Ми кайфуємо без тебе замість сонетів для Джізаса

28 Вересня 2005
1023
28 Вересня 2005
16:35

Ми кайфуємо без тебе замість сонетів для Джізаса

1023
Узагалі-то, православні священики з’являються на вітчизняному ТБ дедалі частіше, хоча зазвичай у поважності їхньої постави багато печалі, а в словах – катехизмової завченості та нудьги.
Ми кайфуємо без тебе замість сонетів для Джізаса
Михайло Бриних, для „Детектор медіа” ...Узагалі-то, православні священики з’являються на вітчизняному ТБ дедалі частіше, хоча зазвичай у поважності їхньої постави багато печалі, а в словах – катехизмової завченості та нудьги. Їхня непристосованість до віртуальних образів, яких потребує виплекана розважальними ток-шоу глядацька катаракта, відлякує та насторожує. Ці люди входять у телепростір, наче на територію звіра, де на кожному кроці – його печать, сума спокус та хижий намір. Негативний ефект від такої надмірної обережності ефірного священика виявляється щоразу, коли доводиться порівнювати його з персонажами того ж таки каналу моєї напівпритомної мрії під назвою CNL. Каналу, який протягом місяця очолює мій приватний хіт-парад, який не відпускає мене знайомитися з українськими новинами, і якому я наважуюся зрадити лише в тому випадку, коли люциперські конкуренти показують кіно про поїдання людської плоті.

На цьому каналі я поки що не бачив жодної кулінарної програми. Натомість усі інші людські пристрасті та комплекси тамтешні діджеї Джізаса намотують на кулак із самурайською спритністю.

Попри універсальність більшості пропонованих шоу, витриманих у форматі живої проповіді та спілкування з великою авдиторією (Джізас любить палаци спорту), канал визначає ті технологічні принципи, завдяки яким саме Джізас може бути телепрограмою №1, а також блокбастером року, бестселером століття, жовтою майкою бесмертного лідера. Принципи, які дозволяють перетворити віру на таку ж потрібну в господарсті річ, як набір кухонних ножів у телемагазині, що до них (аби ви тільки “телефонували й замовляли їх просто зараз”) безкоштовно додається стільничка, кухня й нова квартира в Лас-Вегасі – аби ви тільки “замовляли це все просто зараз”.

Це ті принципи, які Ніцше називав підштовхуванням того, що падає. У їхній моральній основі – прикра й водночас героїчна констатація журналюги Артуро Переса-Реверте: “У цій країні ніколи не було думки: лише переконання”. І хоча стосувалося це спостереження втраченої Іспанії, воно чудово узгоджується з сутністю телехристиянства – цього мультишоу, де не треба і не можна рефлексувати. З іншого боку, саме ця диктатура вивільненої від роздумів свідомості – відкритої, порожньої і несамовито голодної – слугує для багатьох українців пересторогою. Адже у нас із переконаннями ніколи якось не складалося. Люди звикли, що “за думою дума роєм вилітає; одна давить серце, друга роздирає”. І хоч лихо від тих дум трапляється, хоч і жити з ними нестерпно, та, все ж таки, ніхто не наважиться заперечити їхню духовну цінність.

...

Михайло Бриних, для „Детектор медіа”




Продовження матеріалу читайте в журналі "Детектор медіа" № 8-9, який нещодавно вийшов з друку.

Нагадуємо, що розпочалася передплата на журналу на перше півріччя 2006 року. Про умови передплати докладніше можна дізнатися тут.

Також журнал можна придбати на розкладках преси у вестибюлях станцій метрополітену м. Києва та в магазинах:

1. «Наукова Думка», вул. Грушевського 4, м. Київ

2. Книгарня «Сяйво», вул. Червоноармійська 6, м. Київ


Видання здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов"язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Publication is supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine/ The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Проекти ГО "Детектор медіа" реалізуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за угодою № F11158-TK-01. Погляди авторів не обов'язково збігаються з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку.

"Telekritika" projekt were made possible through support provided by the United States Agency for International Development, under the terms of Award No. F11158-TK-01. The opinions expressed herein are those of the authors and do not necessarily reflect the views of the United States Agency for International Development.

Реалізації проектів ГО "Детектор медіа" сприяють Тhe National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центр Медіареформ

Журнал "Детектор медіа" виходить також за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду