Луканово посміхаючись, Із широких штанів витягали не Золотого гарбуза

6 Грудня 2005
1163

Луканово посміхаючись, Із широких штанів витягали не Золотого гарбуза

1163
…коли хлопці з «95 кварталу» сцену „Кваснєвський не чекає Ющенка” показали, то це вже вийшло перефразування одного з президентів: маємо те, чого не маємо.
Луканово посміхаючись, Із широких штанів витягали не Золотого гарбуза
Ой, люблю ж я гарбузову кашу навіть більше, ніж ікру чорну і червону зернисту. Але тепер довго не зможу її їсти. Боюся подавитися. Від сміху. Як тільки піднесу ложку до рота – так зразу „Золотий гарбуз” згадаю. І сміятимуся, поки не вдавлюся. Або не лусну. Доведеться таки ікрою харчуватися – вона в мене таких асоціацій не викликає.

„Золотий гарбуз” – це шоу прикольне студії "Квартал 95", яке телеканал „Інтер” показав минулої суботи, 3 грудня, у прайм-тайм і наступного дня повторив, мабуть, через його надзвичайну дотепність. Воно було присвячене найкращим з найгірших: організатори вручали спеціальні призи, Золоті гарбузи, за сумнівні досягнення в шоу-бізнесі. Таких досягнень, як ви самі знаєте, в нас стільки, що цілого врожаю гарбузів може не вистачити. Тут тобі і пісня „Ти мені не даєш”, яку виконують Наталя Могилевська і Кузьма, тут і російська зірка київського розливу Наталя Корольова зі своїм Тарзаном, якась маловідома незаглибленим у шоу-бізнесові глибини співачка Мікі Ньютон, Михайло Поплавський і дехто інший. Я реготав біля телевізора іще більше, ніж народ у залі (або у телеверсії – бо ж, як відомо, змонтувати «як треба» можна все).

От так я сміявся-сміявся, аж допоки мені ні з того ні з сього пригадався початок одного з романів російського письменника першої половини минулого століття Юрія Олеші: „Уранці він співає в клозеті”. Твір цей також не те, щоб стьобний, але, принаймні, іронічний. І хоча справа ця глибоко індивідуальна, ми все ж таки можемо уявити, чим там ще герой займається в клозеті. Але сам автор про це не пише. Мабуть, Олеша здогадувався, що недарма людська цивілізація відгородила туалет від іншої житлової площі. Те, що ми робимо в туалеті – не станемо виносити на кухню. Це я до того, що і в кожного гуморочка має бути своє місце. П'яні кухонні анекдоти найсмачніше виглядають саме на кухні, а не на великій сцені.

Між тим, автори „Золотого гарбуза” регулярно витягали щось із широких штанин (схоже, не із кишень) – явно не Золотого гарбуза - і напіввідкрито демонстрували його публіці. Наприклад, одну номінацію вони назвали "Кладущие на музыку". Одним з номінантів був Сашко Положинський. Не через своє сумнівне досягнення, а просто прізвище в нього дуже підходяще – від слова „положити”. Ясно, положити не Золотого гарбуза, а – самі розумієте, що. Це все було одного поля з „Ти мені не даєш”. І ще не раз актори, як і героїня пісні, вперто не давали публіці спокою і знову й знову витягали зі штанів дотепи на цю ж тему. Про що вони після цього на кухні жартуватимуть – уявити не можу.

Мабуть, тільки про політиків їм залишиться, бо тема ця невичерпна. Щоправда, авторам вже і під час шоу виявилося мало естрадних зірок, й вони звернули-таки жало своєї сатири і на зірок політичних. Чим дуже мене потішили. Ви ж знаєте, що мене гарбузовою кашею не годуй – дай з політиків посміятися. Але, на жаль, в даному випадку все виглядало, наче п'яте колесо до воза. Тим не менше, думав я, нехай собі стібають всіх політиків, які тільки під руку попадуться. Але дивився-дивився, знову-таки, на шоу, і сміх у мені боровся зі смутком. Коли сміялися з крадіжок, брехні і поганого керування – тут сміх перемагав. Що є – то є. Або, як казав, один з президентів: маємо те, що маємо. Героями приколів були такі пацани, як Янукович, Кучма, Плющ, Шуфрич, Ющенко, а також Тимошенко й іще хтось – вже не пам'ятаю, хто саме. Нєфіг нам політиків боятися – нехай політики бояться нас.

Але ж коли хлопці з «95 кварталу» сцену „Кваснєвський не чекає Ющенка” показали, то це вже вийшло перефразування одного з президентів: маємо те, чого не маємо. В цьому епізоді смуток переміг сміх. Бо ідея, яка стояла за жартами, була така: ніякі поляки нас не бажають бачити, так само, як і литовці, так само, як і грузини. Явно висмоктане з пальця. Навіть якщо – як мені потім дехто запропонував іншу інтерпретацію побаченого – насправді автори шоу стібалися над тим, що наш Президент все більше по закордонам їздить, аніж раду домашнім справам дає… Все одно виходить, що в уяві авторів „Золотого гарбуза” рух України до Європи і шахрайство політиків на внутрішній арені - схоже, явища одного порядку...

Коротше кажучи, шоу вийшло вельми смішне. Трохи студентського капусника, трохи КВН, трохи клубів самодіяльних пісень. Але все одно, відчуття мене не залишає: наступного року авторам доведеться вручати Золотого гарбуза самим собі. Але це нічого. Гарбуз овоч дуже смачний і навіть корисний для здоров'я.

Юрій Луканов, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Луканово посміхаючись

Луканово посміхаючись: Президентські слухання чи слухання Президента?

Луканово посміхаючись Як Ющенко і Тимошенко спаплюжили мій виступ на телебаченні
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
geocities,com/yuriylukanov"> Юрій Луканов, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1163
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду