Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників оновлено

18 Листопада 2005
1831
18 Листопада 2005
18:37

Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників оновлено

1831
Телемарафони на Першому, 5-му та каналі "Тоніс". На інших каналах – в основному новинний формат. Телемарафони на Першому та 5-му.
Річниця Помаранчевої революції очима телевізійників оновлено
Наближається річниця Помаранчевої революції. І хоча, як заявляють представники радикальних сил, ця подія не є святом для всіх без винятку українців, віддати їй належне, оцінити здобутки і уроки революції, проаналізувати перемоги і прорахунки українські мас-медіа, безсумнівно, б мали. Отже, що особливого з’явиться у ці дні у програмах українських телеканалів, чи будуть присвячені події спецпроекти?

З цими запитаннями „Детектор медіа” звернулася до провідних українських телеканалів.


Перший канал На Першому Національному каналі святкування річниці планується в 2 етапи.

20 листопада з 18.00 до 21.00 на Першому Національному триватиме телемарафон під назвою «Майдан. Камо грядеш?». Телемарафон відбуватиметься у форматі прямого включення зі студії телеканалу. Мета передачi – відтворення атмосфери, яка вирувала на Майдані рік тому. В дійстві братимуть участь близько 200 людей. Серед них - студенти навчальних закладів МВД, Національного університету імені Тараса Шевченка та студенти Києво-Могилянської Академії. Крім того, планується участь гуртів „Мандри”, „Ґринджоли” та інших музикантів. До заходу приєднаються відомі політики, політологи та експерти різних галузей.

22 листопада з 18 до 21 відбуватиметься пряма трансляція з Майдану. А потім у вечірніх новинах підбиватиметься підсумок того, як відбувалося відзначення Помаранчевої революції не тільки на Майдані, а й у регіонах, в тому числі – тих, де популярні опозиційні до помаранчевої влади сили. «Згідно з інформацією, що надійшла нам від організаторів, немає гарантії, що в регіонах буде відбуватися якесь святкування, тому прямих включень ми робити не будемо», - повідомив „Детектор медіа” директор публіцистичних програм каналу Роман Вибрановський.

5 канал

На 5 каналі відбудеться марафон «Майдан. Хроніка Помаранчевої революції», що розпочнеться 19 листопада, у суботу, і закінчиться 22, у середу.

Переходити у режим марафонів з нагоди всіх значущих для країни подій для 5 каналу вже сталою традицією. Протягом шести днів у рамках марафону канал транслюватиме ексклюзивні інтерв’ю Святослава Цеголка з політиками, які стояли на протилежних боках барикад - з Юрієм Луценком, Сергієм Ківаловим, Віктором Ющенком, Юлією Тимошенко, Віктором Медведчуком, Петром Порошенком. Транслюватимуться ці інтерв’ю протягом тижня о 21.30.

Героями марафону «Майдан. Хроніка Помаранчевої революції» стануть і пересічні громадяни України, які приходили на Майдан або жили там і пам’ятають найменші подробиці української революції, бо, власне, творили її… Звичайно, будуть і політики, ключові гравці революції.

У марафоні будуть представлені всі стандарти цього формату. Заплановано багато включень з різних регіонів, з різних міст, майданів, телемости з іншими країнами.

Глядачі 5 каналу матимуть можливість пригадати «як все було». З 19.11 по 22.11 невеличкими відеороликами з ранку до вечора подаватиметься архівна хроніка подій, що мали історичне значення, стали поворотними моментами в історії нашої держави: від промови В. Ющенка на Співочому полі (на самому початку передвиборчої кампанії) до моменту інаугурації на Майдані. В ефірі будуть також кліпи пісень, що звучали під час Помаранчевої революції (19 листопада – у вечірньому та нічному ефірі) і кадри, зняті на революційному Майдані, що зафіксували будні звичайних людей, їх наметове життя, фрагменти інтерв’ю з ними (20 листопада).

З 19 по 21 листопада в трьох частинах буде показаний документальний фільм «Україна: прорив до демократії» виробництва кіностудії ПРО TV ім. О. Довженка, також присвячений Помаранчевій революції, а в суботу о 16:15 фільм продюсерського центру «Закрита Зона» - «Мовою Майдану».

Ключовим моментом марафону стане фільм журналіста Святослава Цеголка "Українська революція. За півкроку до крові", що транслюватиметься 22 листопада о 21:00.

ТОНІС

Як повідомила прес-служба каналу, телемарафон під гаслом “щоб згадати, як все було, та спрогнозувати, як все буде”, присвячений річниці Помаранчевої революції, на "Тонісі" стартує 22 листопада о 18:40.

Окремих подробиць не повідомлялося, зазначено лише, що гостями студії мають бути головні учасники “помаранчевих подій” листопада-грудня 2004 року, прихильники та їх опоненти.

«ІНТЕР»

„В ефірі нашого телеканалу вже з’являються новинні випуски, присвячені Помаранчевій революції, - розповів шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби телеканалу „Інтер” Олексій Мустафін. - Але телемарафонів чи спеціальних програм на „Інтері” не буде. Я думаю, достатньо того марафону, який відбувався під час Помаранчевої революції. Прямі включення, звичайно, будуть, якщо події в столиці і регіонах співпадатимуть у часі з нашими новинами. Для себе головним пріоритетом ми вважаємо якісно висвітлити Помаранчеву річницю саме новинними засобами, які є в наявності у телеканалу”.

«1+1»

З проханням надати інформацію з приводу програм, які готуються до святкування річниці Помаранчевої революції, „Детектор медіа” звернулася і до прес-служби «1+1». Відповідь нас, м’яко кажучи, здивувала. Співробітниця прес-служби люб’язно відповіла, що поки що такою інформацією не володіє і порадила нам перетелефонувати приблизно за тиждень…

Новий канал

Новинний формат висвітлення Помаранчевої річниці обрав для себе й Новий канал. „Наразі ми нічого, крім новин, не планували. Ані прямих включень, ані телемостів, швидше за все, не буде. Хоча ще залишилось декілька днів, і вся програма висвітлення заходу може змінитися”, - повідомили в прес-службі телеканалу.

ICTV

Однією з головних програм, що присвячуватимуться річниці Помаранчевої революції, буде «Свобода слова» Савіка Шустера. На передачу запрошено багатьох учасників минулорічних подій. Програма вийде в ефір сьогодні, 18 листопада, о 19.20. А у день самої революції планується встановлення телемостів з різними точками нашої країни та, звичайно, пряме включення з Майдану.

СТБ

Як повідомили в прес-службі телеканалу СТБ, ця подія буде висвітлюватися у новинному форматі. Зокрема, глядачі побачать окремий сюжет і декілька прямих включень з Майдану. Як і переважна кількість інших мовників, СТБ не готує спеціальних випусків.

ТРК „Україна”

„Спецпроектів не буде. Це не в нашому форматі, - прокоментував плани телекомпанії продюсер інформаційного відділу ТРК „Україна” Юрій Сугак. - Річницю Помаранчевої революції плануємо максимально висвітлювати в межах новин. Безумовно, буде окремий сюжет з Майдану. Жодна подія не залишиться поза увагою нашого каналу”.

НТН

„В цей день ми будемо працювати в звичайному режимі, - повідомив „ТК” генеральний директор телеканалу НТН Олександр Ілляшенко, - Річницю Помаранчевої революції буде висвітлено у випусках новин. Хоча можливі й прямі включення, якщо на Майдані відбуватимуться якісь цікаві події”.

«Тоніс»

Телеканал "Тоніс" теж у цей день буде працювати у звичному режимі. „Все буде в стандартних межах новин. Можливо, запросимо до студії людей, які ініціювали святкування помаранчевої річниці. Якщо б ми готували щось особливе, то давно б вже проанонсували цей спецпроект”, - запевнили в PR-службі «Тонісу».

К1

Інформацію про те, як українці святкуватимуть річницю Помаранчевої революції, слід шукати у щоденних новинних випусках К1. Можливо, що, окрім порції новин, глядачі молодого українського телеканалу отримають ток-шоу з героями Майдану. За словами головного редактора інформаційно-аналітичного мовлення К1 Антона Нікітіна, щодо запрошення учасників Помаранчевої революції на ток-шоу „21 вересня” редакція остаточно ще не визначилась.

Читайте також:

Говорить і показує Помаранчеве свято

Революція помаранчева чи радянська?

„Рік свободи” у форматі документального кіно

Запитання „Детектор медіа”: Які ваші враження від телекартинки Дня свободи? Чи вдалося телеканалам адекватно відобразити і емоції, і події, і політичну суть того, що відбувалося в країні протягом "помаранчевого марафону" 19-22 листопада?

Переведіть мене через Майдан

Про нас, одного із нас, і про Помаранчеву революцію

Луканово посміхаючись Як Ющенко і Тимошенко спаплюжили мій виступ на телебаченні

Володимир Ар'єв: “Я щасливий, що Помаранчева революція припала на моє життя”

Закордонна преса про річницю Помаранчевої революції

Річниця революції на телебаченні: фанфари й мовчанка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Денисенко, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду