Телебачення: віртуальна реальність

16 Серпня 2005
940

Телебачення: віртуальна реальність

940
Сьогодні ТРК „Україна” виховує донецькоцентричний погляд на події в країні так само, як переважна більшість телеканалів – києвоцентричний. Тобто: що відбувається в Донецьку – те відбувається в усій Україні. Телефонний дзвінок із Донецька. Після з’ясувань, як справи в Києві, як у Донецьку, знайомий, що зателефонував, каже: „От, кияни тепер мітингують із гаслами „Україна без Ющенка”, але пізно – його тепер від влади не відсунеш.
Телебачення: віртуальна реальність
Треба було раніше думати, коли Помаранчеву революцію затівали”. На моє запитання: а звідки така інформація, що кияни мітингують „за Україну без Ющенка”, знайомий відповів: "Як звідки? З телебачення!"

Інший дзвінок із Донецька. Навіть без з’ясувань, як справи в Києві, а як у Донецьку, йде запитання: чи ви готові вже платити за квартиру вдвічі більше? На моє зауваження: мовляв, це ж тільки в Донецьку підвищили плату за квартири, - йде бідкання: Боже, й за що саме на Донецьк усі лиха? Чим ми так уже завинили перед новою владою, що нас тепер зі світу зживають?

І отут постає проблема, яка досі не кидалася в вічі. А саме – проблема адекватності висвітлення та адекватності сприйняття інформації, що є трансльованою телеканалами. З одного боку, донеччани бачать те, що хочуть бачити. Хочуть вони гадати, що Віктор Ющенко не користується найменшою довірою – телебачення надає їм таку можливість. З іншого ж боку, такої кількості мітингів, демонстрацій та пікетів українська столиця справді давно не знала. Чому вони виникли саме зараз? Чи через те, що українці так уже любили Леоніда Кучму, й його правління не викликало жодних протестів? Чи через те, що зараз – на відміну від попередніх часів – ці мітинги не розганяють?

Але справою телебачення є не це. Справою телебачення є показувати події. Тож, справді: протестних акцій у Києві – досхочу. Ніколи раніше їх стільки не було. То що ж, чи є це ознакою того, що кияни не довіряють владі, як ніколи раніше? Чи, навпаки, це є ознакою того, що влада не надто бореться з такими акціями? Не розганяє їх і нічим не загрожує їхнім учасникам? І як мусить телебачення показувати ці акції? Приховувати їх? У жодному разі – ні. Применшувати їхню значимість? Те саме. Але й прибільшувати їхню значимість навряд чи варто. Коли на екрані виринають лише кадри протестних акцій – глядачі змушені вірити, що тільки вони й є вартими уваги подіями. Показувати протестні акції, не перебільшуючи (й не глобалізуючи) при цьому їхній масштаб, їхній вплив на суспільну думку, їхнє місце в загальносуспільному житті – цього наше телебачення, здається, ще не вміє.

А на запитання: звідки така інформація? – донечани, що телефонували, найчастіше відповідали: з ТРК „Україна”. І тут криється ще одна проблема. Адже більшість донеччан кажуть про цей канал та про цю телекомпанію: „Це – наші, донецькі”. І, поряд із тим, телекомпанія ця має статус загальноукраїнської. Отже, вона виховує донецькоцентричний погляд на події в країні так само, як переважна більшість телеканалів – києвоцентричний. Тобто: що відбувається в Донецьку – те відбувається в усій Україні.

З іншого боку, постає реальне питання: чому саме Донбас є таким нещасливим? Чому саме його мешканці мусять відчувати зміну влади на своїй шкірі та своїх гаманцях? Відповідь, що лежить на поверхні: це є помста нової влади за те, як Донбас голосував на виборах. Голосували за Януковича – то й сидіть тепер тихесенько, не рипайтеся. Отримаєте за свого Януковича все сповна. Такої думки, здається, дотримується й відомий політолог Віктор Небоженко. Але тут постає запитання: навіщо це новій владі? Чи так уже їй потрібно регіон, і без того ворожий до неї, робити непримиренно ворожим? Чи так уже їй потрібно віддавати голоси на майбутніх виборах апріорі своїм супротивникам? Чи не логічнішим видається інше пояснення: сили старої влади, що й досі сильні в Донбасі, намагаються здискредитувати нову владу? Сили старої влади намагаються переконати донбасівців: нова влада втратила кредит довіри навіть там, де її підтримували, нова влада приречена?

А якщо так, то яку роль у всьому цьому грає телебачення?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
940
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду