Українське телебачення: народ vs народ

29 Липня 2005
811

Українське телебачення: народ vs народ

811
Загальна кількість прихильників створення в Україні нових телевізійних каналів “серйозного” спрямування, за даними соціологів, удвічі перевищує кількість глядачів, що є прибічниками суто розважальних каналів.
Українське телебачення: народ vs народ
Думаю, що не зроблю відкриття, якщо скажу: народ любить серіали на телебаченні. А ще любить розважальні, спортивні та музичні передачі. І, звичайно, не проти час від часу зануритися у якесь інше легке й приємне (навіть, чи, точніше, особливо, якщо там ллються ріки крові) видовище, запропоноване “ящиком”. Навряд чи стане одкровенням і твердження, що більшість наших співгромадян щиро лає телебачення, особливо вітчизняне, – і лає поза будь-якою залежністю від своїх лінгвістичних і політичних уподобань.

Сучасні медіа-магнати та телевізійні менеджери з усього цього беруть до уваги зазвичай тільки першу половину загальновідомих речей. Отож вони при будь-якій нагоді наголошують, що народ, себто глядацька публіка, не бажає бачити на телеекрані нічого серйозного, відтак віддає перевагу розважальній музиці (простіше сказати, “попсі”), нескінченним – тепер головним чином російським, як раніше латиноамериканським – телесеріалам, футболу й боксу та іншим різновидам, так би мовити, “полегшених” видовищ. Коли ж заходить мова про невдоволення з боку глядачів, то його списують зазвичай на недостатню досконалість у роботі над телевидовищами й негайно пропонують нові забави, примушуючи (напів)роздягнених учасників реаліті-шоу до все більш і більш відвертих тілесних рухів у прямому ефірі чи різко збільшуючи у телеваріантах блокбастерів кількість кубометрів крові на одиницю екранного часу.

І все б добре, якби українські соціологи – очевидно, під прямим впливом Помаранчевої революції – не зробили свій, прямо кажучи, революційний крок, вирішивши реалізувати давній принцип – довіряй, але перевіряй – у дослідженні народних (глядацьких) преференцій щодо ТБ. І коли Київський міжнародний інститут соціології та Фонд “Демократичні ініціативи” у червні провели всеукраїнське опитування дорослого населення, а на початку липня оприлюднили його результати, то з‘ясувалися деякі дуже цікаві речі. На жаль, мало помічені журналістським та політологічним загалом.

По-перше, впродовж останнього місяця перед самим опитуванням (проведеним 16-25 червня) респонденти найчастіше дивилися програми інформаційного спрямування (48,3%), а вже потім фільми та серіали (40,9%). А з програмами гумористичного спрямування (18,6%) успішно конкурували передачі суспільно-політичного спрямування (19,5%). А програми пізнавального штибу (14,0%) навіть випереджали спортивні (11,9%) та музичні (11,0%) програми.

По-друге (і це головне) перспективи розвитку українського телебачення значна, якщо не переважна частина глядачів (або ж народу, іменем якого так люблять клястися політики та продюсери) вбачає зовсім не в тому, що вже традиційно пропонують людям власники та менеджери. Подивимося на цифри: якби телеглядачі самі приймали рішення щодо створення нових телеканалів, то більшість у першу чергу надала б ліцензії каналам інформаційного спрямування (таку відповідь дали 27,2% опитаних), пізнавального спрямування (17,4% респондентів) і каналу фільмів та серіалів (13, 7%). Є в Україні й прихильники створення нових суспільно-політичних (7,3%) та розважальних (6,2%) каналів, культурологічні, спортивні та музичні канали також мають своїх “фанатів”, хоча й небагато (відповідно 3,7%, 4,5% та 3,1% опитаних).

Загальна кількість прихильників створення в Україні нових телевізійних каналів, умовно кажучи, “серйозного” спрямування, за даними соціологів, удвічі перевищує кількість прибічників суто розважальних каналів. Але такий результат маємо у разі, якщо канал фільмів та канал музики вважати суто розважальними. Але ж існують інтелектуальне плюс поетичне кіно та симфонічна, джазова й рок-музика, які навряд чи можна повністю записати до розряду видовищно-розважального теленапряму. Тому зафіксовану соціологами перевагу прихильників розвитку українського “серйозного” телебачення над адептами поширення різноманітної “попси”, гадаю, слід вважати абсолютною і беззаперечною.

При цьому цікаво, що вибір нових каналів помітно залежить від віку опитаних. Так, наймолодша аудиторія (віком 18-29 років) найбільше хотіла б мати новий канал пізнавального напряму; 30-49 років – інформаційного та пізнавального напряму; 50 років і старше – інформаційний телеканал. Це й зрозуміло: українські громадяни молодшого віку, які на загал аж 11 років (прем‘єрство плюс президентство) прожили в атмосфері кучмізму, мусять відчувати (бодай інтуїтивно, якщо не усвідомлено) брак об‘єктивної та якісної інформації про геть усе на світі. Бо ж не випадково Оксана Забужко ще 1999 року відзначила: Україна живе у зовсім іншому телесвіті, ніж цивілізоване людство, у світі, де панує зовсім інша інформація.

Відтак, шановні колеги, постають елементарні запитання. Чому вітчизняні та імпорті телемагнати відверто ігнорують прагнення української глядацької аудиторії? Чому ніхто з провідних приватних господарів телеефіру за умов начебто ринкової економіки не поспішає задовольнити масовий попит українських громадян шляхом створення нових інформаційних та пізнавальних каналів? Чому, зрештою, українці у своїй країні поки що безсилі створити таке телебачення, якого вони самі прагнуть?

Тільки не треба, за прикладом Валерія Лапікури й інших речників “антисіоністської боротьби”, у цьому випадку також шукати під ліжком самі знаєте кого. Справа навіть не у брутальності таких пошуків; справа у їхньому непродуктивному характері. Адже, як на мене, йдеться про дуже серйозну і багатовимірну проблему, одну із граней якої зафіксували соціологи. Бо ж, зокрема, хоча народ хоче бачити у своїх телевізорах щось більш цікаве і серйозне, ніж донині, але той самий український народ одночасно терпить телехалтуру та теленеподобство, і не тільки терпить, а й активно їх споживає, ба більше – дозволяє внаслідок такої своєї настанови нерідко буквально заполонювати відвертою “мурнею” прайм-тайм!

...Але як хочеться, щоб передачі вітчизняного каналу “Культура” йшли не о третій ночі, і при тому всі були блискуче професійними, а створений олігархом Х український телеканал “Природа” сміливо давав фору аналогічним західним структурам!..
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду