Колектив УТР бажає притягнення Юрченка до відповідальності?

21 Листопада 2005
1234
21 Листопада 2005
14:24

Колектив УТР бажає притягнення Юрченка до відповідальності?

1234
Сьогодні „Детектор медіа” отримала звернення до голови Держкомтелерадіо Івана Чижа від імені трудового колективу, первинних організацій Профспілки працівників культури УТР та НСЖУ та комісії з трудових спорів УТР.
Колектив УТР бажає притягнення Юрченка до відповідальності?
Ситуацію коментує Микола Свинцицький. Сьогодні „Детектор медіа” отримала звернення до голови Держкомтелерадіо Івана Чижа від імені трудового колективу, первинних організацій Профспілки працівників культури УТР та НСЖУ та комісії з трудових спорів «Всесвітньої служби «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР). Звернення стосується ситуації з поновленням на посаді колишнього керівника УТР Валерія Юрченка, якого підписанти, зокрема, звинувачують у привласненні бюджетних коштів.

Наводимо текст звернення повністю.

„Голові Державного комітету телебачення і радіомовлення України

ЧИЖУ І.С.

Звернення

Трудового колективу, первинних організацій Профспілки працівників культури УТР та НСЖУ, комісії з трудових спорів «Всесвітньої служби «Українське телебачення і радіомовлення» (УТР)

17 листопада 2005 року Держкомтелерадіо України, посилаючись на вимогу Державної виконавчої служби Шевченківського району м. Києва, проінформував, що має намір відновити на посаді колишнього керівника УТР Юрченка Валерія Володимировича, діяльність якого в 2002–2003 роках у нашій компанії мала всі ознаки кримінального злочину, що проявлялося у систематичному і свідомому порушенні законів, окозамилюванні, дезінформації вищестоящих інстанцій, елементарній бездіяльності і фактичному привласненні (розкраданні), шляхом оборудкових схем, державних бюджетних коштів.

Це зафіксовано в актах 2 ревізій КРУ, актах перевірки Територіальної державної інспекції праці у м. Києві, ухвалах Господарського суду м. Києва та Апеляційного господарського суду тощо.

Зокрема Юрченко В.В., не зважаючи на пряму письмову заборону Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, направлену до УТР і навіть не подавши відповідних документів, розпочав мовлення без ліцензії, що є грубим порушенням статей 14, 20 і 46 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», ст. 22 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», а також ст. 31 Закону України «Про інформацію», ст. 42 і 45 Закону України «Про телекомунікації» і Закону України «Про ліцензування окремих видів господарської діяльності». За висновком ГоловКРУ України, це також призвело до низки порушень фінансового і бюджетного законодавства загалом на суму 1 мільйон 360 тисяч 100 гривень.

За період діяльності Юрченка В.В. на посаді керівника телекомпанії немає жодних обов’язкових документів, ефірних і монтажних папок, журналу реєстрації передач, які підтверджували б ведення мовлення, що є грубим порушенням ст. 35 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і ст.26 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Юрченко В.В. не налагодив виробництво власних передач і не уклав угоди на використання програм сторонніх виробників, що є грубим порушенням ст. 25 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» і низки статей Закону України про авторське право.

Територіальна державна інспекція праці у м. Києві зафіксувала наявність в УТР заборгованості із заробітної плати за 2003 рік, відсутність компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку із термінами її виплати, непроведення індексації грошових доходів громадян тощо, що сталося внаслідок грубого ігнорування Юрченком В.В. Бюджетного кодексу, низки статей КЗпП України, а саме: не маючи бюджетного фінансування і не вживаючи ніяких дій для наповнення спецфонду за рахунок господарської діяльності, він розпочав прийом на роботу працівників. Юрченко В.В., грубо ігноруючи законодавство, також не сплачував податки, не перераховував обов’язкові платежі у Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування, Чорнобильський фонд та інші.

Ревізія КРУ також зафіксувала повну відсутність бухгалтерського обліку й обліку матеріальних цінностей, відсутність табелювання виходів працівників на роботу, невирішення питання розміщення підрозділів телерадіокомпанії і відсутність робочих місць, відсутність оригіналів більшості укладених угод та ін.

Результати такої «діяльності» й досі продовжують негативно позначатися на іміджі та фінансовій ситуації в УТР. Зокрема, за рішенням Київського апеляційного господарського суду, на підставі відсутньої в УТР Угоди, укладеної Юрченком В.В. у 2003 році, УТР змушена була виплатити у листопаді 2005 року 33326,46 гривень за товар, надходження якого навіть не зафіксовано в нашій телерадіокомпанії. Таким чином здійснено розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах. Треба додати, що придбання цього міфічного товару відбулося з повним ігноруванням Закону України «Про закупівлю товарів і послуг за державні кошти», Наказу Мінекономіки, що стосується Тендерних комітетів, Наказу міністерства фінансів України від 06.04.1998 р. за № 83 «Про порядок укладання угод щодо надання послуг (виконання робіт) та придбання матеріальних цінностей у суб’єктів господарювання, оплата яких проводиться за рахунок бюджетних коштів» та всупереч прямих заборон, передбачених Постановою Кабміну України від 28.02.2002 року за № 228, та Бюджетного кодексу.

Підкреслюємо, що згідно зі ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», ст. 23 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» та ст.45 Закону України «Про інформацію» керівник несе повну відповідальність за функціонування організації. У даному разі Юрченко В.В. своїми діями чи бездіяльністю створив ситуацію, коли, дезінформувавши вищестоящі інстанції, самостійно розпочав працювати з грубими порушеннями чинного українського законодавства і фактично не вживав ніяких заходів для виправлення ситуації, зокрема немає жодного документу до вищестоящих органів, які б інформували про негаразди і відсутність умов для функціонування телерадіокомпанії. Зате є переможні реляції про роботу, до якої УТР мала значною опосередкований стосунок. Наприклад, приписування собі проведення новорічної трансляції виступу Президента України, підготовлену і здійснену силами Національної телекомпанії України та ДП «Укркосмос» за наказом голови Держкомтелерадіо України.

Постанови Кабінету Міністрів від 19.03.1993р. №203 і від 02.08.1995р. №597, згідно яких призначається і президент УТР, чітко регламентують порядок призначення і звільнення керівника підприємства, що знаходиться у державній власності, зокрема, так звана «діяльність» Юрченка В.В. характеризується порушеннями, які прямо підпадають під пункти а, б, в ст.26 Постанови №597 і передбачають звільнення.

У зв’язку із зазначеним первинна профспілкова організація і трудовий колектив УТР на підставі ч.2 ст.13 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», реалізовуючи норми ч.1 ст.45 КЗпП України, ст.33 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», висловлюють недовіру Юрченку В.В. і вимагають від Держкомтелерадіо України суворо дотримуватись при призначені на посаду керівника УТР чинного законодавства.

Ми вимагаємо від Держкомтелерадіо України вжити дієвих заходів для притягнення до кримінальної відповідальності винних у грубих порушеннях українського законодавства і тих, хто їх покриває, а також домагатися повернення у державну казну вкрадених бюджетних коштів, зокрема і привласнених Юрченком В.В.

У разі невиконання наших справедливих вимог Страйковий комітет, який створений в УТР 16 вересня 2005 р., розпочне кампанію активних акцій протесту під девізом «Корупцію – геть! Злочинцям місце у тюрмах, а не на керівних посадах і в системі юстиції.

Страйком УТР, Комітет трудового колективу, Профком первинної організації Профспілки працівників культури УТР, Комісія з трудових спорів, Первинна організація НСЖУ.

18 листопада 2005 р.”

За коментарями „Детектор медіа” звернулася до головного редактора редакцій висвітлення життя діаспори УТР, члена Київського комітету Незалежної медіа-профспілки Миколи Свинцицького:

- Я зараз у відпустці, мене не допускають до телекомпанії, навіть перепустку забрали, тому про сам факт цього звернення нічого не можу сказати. Взагалі ситуація на каналі яка: є власне осередок Незалежної медіа-профспілки, яку я представляю, і є інша профспілка, оця власне Профспілка працівників культури УТР, створена під нинішнього президента Юричка і керівництво. Звичайно, вони не хочуть втрачати привілеї, і виступають проти цього рішення. Але наскільки я розумію, Юрченко виграв суд, і якщо Чиж не поновить його на посаді, це вже потягне за собою кримінальну відповідальність.

Пан Свинцицький також зазначив, що Незалежна медіа-профспілка в даному протистоянні займе протилежну позицію. За його словами, члени комітету КНМП підтримали цю ідею і збираються підготувати аналогічну заяву відповідного змісту.

"Детектор медіа"

Читайте також:











Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду