Нацрада не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але й намагається цьому протидіяти

5 Вересня 2005
1118

Нацрада не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але й намагається цьому протидіяти

1118
Відповідь Ігоря Куруса, члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на статтю Віктора Тимофієнка „Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти?” Відповідь Ігоря Куруса, члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення на статтю Віктора Тимофієнка „Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти?”
Нацрада не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але й намагається цьому протидіяти
У відповідь на статтю Віктора Тимофієнка „Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти?”, де йшлося про багаточисельні порушення телеканалами законодавства та звинувачення Нацради у незначній реакції на них, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ігор Курус зазначив: „Насамперед, ніхто не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують закон. Нацрада на цьому неодноразово наголошувала. Про такі порушення йдеться в Mеморандумі з телеканалами. На зменшення їх кількості спрямований моніторинг радіостанцій. Це дії Нацради, які спрямовані на подолання цих порушень, але це саме те, у чому пан Тимофієнко звинувачує Нацраду”.

Ігор Курус вважає ці звинувачення необ’єктивними. "Якби іх висловлювала людина, яка не знає специфіки роботи Нацради – це одне, - зазначає Ігор Курус, - але Тимофієнко свого часу був членом Нацради, і мав би знати, що новий закон про Нацраду зменшує можливості перевірки телерадіопростору, закон лише узагальнює їх. Обмежує діяльність Нацради і Закон про рекламу. Відповідно до його положень, наш моніторинговий центр працює на захист прав споживачів, і реагувати на всі ці порушення має інший комітет..."

Ще одним обтяжуючим фактором, який заважає Нацраді працювати більш оперативно і злагоджено, є матеріально-технічна база і не завжди кваліфіковані дії представників Нацради в регіонах. „Пан Тимофієнко теж був представником Нацради в Одеській області, і не дуже відзначився в роботі над контролем за телерадіостанціям, - зазначає Ігор Курус. -Щодо матеріально-технічних проблем, то тут слід зауважити, що наш моніторинговий центр ще до кінця не укомплектований”.

Наприкінці розмови з кореспондентом „Детектор медіа” Ігор Курус підкреслив, що інформацію, подану у статті, він не прагне спростувати, але хоче наголосити на кроках, які робить Нацрада щоб подолати ці проблеми. "Ніхто не заперечує того, що телерадіокомпанії порушують законодавство, але Нацрада намагається цьому протидіяти, - ще раз підкреслив він. – Першим таким кроком стало підписання Mеморандуму з телеканалами.

Другий крок - моніторинг радіостанцій. На його прикладі ми зможемо відпрацювати нову технологію перевірки телеорганізацій, і, водночас, цей моніторинг є тиском на радіостанції, щоб вони повернулись до умов ліцензії".


І третім кроком, за словами Ігоря Куруса, має стати нова редакція інструкції щодо дотримання телеорганізаціями законодавства, яка й надасть Нацраді більше прав та забезпечить прозорість її дій. Нацрада планує представити її десь 14 вересня.

Читайте також:

Їсти, щоб жити, чи жити, щоб їсти?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду