НТН може залишитися без частот у 75 містах?

4 Жовтня 2005
1370

НТН може залишитися без частот у 75 містах?

1370
Коментар головного редактора каналу НТН Наталії Катеринчук. А також Заява членів Індустріального телевізійного комітету. Як вже повідомляла «ТК», за повідомленням юридичного управління Національної ради України сьогодні, 4 жовтня, у Верховному суді України відбулося слухання касації на постанову Вищого господарського суду України у справі 39/313 за позовом „ТРК „Служба інформації” (телеканал НТН).
НТН може залишитися без частот у 75 містах?
Своєю постановою Верховний Суд України скасував оскаржувану Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення постанову Вищого господарського суду України, а також рішення суду першої інстанції та постанову суду апеляційної інстанції у цій справі. Справу направлено на повторний розгляд до суду першої інстанції.

Нагадаємо читачам, що справа стосується 75 частот у різних містах України, внесених до ліцензії НТН поза конкурсом, за рішенням суду, на початку 2005 року. Експерти тоді припускали, що цього канал зміг добитися через свою наближеність до тодішнього прем’єр-міністра Віктора Януковича. В той же час, працівники телеканалу звинувачували Нацраду та Генпрокуратуру, які оскаржували судові рішення щодо внесення частот у ліцензію НТН без конкурсу, у політичних мотивах переслідування. Подробиці цього конфлікту між Нарадою та НТК, який вже триває майже рік – дивіться у текстах «ТК», посилання на які є в кінці цього матеріалу.

Прес-служба Національної ради України у зв’язку з сьогоднішнім рішенням Верховного суду нагадує, що цій постанові ВС „передувала гучна кампанія, розгорнута каналом НТН та силами, що підтримують його, спрямована на дискредитацію Національної ради” та відвернення громадськості від факту „незаконного отримання телекомпанією НТН минулого року частот для телевізійного мовлення в 75 містах України у непередбачений законом спосіб – поза конкурсом.”

Наразі до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення офіційне рішення суду ще не надійшло. Подробиць поки що немає, але вже відомо, що після його отримання Нацрада „вживатиме юридичних заходів” в тій частині рішення, що була залишена судом в силі.

Члени Нацради, до яких зверталася «ТК», поки що - до отримання офіційної постанови Верховного суду – утримуються від коментарів. А от топ-менеджмент НТН на коментарі погодився.

Наталія Катеринчук, головний редактор НТН:

- Дана ситуація ілюструє принцип „на злодії і шапка горить”. Ви особисто бачили якусь гучну кампанію на підтримку НТН? Я можу вам сказати, що ніякої кампанії не було, навпаки, є потужна і гучна кампанія з боку Нацради. Остання тисне на нас, відверто добиваючись відібрання у каналу ліцензії.

Те, що відбулося сьогодні, є яскравою ознакою того, що в Україні незалежних судів немає. На наше глибоке переконання, рішення є замовленим, і замовленим саме тими людьми, що стоять за Нацрадою. Навіть в офіційних розмовах ми чули буквально таке: „Або ви будете працювати з Банковою, або ви працювати не будете”.

Від «ТК». – Утримуючись від коментарів цього коментаря, все ж таки зазначимо, що особисто ми «гучну кампанію» НТН проти Нацради таки бачили. Думаємо, не ми одні. Ну а щодо іншого – почекаємо офіційних документів та подальших дій учасників конфлікту.

Водночас, ми отримали Заяву Індустріального телевізійного комітету, яка підтримує рішення Верховного суду та дії Нацради. Наводимо текст заяви, під якою стоять підписи керівників всіх телеканалів-членів ІТК, повністю.

“13 червня 2005 року провідні телеканали України підписали із Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення меморандум, метою якого було забезпечення стрімкого розвитку національного телевізійного простору з якнайповнішим урахуванням інтересів та запитів глядачів, забезпечення свободи слова і масової інформації, захисту інтересів національних телевиробників та сприяння здійсненню їх діяльності згідно з міжнародними стандартами.

Одним із пунктів меморандуму було двостороннє визнання того, що неодмінною умовою цілеспрямованого і послідовного формування телевізійного простору є ліцензування телерадіомовлення, що проводиться Національною радою виключно на конкурсних засадах.

У зв’язку із тим, що з’явився перший прецедент розгляду справи про позаконкурсне ліцензування у Верховному суді України, ми хочемо нагадати, що чіткі правила, як у законодавчому полі, так і в полі саморегулювання, яких дотримуються більшість учасників ринку повинні бути захищені.

Вільна конкуренція та конкурсні умови отримання ліцензій, - це ті правила, які будемо захищати ми – провідні телеканали України.

З повагою, члени Індустріального Телевізійного Комітету:

АТЗТ "Українська незалежна ТВ - корпорація" (Інтер), Голова Правління Ряшин В.В.

ТзОВ ТРК „Студія 1+1”, Генеральний директор Морозов Ю.З.

ЗАТ "Новий канал", Голова Правління Лисенко І.О.

ТзОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ІСТV), Генеральний директор Богуцький О.А.

ЗАТ "Міжнародний Медіа Центр - СТБ", Голова Правління Бородянський В.В.

ЗАТ "Телеодин", Генеральний продюсер Коваль В.Ю.”

"Детектор медіа"

Читайте також:

НТН таки отримала ліцензію на 75 частот без рішення Національної ради

НТН розвиває свою мережу через суд

Нацрада на порозі нового скандалу?

Телеканал НТН звинувачує ГПУ в "полюванні на відьом" - заява

Тетяна Лебедєва, Віталій Шевченко: Позиція НТН – це спекуляція

Завтра НТН пікетуватиме Секретаріат Президента

НТН подав до суду на Томенка

Пройдуть "громадські слухання" по "справі НТН"

"Репортери без кордонів" візьмуть під контроль "справу НТН"

„НТН ніколи не була компанією, що створює перешкоди для роботи своїх колег”… І знову спекуляція... 5 канал звернувся до каналу НТН з відкритим листом

НТН починає cудову війну з Томенком

"НТН": ставити крапку доведеться Ющенку

Про що не згадують журналісти НТН. Репліка Відповідь НТН В.Шевченку та Т.Лєбєдєвій

Шуфрич та Чорновіл назвали ситуацію з НТН кроком до "кучмізму"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду