Андрій Шевченко: „Суспільне мовлення можна робити не тільки з крісла президента НТКУ”

27 Жовтня 2005
1220

Андрій Шевченко: „Суспільне мовлення можна робити не тільки з крісла президента НТКУ”

1220
„Прорив відбувся, і я триматиму кулаки за все хороше, що відбуватиметься на Першому національному каналі”, - сказав екс віце-президент НТКУ
Андрій Шевченко: „Суспільне мовлення можна робити не тільки з крісла президента НТКУ”
- Пане Андрію, для багатьох ваша відмова від пропозиції Президента України залишитися на посаді віце-президента НТКУ стала справжньою несподіванкою. Будь ласка, прокоментуйте свою відставку.

- По-перше, я маю сказати, що Віталія Докаленка я добре знаю. Я мав приємність працювати з ним раніше на Новому каналі, вважаю його своїм другом, і кажу це для того, щоб Ви зрозуміли, що йдеться не про особисті стосунки, а про принципи, ефективні підходи.

Вчора Віктор Ющенко запропонував мені працювати у форматі триумвірату Докаленко-Шевченко-Павлюк. Я дуже вдячний йому за цю пропозицію, і за готовність Віталія працювати в такому форматі. При цьому всьому я вважаю, що це не ефективна схема для Національної телекомпанії України. Я вже дуже добре знаю цю організацію, і на моє переконання їй необхідна не колективна безвідповідальність, а персональна відповідальність. Тому я ухвалив рішення подати у відставку. Заява подана особисто Віталію. Крім того, я закликав це зробити й інших віце-президентів, і вважаю, що потрібно зараз дати можливість новому керівнику телекомпанії з чистого аркуша сформувати свою команду, взяти на себе відповідальність, і робити ті речі, які чекає від нього, від каналу країна.

Також можу додати, що ми з Віталієм сьогодні дуже багато говорили, і, в принципі, я його запевнив, що він може розраховувати на мою підтримку, справи будуть передані повністю, плавно, якісно, і всі зміни будуть проходити без жодних будь-яких демаршів, зривів в ефірі, дірок в ефірі чи будь-чого іншого.

Сьогодні ми говоримо про спокійний, я би сказав європейський, перехід від однієї команди до іншої.

- Чи могли би ви назвати прізвища людей, які написали заяви, і залишають компанію разом із вами?

- Особисто я бачив заяви про відставку директора новин Василя Самохвалова, директора з публіцистичних та освітніх програм Романа Вибрановського, піар-директора каналу Ольги Балабан, радника президента НТКУ Катерини Кириченко та інших. Це не значить, що ці люди точно не будуть працювати на компанію. Це особисте рішення кожного з них, але вони зробили те, що, на мою думку, мали би зробити всі керівники компанії, щоб допомогти Віталію сформувати команду в його вигляді. Мене більше дивує, чому цього не зробили інші віце-президенти. Насамперед, віце-президенти Валерій Круглов та Євген Каленський. Це люди, які в останні роки, і особливо в останні тижні, говорили і діяли абсолютно в розріз із тими принципами, які заявлені владою, які були заявлені сьогодні Олегом Рибачуком, які озвучені Віталієм Докаленко.

Я думаю, пора зрозуміти, що змінився час. Сьогодні Національна телекомпанія реально стає іншою, і вибір перед людьми, які хочуть тут працювати дуже простий: або включитися в цю гру, або піти.

- Ви прогнозували, що призначення буде саме таким?

- Звісно, я прогнозував усілякі варіанти.

- Так, значить, ви вже вирішили чим будете займатися? Які у вас плани?

- Скажу щиро, що я не готував запасних аеродромів, тому що не маю такої звички. І в мене не було, і на цей момент не має підстраховочних варіантів. Тому зараз я з чистого аркуша подивлюся, що доброго зможу зробити я, і та команда, яка залишиться зі мною. Скажу, що є один проект, в якому я точно буду брати участь далі. Це створення суспільного мовлення в Україні. Там дуже багато роботи, і її можна робити не тільки з крісла президента НТКУ. Саме цим я збираюся займатися, оскільки повязую своє майбутнє із українським суспільним телебаченням, яке, очевидно, буде створене після парламентських виборів. Додам ще, що за ці години, які пройшли після відставки, я отримав вже кілька пропозицій. Буду над ним думати. Роботи бачу попереду дуже багато. Руки чешуться до нових яскравих проектів.

- Як Ви особисто оцінюєте свій внесок в розвиток Національної телекомпанії України? Не шкода залишати розпочате? Чи це для Вас, навпаки, був унікальний досвід для здійснення подальших перетворень в інформаційному просторі?

- Мої відчуття: прорив в Національній компанії відбувся. Головне, точно змінилося ставлення до цього каналу. Півроку тому це був принижений деморалізований канал, який був завжди внизу таблиць рейтингів. Я дуже добре пригадую, як півроку тому, коли я йшов на цей канал, мої друзі крутили пальцем біля скроні, казали, що в цього каналу ніколи не буде майбутнього. Зараз це канал, за яким дуже пильно стежить вся країна, це канал, на якому люди цінують свої робочі місця, це канал, на якому хочуть працювати. І вся та увага, яка була приділена каналу протягом останніх двох місяців, показує, що Перший канал став головним каналом країни, він дійсно є першим. Це просто дивовижна зміна, і я вдячний долі, що мав можливість до цього докласти свої зусилля. Є й інші конкретні результати, які на сьогоднішній день досягнуті, і якими я пишаюся. Це перезапуск новин, які, за моїм переконанням, дають найкращий продукт на українському інформаційному ринку, це й новий дизайн каналу, це поява нових людей, в яких велике майбутнє в цій компанії, це ломка стереотипів. Я справді пишаюся тим, що за останні півроку вдалося змінити ставлення до цього каналу, і в журналістському середовищі, і серед рекламодавців, і серед політиків, і, найголовніше, серед телеглядачів. Одним словом, прорив відбувся, і я дуже сподіваюся, що ті зміни, які розпочалися, будуть продовжені. Я триматиму кулаки за все хороше, що відбуватиметься на цьому каналі. Для мене це колосальний людський досвід, і в плані стосунків, і в плані профспілок, і в плані трудового законодавства, і в плані відповідальності перед країною, телеглядачем за інформаційний продукт, до створення якого ти докладаєш руки. Дякую долі за можливість до цього залучитися.

Галина Ширшик, „Детектор медіа”

Від редакції: На прохання «Детектор медіа» відповісти на деякі запитання стосовно його призначення президентом НТКУ Віталій Докаленко відповів наступне: „Я не намерен в ближайшее время давать комментарии по этому поводу”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду