Одеська профспілка об’єднає журналістів різних політичних орієнтацій

10 Грудня 2002
1223

Одеська профспілка об’єднає журналістів різних політичних орієнтацій

1223
Мета її членів – протидіяти маніпуляції журналістами і сприяти виробленню корпоративної солідарності, без якої журналістика втрачає сенс як фах, вважає голова Оргкомітету Леонід Заславський. Як уже повідомлялося, нещодавно в Одесі ініціативна група журналістів сформувала оргкомітет зі створення Одеської незалежної медіа-профспілки.
Одеська профспілка об’єднає журналістів різних політичних орієнтацій
Про мотиви її організаторів та причини особливої активності утворення профспілкових організацій в Одесі та Криму розповідає голова Оргкомітету, політичний оглядач та заступник редактора газети „Юг” Леонід Заславський.

- Саме зараз іде процес створення нашої профспілки, - говорить Леонід Заславський.- Крім того, вже є інформація про створення первинної організації спецкорами київських видань в Одесі.

Учора (9 грудня) в редакції нашої газети проходив прес-клуб, на якому були присутні більше 20 журналістів з різних видань Одеси. Ми зібралися для того, щоб обговорити пропозицію створення профспілки та розглянути проекти установчих документів для її реєстрації. У засіданні прес-клубу взяли участь журналісти різних орієнтацій. Це мене деякою мірою здивувало, бо вони ніколи не об’єднувалися раніше. Тепер зрозуміло, що у нас є спільні проблеми. Зате пропозиція створити профспілку не викликала зацікавлення жодної телекомпанії. Також не було жодного представника газет, засновниками чи співзасновниками яких є державні структури. Взагалі, на мій погляд, одеський телепростір опосередковано чи безпосередньо підпорядкований владі.

Дата проведення установчих зборів уже визначена – вони відбудуться 21 грудня о 12.00 в одеському Будинку вчених.

- Як виникла ідея створення профспілки?

- Все дуже просто: один з наших кореспондентів агенції УНІАН прочитав в інтернеті про створення Київської незалежної медіа-профспілки. Він скачав з сайту профспілки зразки установчих документів. Зібралася ініціативна група, яка ці документи розглянула, і прийшла до висновку, що треба продовжувати цю справу. Так ми і зробили.

- Які причини спонукали одеських журналістів об’єднатися?

- Це давно вже треба було зробити. По-перше, проблеми з зарплатнею журналістів. По-друге, з усім комплексом відносин з роботодавцями. І по-третє, питання стосунків з владою. Якщо ми не будемо мати організації, яка об’єднує людей, в першу чергу, на засадах солідарності, ми втратимо сенс існування як професіонали.

Як відомо, існує Спілка журналістів України. Але це творча спілка. Коли до неї звертаються з проблемами, що стосується відносин з владою чи роботодавцями, вона не захищає інтересів журналістів.

- Хто буде брати участь у створенні профспілки, крім представників газети „Юг”?

- Швидше за все, це будуть журналісти з газет „Юг, „Чорноморські новини”, „Прес-кур’єр”, „Время Ч”, „Работа и отдых”, «Правое дело», «Слово», спецкори „Київських Відомостей”, „Інтерфаксу”, УНІАНу, журналісти телепрограми „Око”, вільні журналісти. Ідею створення профспілки підтримали декілька членів Одеської Гільдії власкорів центральних ЗМІ.

- Чи плануєте ви приєднатися до Київської незалежної медіа-профспілки?

- Так, плануємо. Я особисто приїду на семінар для лідерів регіональних первинних профспілок , що відбудеться 14 грудня у Києві.

- З чим, на ваш погляд, пов’язана активна робота зі створенню профспілок саме на Півдні України?

- І в Криму, і в Одесі перерозподіл власності пов’язаний з перерозподілом впливу у засобах масової інформації. Ми пройшли через два етапи: перший перерозподіл був у 1994 році і був пов’язаний з тим, що до влади в місті прийшла інша людина. Другий перерозподіл відбувся в 1998 році. Він носить дуже жорсткий характер і має політичне забарвлення. Журналісти у такій ситуації – просто інструмент, їх нахабно використовують у своїх політичних інтересах. Задля протидії маніпуляції журналістами і вироблення корпоративної солідарності і створюється профспілка.

ДЛЯ ДОВІДКИ: Газета «Юг» утворена в 1938 році. Спочатку вона називалася «Большевистское знамя». У 1991 році видання вийшло з-під влади КПУ. Конфлікт з владою у різних формах продовжується досьогодні. Зараз газета «Юг» - громадсько-політична обласна газета. Заснована журналістами і є власністю колективу газети. Фінансово незалежна, заробляє в основному за рахунок реклами.

P.S. Київська незалежна медіа-профспілка була створена 30 листопада 2002 року на Установчій конференції. Членами-засновниками організації стали 47 працівників мас-медіа, серед яких відомі журналісти з провідних ЗМІ Києва. Головна мета профспілки - захистити права не лише журналістів, а й усіх творчих працівників ЗМІ на роботу, безпеку та свободу слова.

Основними засадами діяльності цієї неполітичної організації буде створення юридичної служби, яка відстоюватиме інтереси її членів під час судових позовів, лобіювання контрактної системи у відносинах власник - найманий працівник ЗМІ, захист прав журналістів на професію, включаючи жорсткі дії – аж до страйку – в боротьбі проти політичної цензури. До Комітету профспілки увійшли журналісти: Сергій Гузь, Наталя Лігачова („Детектор медіа”), Андрій Тичина („1+1”), Альбіна Трубенкова (УНІАН), Віктор Уколов (“Громадське радіо”), Андрій Шевченко, Данило Яневський.

Київська незалежна медіа-профспілка має стати одним з осередків всеукраїнської спілки. На сьогодні первинні організації створені у Дніпродзержинську, Криму та Одесі. Йде робота зі створення регіональних незалежних профспілок працівників ЗМІ в Одесі, Луцьку, Новій Каховці, Запоріжжі, Рівному, Хмельницькому, Миколаєві, Харкові, Донецьку. Про умови вступу можна знайти інформацію на сайті профспілки - www.profspilka.org.ua.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
редактор сайту Незалежної медіа-профспілки
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1223
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду