І знов кіно про кохання на помаранчевому тлі

11 Листопада 2005
1576
11 Листопада 2005
11:27

І знов кіно про кохання на помаранчевому тлі

1576
Дуже важко вгадати, яке місце займе чергова романтична мелодрама серед низки аналогічних фільмів, де емоції людей, які стояли колись під прапорами і вірили у важливість моменту, є простою експозицією.
І знов кіно про кохання на помаранчевому тлі
Вийшов з маршрутки на Печерській та й бачу квадратні очі перехожих. Туман, майже як на початку останньої книжки про Гаррі Поттера. Але люди не бояться дементорів, а здивовано посміхаються, поглядаючи на ЦВК. А там – купа студентів з помаранчевими прапорами. От тільки кричати щось починають, як спортсмени, по команді, по свистку. Чай п’ють міліціонери, а змерзлі „революціонери” тим часом повільно тікають з поля воєнних дій. При цьому якісь дівчата їх зупиняють прямо за кілька метрів від натовпу і повертають до лав. А тепленький перехід зовсім неподалік. Тож доводиться шаролюбній молоді під вентиляцією з ЦВК тепло шукати: державне тепло гріє. Якісь явно добровільно-примусові заходи тривають.

Хохма така була в кінці минулого року: „Двадцятий рік тривала революція...” – а далі дві сторінки кумедного тексту. Але це, на щастя, не з тієї опери. Усю малину зіпсували освітлювачі і камери: виходить, нормального приводу прогуляти пари і пів зимової сесії цього року не буде. І чомусь не шкода.

Знімають люди художнє кіно. Називається „Помаранчеве небо”. Хронометраж – 90 хвилин. Та не про буремні роки//місяці, а про кохання; новизна теми вражає. На це Юрій Бутусов, автор сценарію і виконавчий продюсер, сказав наступне: „Це не знову, а, як завжди, любовна історія. Це головний сюжет не тільки усіх фільмів, а й життя”.

Генеральний продюсер стрічки, він же генеральний директор компанії „СИНЕМА” Ярослав Мендусь теж усім повністю задоволений: „Дуже благодатний сценарій потрапив нам до рук і, на мою думку, є явищем, яке заслуговує того, щоб бути втіленим у життя. У нас українська картина, український фільм і український бюджет, не голлівудський”. „Не голлівудський” – це означає, що вимірюється він у наших національних грошових одиницях кількістю 2,5 мільйони штук.

Автор сценарію майже без умовлянь виказав усі секрети твору. Комбінація доволі складна: Він аполітичний, а Вона – навпаки; навкруги революція, а у них кохання. Глобальне завдання знімальної групи – відтворити хоча б частину емоцій, що вирували тоді. Документальне ж кіно про Помаранчеву революцію, на його думку, знімати неможливо. Теза, погодьтесь, заслуговує на дискусію.

На головну роль в українському кіно запросили росіянина Олександра Лимарева, Медведєва із доволі популярних „Солдатів”. Коли вже ми розкручуватимемо своїх хлопців, щоб потім на їх імена збирались кінотеатри, - питання висить у повітрі, як сокира в густому тумані. Партнеркою запрошеної зірки є симпатична Ліда Оболенська (серіал „Завтра плюс завтра”, стрічки „Леонід Утьосов”, який вийде на екрани наступного року, і „Дев’ять життів Нестора Махно”). Під час Революції (справжньої, а не кіношної) займала нейтральну позицію, аж тепер доведеться грати заполітизовану пані.

Темпи зйомок воістину стаханівські: закінчують за планом на початку грудня цього року, потім – монтаж, а початок березня має вже порадувати спраглого глядача готовим продуктом. Дамо країні вугілля! Хоч дрібного, але багато! Дуже важко вгадати, яке місце займе чергова романтична мелодрама серед низки аналогічних фільмів, де емоції людей, які стояли колись під прапорами і вірили у важливість моменту, є простою експозицією. Чи буде кожне використання бренду „Помаранчева революція”тм нести гарні бариші всім продюсерам?

Творці стрічки сподіваються на увагу до свого дітища і в Україні, і в інших країнах СНД. А може, якщо зірки будуть до них лояльними, то й за кордоном за рахунок резонансу революції вдасться продати.

Приємно від того, що у нас починають повільно, але впевнено знімати те, що претендує на рівень популярного кіно. Серіали, які мають найвищий рейтинг, не радують ані глибиною змісту, ані складністю сюжету. Тож у „Помаранчевого неба” є всі шанси завоювати свого глядача. Хеппі-енд народ любить. Народу зайвий психологізм не потрібен, бо він, глядач, з роботи прийшов і відпочити хоче. І арт-хауз йому в цьому навряд чи допоможе.

Рано чи пізно, як вчив дідусь Гегель, кількість перейде в якість. Можливо, саме цьому проекту і судилося внести щось нове чи вдало переосмислити старе.

Олександр Курдюк, для „Детектор медіа”

Читайте також:

В Киеве начались съемки художественного фильма "Оранжевое небо"

Суспільний канал США показав фільм про Україну та справу Гонгадзе

Юрій Макаров: “Зараз ми готуємо документальний серіал до 15-річчя української Незалежності»

В Крыму открылся кинофестиваль об «оранжевых» и «бело-голубых»

Оранжевая революция для арабского мира

Фільм про любов під час Майдану покажуть на Канському фестивалі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1576
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду