Партія нам допоможе?

24 Листопада 2005
1335
24 Листопада 2005
19:04

Партія нам допоможе?

1335
Відомі українські кінематографісти звернулися з листом до Кабміну та НСНУ.
Партія нам допоможе?
Відомі українські кінематографісти звернулися з листом до віце-прем’єр-міністра України Вячеслава Кириленка та голови виконкому Народного Союзу „Наша Україна” Миколи Катеринчука із проханням: 1) сприяти створенню окремого органу державного управління кинематографією України; 2)призначити керівником новоствореного відомства кінорежисера Вадима Кастеллі; 3)передбачити бюджетне фінансування технологічного переоснащення вітчизняних виробничих потужностей з дублювання, субтитрування й друку фільмокопій українських та іноземних фільмів на рівні світових стандартів якості.

Лист-звернення підписали кінорежисери Роман Балаян, Сергій Буковський, Андрій Дончик, Максим Паперник, Ігор Стрембіцький, головний редактор часопису „KINO-KOLO” Володимир Войтенко, сценарист Андрій Курков, генеральний продюсер кінокомпанії „Фільм UA” Юрій Мінзянов, кінооператор Сергій Михальчук, генеральний директор ТОВ „Мультиплекс-Холдинг” Антон Пугач, актор театру і кіно Богдан Ступка, кінознавець Сергій Тримбач, генеральний директор МФК „Молодість” Андрій Халпахчі. „ТК” вирішила з’ясувати, з чим пов’язано це звернення, і чому адресовано воно не тільки державним структурам, які опікуються кінематографом, а й керівнику партії, чи не є це черговим піаром даної партії. За коментарем ми звернулися до одного із „підписантів” листа – генерального директора ТОВ „Мультиплекс-Холдинг” Антона Пугача.

- Ситуація в українському кінематографі є просто катастрофічною, - вважає Антон Пугач. - Я вже біля двох десятків разів був присутній на різних засіданнях у міністерстві культури. Зрушень немає ніяких, навпаки. Є досить сумнівні рішення існуючого департаменту кінематографії і міністерства культури, які у мене особисто викликають занепокоєння. Перш за все, я маю на увазі несподіване виділення коштів Миколі Засєєву-Руденку на фільм „Запорожець за Дунаєм”, що є прикладом продовження традиції фінансування шароварного кіно і викликає сумніви щодо професійності експертної комісії. Але можливо, що разом із некомпетенцією є також наявні ознаки злочину. Бо остання стрічка цього режисера „Чорна рада” була за межею професійності. Цей крок є свідченням того, що щось у нашому кінематографі негаразд. Ми маємо рік розмов про кіно і не маємо жодних змін. Ще до того, як було відомо про виділення грошей на цю картину, проводилося засідання в Кабміні. Після нього у мене особисто виникла ініціатива написати цього листа. Я особисто зібрав підписи усіх осіб, які в ньому є. А щодо Вадима Кастеллі, то він є компромісною фігурою з усіх кандидатів. Він дуже досвідчена і авторитетна у кінематографічному колі людина, знає п’ять мов, має професійний досвід і досвід керівної роботи. Щоб почати рухатися, кінематографічний процес повинен отримати перед собою дорогу, і ми цю дорогу закладаємо. Стосовно третього пункту нашого листа можу сказати, що держава обрала позицію, яка розбігається з законом, який було прийнято в 2002 році „Про законодавчу програму розвитку кіноіндустрії”. З цього закону виходило, що держава фінансуватиме технологічне переоснащення. Цього немає. Якщо ми будемо дивитися на це питання більш детально, то обладнання для зйомок фільмів - це обладнання, яке можна придбати 20 парами рук. Але найбільшою і найважливішою інвестицією держави в кіно буде відкриття кінокопіювальної фабрики. Вона повинна вирішити питання друку копій вітчизняних виробників.

Чому ми звертаємося до партії і чи не є це PR-ром?

Ні, це не PR. ми звертаємося до Народного Союзу „Наша Україна”, бо хочемо розібратися, чи насправді розуміє „правляча” партія точку зору певної кількості професіоналів в кінематографії, і чи здатна певним чином на неї зреагувати. Те, що звернення написане на ім’я голови виконкому Народного Союзу „Наша Україна”, свідчить про наші сподівання, які можуть виправдатися або ні. Тобто, ті люди, представники кінематографічної інтелігенції, які підписали цього лита, мають зрозуміти, яка є позиція адміністративних осіб і якою є позиція „правлячої” партії. До того ж, з таким самим листом ми звернулися і до віце-прем’єр-міністра, який створив робочу групу з вирішення проблемних питань кінематографії. І ця робоча група вже двічі збиралася під його головуванням.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Рада Чекмишева, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду