Декретна відпустка для чоловіка...

18 Жовтня 2005
4102

Декретна відпустка для чоловіка...

4102
В інтерв’ю нашому виданню продюсер стрічки Тетяна Ляховецька визначала фільм як гендерний. Глядачі ж вважають порушені в ньому теми загальносуспільними. „Детектор медіа” вже повідомляла про прем’єру фільму „Хто заспіває колискову. ” на Першому Hаціональному каналі. В інтерв’ю нашому виданню продюсер стрічки Тетяна Ляховецька визначала фільм як гендерний.
Декретна відпустка для чоловіка...
Саме правильне й грамотне визначення телевізійного жанру є, як на мене, основною запорукою того, що проект матиме успіх і знайде свого глядача. Чи не найбільш вдалою формою для подачі нової інформації є жанр документального фільму – з одного боку ненав’язливий, а з іншого, якщо вдуматися, абсолютно не поверховий, хоча звичайний переказ фактажу, - з перших уст чи з десятих, - без жодної аналітики, часто створює про нього саме таке враження. В жодному разі моя думка зараз не спрямована на критику аналітичного телебачення, просто на українському телепросторі її, на думку багатьох, забагато, - різноманітної й не завжди якісної й професійної. В таких умовах почасти спадає на думку цікава теза – найкраща аналітика – це відсутність аналітики, принаймні, відчутної, помітної одразу, надто там, де вона не потрібна.

Все вищесказане спадало мені на думку під час перегляду фільму „Хто заспіває колискову...”, телевізійна прем’єра якого відбулася в суботу, 15 жовтня, на Першому Національному каналі. Поряд із цим спливла ще одна думка такого самого штибу – відсутність аналітики є аналітикою передовсім тоді, коли йдеться про щось нове, незрозуміле загалу. Аналітика загальна починається з аналітики особистої, i лише йдучи за цим принципом, можливо розраховувати на правильне розуміння глядачем показаного матеріалу.

Для авторів фільму з украй поетичною назвою, але вкрай непоетичним змістом, цей принцип, здається, був одним із провідних. Фільм – стрічка тривалістю в півгодини – створено для всіх і, водночас, для кожного. Один день із життя двох київських родин, які, як сподіваються ті, хто працював над фільмом, мають шанс стати звичайними в своїй незвичайності – декретна відпустка чоловіка, про яку йдеться, поки ще „в новинку” для українського суспільства.

Автори стрічки – режисер та співавтор сценарію Ніна Рудік, виконавчий продюсер Тетяна Ляховецька (яка також брала участь у створенні сценарію), продюсери Ірина Мовчан та Наталя Карбовська - визначали фільм як гендерний, робили основний акцент на співвідношенні жіночої й чоловічої функцій у родині. Дозволю собі не погодитись, а, точніше – визначити його не лише як гендерний, а передовсім як загальносуспільний. Тим паче, що принцип поділу „чоловіча справа – жіноча справа” лежить в основі майже всіх загальносуспільних проблем.

Та й чи варто називати питання, поставлене у фільмі, проблемою? Радше ні. Це – одна із нових реалій нового суспільства, що „потужно європеїзується” (коли вже та європеїзація буде помітна?). Колись такою новинкою був автомобіль, пізніше – виборче право жінок, тепер – декретна відпустка чоловіків. Я невипадково ставлю в один ряд родинні стосунки й техніку – ставлення загалу до обидвох проблем характеризується однаково здивовано піднятими бровами на адресу „просунутих” щасливців, які з тих чи інших причин не позбавлені правильного розуміння ситуації. Що іще раз доводить, що проблемою це є лише в очах тих, для кого воно – з об’єктивних чи суб’єктивних причин не є зрозумілим і прийнятним.

Тепер – стосовно аналітики. Тієї самої, про яку йшлося на початку. Звісно, наявність у авторів власної думки відносно описуваних ситуацій помітна одразу. Проте зміст її невідомий глядачеві, автори залишають за ним право на винесення власного „вердикту” героям стрічки, та й ситуації взагалі, на ту саму суб’єктивну аналітику, без якої неможливе адекватне сприйняття будь-чого, а отже, і європеїзації суспільства, на яку, безперечно, стрічка теж розрахована. Право на аналіз залишають автори й самим героям – це виглядає як їхня, героїв, спроба пояснити майбутнім глядачам свою позицію й підштовхнути до прийняття власного рішення з цього питання. Такого типу „не авторитарна” аналітика – чи не найдемократичніша з тих, що можуть існувати в суспільстві взагалі; засвоєння її може, на мою думку, стати одним із найцінніших надбань українського телебачення. Крім того, стрічка – досить полемічна, що помітно майже на самому початку. А хіба будь-яка аналітика не починається передовсім із полеміки?

Фільм дещо хаотичний – це кидається в очі одразу. Це – чи не єдиний закид „проти”, принаймні, після першого перегляду. Але цьому є й своє виправдання: саме така його композиційна структура свідчить про його демократичність, про суто людський передовсім підхід авторів до героїв. А крім того, чи сприйме загал (як телевізійний, так і глядацький), знайомий із описуваним явищем лише на рівні сухої теорії, ґрунтовну розвідку про нього, що межуватиме з науковою? Та й чи заслуговує він зараз на це?

Анна Вовченко, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Тетяна Ляховецька: „Наш фільм "Хто заспіває колискову..." - це спроба зламати стереотипи”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду