Ромуальд Бокун: “Наш канал – це поєднання справжнього регіонального ТБ з об’єднанням зусиль з центру”

10 Червня 2002
701

Ромуальд Бокун: “Наш канал – це поєднання справжнього регіонального ТБ з об’єднанням зусиль з центру”

701
Досвід польського каналу TVP 3 , який в рамках Громадського ТБ Польщі об’єднує 12 регіональних компаній, як нам здається, може бути цікавий в Україні Як повідомляла “Детектор медіа”, під час нещодавньої Київської міжнародної телерадіоярмарки відбулася польсько-українська конференція “Регіональні ЗМІ. Нові тенденції на ринку”. Серед учасників цієї конференції був представник польського телеканалу TVP 3, керівник відділення з розвитку, Ромуальд Бокун.
Ромуальд Бокун: “Наш канал – це поєднання справжнього регіонального ТБ з об’єднанням зусиль з центру”
Досвід польського каналу TVP 3 , який в рамках Громадського ТБ Польщі об’єднує 12 регіональних компаній, як нам здається, може бути цікавий в Україні. І не тільки з точки зору перспективи створення Громадського ТБ в Україні. А і з точки зору сьогодняшньої співпраці занальнонаціональних каналів з регіональними. Публікуємо інтерв’ю нашого кореспондента з представником TVP 3.

(Довідка “Детектор медіа”: Громадське телебачення Польші складається з першої програми, другої програми і регіональних програм, що створюють одну спільну третю програму. До складу громадського телебачення також входить телебачення "Полонія" - її транслюють по всьому світі для поляків, які живуть за кордоном) .

Третя програма Громадського телебачення Польщі складається із програм 12 незалежних регіональних центрів, - розповідає пан Ромуальд. - Дванадцять регіональних центрів по всій Польщі надають свої власні програми протягом 3,5 годин на день у будні і 5,5 годин на день у неділю, які транслюють на власну антену. А решту ефірного часу заповнює спільна програма, що транслюється із Варшави.

Ця програма складається із проектів, які виробляються в окремих центрах і проектів, які купуються - фільмів і передач від незалежних виробників.

Це пов"язано із простими вимогами економії, адже кожній регіональній станції заповнювати ефір протягом цілого дня надто дорого.

Дуже важливе питання - щодо збереження пропорцій. Оскільки ясно, що в регіонах люди хочуть мати своє власне телебачення і хочуть, щоб якнайбільше було місцевої інформації. - Як побудована мережа каналу?

З Варшави сигнал передається на супутник, а з супутника цю програму беруть усі регіональні центри. Регіональні центри дають всю спільну програму повністю. Свою власну програму кожен центр дає на свою власну територію. Є іще можливість напівроз"єднань: ми транслюємо програми із Варшави, а якщо у якомусь регіональному центрі є власна важлива інформація, вони мають можливість відключитись від спільної програми і транслювати власну. Оскільки у нас, у третьої програми ГромадськогоТБ , покриття території Польщі поки що не дуже велике, то іще друга програма телебачення двічі на день під"єднується для того, щоб допомагати регіональним центрам. Вранці близько 1,5 год. на другій програмі регіонали можуть транслювати свої власні програми, переважно інформаційні. Це пов"язане з тим, що покриття другої програми набагато більше.

Як ви будуєте сітку мовлення?

- Важливо, що є загальна сітка мовлення. Колись було так, що в різних регіонах в один і той же час шли різні програми. Але тепер у кожному центрі у певну годину транслюються схожі за тематикою програми. Всі наші регіональні центри мають схожі логотипи, однаково позначені автомобілі.

Від 3 березня цього року ми почали структурну зміну нашої програми. Запровадили так званий інформаційно-публіцистичний профіль. Програми 12 центрів, які дуже відрізнялися між собою, були перепрофільовані на інформацію і на публіцистику. Кожної години на каналі виходять інформаційні програми. В кожному регіональному центрі ми маємо дуже хороших журналістів, в нас є кореспондентська мережа, яку собі не можуть дозволити інші канали. Окрім того, в нас є обладнання, яке до цього часу, на жаль, не дуже добре використовувалося. Цю нашу роботу ми будемо розвивати і надалі.

Новини створюються за такою моделлю: регіон, країна, світ. Тобто, ми починаємо з регіональної інформації, потім йде інформація загальнопольська, потім зі світу. Це справжнє регіональне телебачення. Крім тих щогодинних інформаційних програм, про які я казав, кожен центр у свій власний час дає власні інформаційні програми. Це найважливіша справа для нас на даний момент. Перший місяць роботи в цьому режимі свідчить про те, що наші рейтинги зросли. Фінансово це є також дуже добре, бо консолідація приводить до того, що ці випуски більш насичені і дешевші, ніж коли б вони робилися окремо в кожному із регіональних центрів.

Як здійснюється фінансування проекту?

- Фінансування взагалі Громадського ТБ у Польщі відбувається таким чином, що абонент ( кожен громадянин, який має телевізійний або радіо приймач) платить щомісяця певну плату. Щоправда, ця абонплата дуже погано збирається, але це певним чином дозволяє фінансувати громадське телебачення.

- Яку приблизно суму складає абонплата?

- Біля 10 злотих на місяць. Ці гроші призначені для так званих місійних програм, тобто передач про високу культуру, музику, театр. Але багато грошей надходить на Громадському ТБ від реклми. Це друге джерело фінансування. І третє - це виробництво і продаж програм.

Чим задоволені ви в роботі проекту, а чим ні?

Найбільша проблема для TVP 3 - відсутність грошей. Надходження від абонентів зменшуються, рекламний ринок скорочується. Зростає кількість телекомпаній і на ринку справді велика конкуренція. Все телебачення Польщі зараз реструктуризується - все більше звільняється людей. Коли існувало лише громадське телебачення, не було комерційних телестанцій, то грошей було набагато більше. Але зараз ринок скорочується і в зв"язку з цим потрібно всі економічні аспекти брати до уваги. Дуже важливо, що наш новий інформаційно-публіцистичний профіль себе виправдовує.

І ще один елемент: ми намагаємося із нашою програмою дійти до якомога більшої території. Всім кабельним компаніям ми надаємо безкоштовно свої програми, на відміну від комерційних станцій, які свої програми продають. І там, куди наш сигнал не доходить із землі, наші програми приймають із супутника. Ми намагаємось якомога більше заохотити кабельні компаніі, щоб вони нас транслювали.

Тобто, проблему з нестачею коштів вирішуємо, насамперед, тим, що намагаємося краще розпоряжатися тим, що є. Як кажуть в Польщі: "тричі треба подивитися, як витратити кожен злотий". По-друге, регіональні центри мають дуже багато обладнання, яке не повністю використовується. Доки були гроші, то чи воно працює, чи стоїть - ніхто не звертав уваги. А от зараз є студії, які здаються в аренду комерційним каналам. Те ж саме стосується телевізійних команд. Колись це були: оператор, монтажер, освітлювач, а зараз на зйомки їде тільки оператор і журналіст. Іноді на важливі зйомки їде і звукооператор, але часто звукооператора вже взагалі немає в цьому колективі

Зараз з"явилися нові цифрові камери, які дуже себе виправдовують. Наприклад, у Варшавському центрі ми кілька років тому ввели таке правило, що журналісти мусять мати цифрові камери і їздити на мотоциклах. Я бачу, що ви посміхаєтесь, нас це також колись смішило, але виявилося, що це чудова справа, бо у пробках, що є у великих містах, журналіст на мотоциклі дуже мобільний. Людина, яка має мобільний телефон і камеру вдома, в будь-яку пору дня і ночі має можливість швиденько поїхати, відзняти і змонтувати. У нас є швидкий комп"ютерний монтаж, який можуть журналісти робити самостійно. І це є майбутнє оперативної інформації.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду