Репортаж – це розповідь „картинкою”

1 Листопада 2005
1464
1 Листопада 2005
15:25

Репортаж – це розповідь „картинкою”

1464
МГО „Інтерньюз-Україна” провела для регіональних журналістів тренінг „Техніка телевізійного репортажу” з принциповими новаціями.
Репортаж – це розповідь „картинкою”
Протягом останнього тижня жовтня МГО „Інтерньюз-Україна” провела тренінг „Техніка телевізійного репортажу” для регіональних журналістів. Подібні тренінги вже проводилися раніше, суть тренінгу з самого початку полягала у тому, що на нього з регіональних компаній запрошувалися повноцінні знімальні групи - і репортери, і оператори.

Можна сміливо сказати, що цього разу тренінг досяг концептуальної повноти. Тренерами-методистами було враховано всі недоліки попередніх тренінгів. Так, наприклад, раніше учасники скаржилися на те, що після розбіру помилок продакшн-дня їм би хотілося ще раз попрацювати на зйомці репортажу з урахуванням помилок. Для цього тривалість тренінгу було збільшено до 7 днів, що дало можливість зробити в ході тренінгу не один, як було раніше, а два продакшн-дні.

Крім того, цього разу було вирішено не проводити окремих сесій з репортерами та операторами, всі сесії були спільними, і це, як підтвердили у підсумку самі учасники, дало їм добре розуміння роботи один одного. А, як відомо, успіх зйомки і якість сюжету залежить насамперед від злагодженості роботи знімальної групи. Якщо репортер „щось пише”, а оператор „щось знімає” – в ефір йде творчий брак, коли „картинка” не співпадає з розповіддю, а сама розповідь про подію є неповноцінною.

Принциповою новацією тренінгу стало те, що до його програми було внесено навчання учасників (насамперед репортерів) стандартам та техніці нелінійного монтажу. У продакшн-дні учасники власноруч монтували свої сюжети і мали нагоду переконатися у тому, що це не є чимось надзвичайно складним – міф про це вигадано монтажерами. Вагомою тезою тренінгу стала дуже проста і логічна думка: монтажер у виробництві репортажу є однозначно зайвою ланкою, яка стає додатковим посередником між репортером і його матеріалом. До того ж – дуже часто ця ланка відіграє відверто реакційну роль, коли лінивий монтажер не хоче шукати кращий план або просто каже, що щось зробити неможливо. До проведення модулю з нелінійного монтажу було залучено фахівців компанії "Мак-Хауз" (це один з провідних дистриб’юторів професійної телевізійної техніки в Україні). Компанія також забезпечила проведення тренінгу знімальною та монтажною технікою.

Тренінг проводили тренери „Інтерньюз” Ігор Куляс та Олександр Макаренко. Секретами репортерськими з учасниками тренінгу ділилася Іванна Найда, секретами операторськими – Павло Муравйов.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
МГО „Інтерньюз-Україна”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду