток-шоу, яке з успіхом йшло на телеканалі, а кому відмовити?



-- Не тільки під час передвиборчої гонки, але й період так званого політичного затишшя, ТВА висвітлює роботу будь-якої впливової партії в Чернівцях. Хоча поїздки Віктора Ющенка Буковиною не потрапили до наших новин, бо місцевий осоредок блоку просто не допускав журналістів ТВА на місце подій. Забороняв знімати, мотивуючи відмову наближеністю телекомпанії до “есдеків”.

Що стосується членів нашої партії, то їх перебування в регіоні ТВА завжди висвітлює всебічно, але це не тому, що хтось так велить. Ми ж не винні, що більшість із них вагомі для політичного контексту особистості. Програми за їхньою участю завжди користуються шаленною популярністю у телеглядачів. Переконаний, це стосується не тільки нашого регіону. Сумніваюся, що знайдеться телекомпанія, яка б відмовилася провести прямий ефір із такою особистісю, як Григорій Суркіс. Але не треба думати, що зустріч із моїми босами в ефірі перетворюється на патоку. Коли в ефірі ТВА були лідери СДПУ(о) Віктор Медведчук та Олександр Зінченко, то дзвінки в студію від наших телеглядачів часто були відверто неприємними. За те, що я, як ведучий передвиборчої програми, та керівник каналу, не попередив ситуацію, в комуністичні часи мене виключили б із партії. Моя партійність не зобов’язує зачищати ефір тільки для представників однієї партії.

-- Подібне питання я ставила Вірі Китайгородській, запеклому критику діяльності губернатора, яка вже дочекалася відповіді від влади – телефонної погрози з боку представника облради, який, до речі, факт дзвінка заперечив. Очолювана вами структура, так само як “Буковинське віче”, редактором якого є пані Віра, в числі тих ЗМІ, які оголосили бойкот губернатору. Невже спрацювала тільки журналістська корпоративність?



Нас ніколи не цікавила партійна приналежність колег, тим паче їхні політичні симпатії. Я можу розповісти, які пісні ми співаємо після третьої чарки із партійними „противниками”. Уважаю, що пірнати до рівень партійності, як це відбувається в столиці, коли будь-що трактується через призму партійності або політичних симпатій, не актуально для регіонів. А люди в Києві, не знаючи життя регіонів, просто не знають реального життя. Нам не цікаво спостерігати за постійними політичними чварами. На місцевому рівні я ось що виявив: якщо іти шляхом загальнонаціональних каналів та пропонувати серйозно продукт, пов’язаний із політикою, можна просто повністю втратити глядача.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”, Київ-Чернівці-Київ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1708
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду