Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним

7 Вересня 2005
1179

Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним

1179
... а нова українська демократія назавжди відмовляється від державної пропаганди. Нова «помаранчева» влада вчергове демонструє нерозуміння шляхів демократизації українського медіа простору. Знову і знову держчиновниками ініціюється дискусія щодо термінів, можливостей і перспектив створення суспільного мовлення в Україні. Виявляється, що для президента ще й досі питання щодо бази створення СМ – тобто, чи має суспільне мовлення замінити собою державне – залишається відкритим.
Потрібен чіткий сигнал від Президента: державне мовлення має стати суспільним
А суспільне мовлення протиставляється мовленню «державних цінностей», начебто в української держави є якісь цінності, що не співпадають із суспільними! Сьогодні зміна менеджменту на НТКУ, який реально є командою створення Суспільного мовлення на Першому каналі, може відкинути цей процес далеко назад.

Здавалося б, час для тривалих дискусій минув. Адже в країні вже кілька років тривало широке громадське обговорення шляхів впровадження Суспільного мовлення. На початку 2005 року було створено громадську коаліцію „Суспільне мовлення”, яка виконала величезний обсяг експертної роботи. Відбулися Парламентські слухання, присвячені цьому питанню. Системне обговорення на усіх рівнях та аналіз усіх наявних проектів створення СМ логічно завершилися акумулюванням всіх ідей у Проекті нової редакції закону про внесення змін до Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України", який парламент прийняв у першому читанні. Вчора ВР прийняла Закон про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо фінансово-господарської діяльності НТКУ та НРКУ), підготовлено пакет документів щодо системи Суспільного мовлення в Україні, який передбачає нові Засади редакційної політики інформаційних редакцій Суспільного мовлення, Концепцію програмної політики Суспільного мовлення в Україні, Принципи управління та громадського контролю.

Зрозуміло, що практичне впровадження системи Суспільного мовлення відбуватиметься вже після парламентських виборів. Але нині суспільство потребує чіткого сигналу від Президента про те, що є нагальна потреба модернізації національного інформаційного простору і що він, зокрема, вважає, що ідея Суспільного мовлення повинна бути реалізована на базі НТКУ. Що атавізм тоталітарної епохи – державне мовлення – має відійти в минуле, а нова українська демократія назавжди відмовляється від державної пропаганди. Таке виявлення політичної волі Президентом стане сигналом і для світової спільноти, що Україна розвиває свій національний медіапростір за європейськими стандартами, а не створює імітаційно демократичні медіаресурси. Створення Суспільного мовлення замість державного відповідає інтересам всіх громадян України, хто б і за кого не голосував на виборах, ідеалам Майдану, ідеалам громадянського суспільства, проголошеним під час Помаранчевої революції, принципам функціонування медіапростору країн Європейського Союзу.

Зрозуміло, що Суспільне мовлення стоятиме на сторожі загальнонаціональних інтересів, інформаційної безпеки держави, проводитиме виважену та відповідальну інформаційну політику, завжди оприлюднюватиме і враховуватиме точку зору держави стосовно всіх актуальних питань. Закликаємо Президента України висловити чітку позицію щодо створення системи Суспільного мовлення в Україні та Суспільного мовника на базі НТКУ. Якщо ж все таки зміна керівника НТКУ відбудеться (хоча ми сподіваємося, що цього не станеться), ми закликаємо того, хто прийде на його місце, продовжити справу суспільного мовлення.

Наталя Лигачова, ГО „Детектор медіа”

Тарас Петрів, Фундація „Суспільність”

Олександр Чекмишев, Комітет „Рівність можливостей”

Костянтин Квурт, „Інтерньюз-Україна”

Інна Підлуська, Фонд „Європа ХХІ”

Валерій Іванов, президент Академії української преси
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду