„Лист останньої надії” найбільшої угорськомовної газети Закарпаття

19 Серпня 2005
1120

„Лист останньої надії” найбільшої угорськомовної газети Закарпаття

1120
Що за конфліктом: зведення особистих рахунків чи утиски національної преси?
„Лист останньої надії” найбільшої угорськомовної газети Закарпаття
У мас-медійному середовищі краю ― скандал за скандалом. Не встиг стихнути один, викликаний позовом губернатора Закарпаття Віктора Балоги до трьох газет і колеги по парламенту Сергія Ратушняка, як набув розголосу інший.

Він розгорівся навколо найбільшої угорськомовної газети краю ― «Карпаті ігаз со». Колектив видання звернувся до колег-журналістів із „Листом останньої надії”. У посланні стверджується, що руками одного із засновників газети ― Товариства угорської культури Закарпаття ― знищується «незалежна угорськомовна преса краю, яка сьогодні наважується висвітлювати події в непривабливому для керівництва світлі». У цьому «відчувається зацікавленість та підтримка влади». У листі стверджується, що обласне керівництво на чолі з депутатом облради Брензовичем, який є заступником голови згаданого товариства, забороняє вихід газети у світ вже протягом двох тижнів. «На обласному рівні наші можливості вичерпані, ― стверджують журналісти. На їхню думку, газета перебуває не лише в функціональній блокаді, але й інформаційній ізоляції. У ході візиту до Закарпаття віце-прем’єр міністра України Миколи Томенка, що відбувся позаминулого тижня, той не відреагував на поставлені йому запитання про долю видання. «Єдина всеукраїнська угорськомовна газета, якій цього року виповнилося 85 років і яка сьогодні має понад 10 тисяч передплатників, що є найбільшим показником серед закарпатських газет, перебуває на межі зникнення», ― у відчаї стверджують журналісти.

Колектив у цій історії вбачає однозначну провокацію етнонаціонального характеру, що може суттєво вплинути на міжетнічні відносини і стабільність у регіоні. Звернувся до усіх колег, щоб у «нових умовах української журналістики допомогти відстояти права журналістів».

Коментар голови Ужгородської організації Незалежної медіа профспілки України Василя БЕДЗІРА:

- Після призначення Габора Ердеї новим головним редактором його попередник має намір звернутися до суду з позовом до засновників, оскаржуючи несправедливе, на його думку, звільнення. Важливо врахувати той факт, що Габор Ердеї тривалий час - майже десять років - уже очолював цей колектив і нічого особливого, крім двократного зменшення кількості передплатників, не досягнув. Повертати колектив редакції у старе русло, коли він добився очевидних успіхів із іншим редактором (Елемир Кевсегі керував редакцією з березня 2003-го по даний час) ― недолугість.

І ще одне. Товариство угорської культури Закарпаття має у своєму розпорядженні одну газету, під назвою «Карпатольйо». Володіє в ній 98 відсотками акцій. Тепер, як один із співзасновників «Карпаті ігаз со», ініціювало зміну головного редактора в цьому виданні. Кому ж вигідні зміни? Відповідь напрошується сама собою, якщо згадати, що Єлизавета Брензович є дружиною заступника голови ТУКЗ Василя Брензовича і водночас директором ТзОВ «Карпатольйо», яке видає однойменну газету. Звільнення головного редактора в «Карпаті ігаз со» ― крок до усунення конкурента?..

«Вуха» Товариства угорської культури Закарпаття чітко проглядають у звільненні головного редактора найдавнішої газети краю. До речі, Елемир Кевсегі пропрацював у цій газеті рівно 20 років, у тому числі - останні два з половиною ― керівником.

Газета, яку випускає новопризначений головний редактор, поки що готується поза межами редакції. Її працівники, в абсолютній більшості підтримуючи «старого» редактора, систематично виходять на роботу, однак відмовляються подавати в газету власні матеріали. Вийшли вже кілька номерів з допомогою так званих штрейкбрехерів. Хто саме їх готував – достеменно невідомо. Сайт «Карпаті ігаз со» все ще готується звичним журналістським складом.

Медіапрофспілка пильно стежить за розгортанням цього конфлікту і намагатиметься допомогти редакції його владнати. Консультує «страйкарів» з угорськомовної газети з усіх питань Анастасія Бачинська ― юрист, який співпрацює з медіапрофспілкою щодо захисту прав журналістів.

„Детектор медіа”

P.S. Повністю подаємо лист журналістів із «Карпаті ігаз со»:

Це лист останньої надії незалежного угорськомовного журналістського загалу Закарпатської області.

Єдина всеукраїнська угорськомовна газета “Карпаті Ігаз Со”, якій цього року виповнилось 85 років і сьогодні має понад 10 000 передплатників, що є найбільшим показником серед закарпатських газет. Однак, після революційних подій в Україні та на Закарпатті, нове обласне керівництво, а зокрема, новий голова облдержадміністрації Віктор БАЛОГА поставив за мету підпорядкувати собі незалежну угорськомовну пресу краю, яка сьогодні наважується висвітлювати події в непривабливому для керівництва світлі. Так, з лютого 2005 року перший заступник голови облдержадміністрації Олег ГАВАШІ неодноразово “закликав” головного редактора газети Елемірa КЕВСЕГІ, щоб той подав у відставку за власним бажанням. Однак після того, як редакція газети висловила одноголосну підтримку своєму головному редактору, обласне керівництво пішло у відкритий наступ. Для врегулювання цього конфлікту працівники газети неодноразово звертались з відкритим листом до губернатора області Віктора БАЛОГИ, але, на жаль, всупереч Закону України “Про звернення громадян” він так і не відреагував на них.

Тим часом, незважаючи на обставини, керівники області 22 квітня 2005р., користуючись своїм правом “засновників”, звільнили Елеміра КЕВСЕГІ (голова Спілки угорських журналістів Закарпаття) з посади головного редактора газети в той момент, коли останній знаходився в офіційній відпустці. Після цього перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег ГАВАШІ офіційно запевнив колектив газети в тому, що при призначенні нового головного редактора газети будуть керуватись думкою колективу. Але, незважаючи на неодноразові офіційні і публічні заяви про узгодження кандидатури, 29 липня 2005 року, без згоди та погодження з колективом газети, головним редактором “Карпаті Ігаз Со” був призначений Габор ЕРДЕЇ, який з 1994 по 2003 гідно служив на посаді головного редактора режиму Кучми, і якого не визнає колектив (30 співробітників). У зв’язку з ситуацією навколо головного редактора на сьогоднішній день заблокована робота газети, а обласне керівництво, на чолі з депутатом облради Брензовичем, забороняє вихід газети у світ вже протягом двох тижнів.

На жаль, на обласному рівні наші можливості вичерпані, оскільки газета перебуває не лише в функціональній блокаді, але й в інформаційній ізоляції. Так, у ході візиту віце-прем’єр міністра України Миколи ТОМЕНКА до Закарпаття після прес-конференції (на яку прес-служба Закарпатської ОДА навіть не запросила нашу газету і не надала можливості нашим кореспондентам звернутись із запитанням) вдалось коротко окреслити суть проблеми панові ТОМЕНКУ, який, однак, не відреагував на поставлені запитання.

Колектив у цій історії вбачає однозначну провокацію етнонаціонального характеру, що може суттєво вплинути на міжетнічні відносини і стабільність у регіоні. Саме тому звертаємось до українського журналістської громади, наших колег в нових умовах української журналістики допомогти нам відстояти свої права журналістів.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1120
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду