Славко Вакарчук позбавив білоруських телевізійників премії

20 Липня 2005
1404

Славко Вакарчук позбавив білоруських телевізійників премії

1404
А концерт гуртів „Скрябін” та „Океан Ельзи” на Слав’янському базарі мав ефект бомби. Як вже повідомляла „Детектор медіа”, 18 липня у рамках Дня культури України на „Слов’янському базарі у Вітебську” відбувся концерт „Повернення у майбутнє”. Наш кореспондент, що перебуває на фестивалі, ділиться своїми враженнями.
Славко Вакарчук позбавив білоруських телевізійників премії
Молодий режисер Дмитро Ципердюк вирішив поєднати на одній сцені, здавалося б, різні речі: етнос і рок-н-рол, фольклор і найновіші напрями популярної музики. До того ж, в інтерпретації модного режисера концерт відбувався без традиційних ведучих, титри з’являлися на екрані, там же йшов відеоряд, а паузи між виходами артистів заповнювали ді-джейські семпли. Але не все вийшло так, як хотілося.

Складна техніка для створення лазерної графіки, яку спеціально привезли з Києва, так і не була задіяна – вітебський літній амфітеатр до цього технічно був не готовий. Екран на сцені виявився замалим, отже, на відеоролики звернули увагу тільки найуважніші глядачі. До того ж, організатори фестивалю зажадали переглянути весь відеоряд заздалегідь. Мабуть, для того, щоб не допустити до білоруського глядача навіть натяків на „помаранчеву революцію”. Після ретельної цензури один ролик режисеру довелося прибрати. Зовсім не віталося також жодне відхилення від сценарного плану.

Коли лідер гурту „Океан Ельзи” Святослав Вакарчук зажадав експромтом поспілкуватись з глядачами, добре поставлений чоловічий голос із зали суворо вигукнув: „Кончай разговаривать, пой!”.

Попри всі накладки зі звуком і паузи між виходом на сцену гуртів „Скрябін” та „Океан Ельзи”, що є, на жаль, майже невід’ємною частиною „живих”, а не фонографічних концертів, дійство, яке привезла Україна, мало ефект бомби, що вибухнула. Музичні критики і „акули пера” й досі продовжують сперечатися, чи треба було порушувати формат „Слов’янського базару”, де звикли до пафосу, урочистої помпезності і передбачуваної традиційності.

Сергій Соседов, музичний оглядач газети „Сударушка” концерну „Вечірня Москва”, Росія: «Меня раздражали недопустимые паузы в концерте. Понятно, что настраивали аппаратуру для «живой» работы рок-групп, но таких пауз во время концерта быть не должно. И конечно, должны быть ведущие концерта. Ноу-хау без ведущих, когда их заменяет платиновый экран, на мой взгляд, не оправдано. Ведущий – это стержень программы. Без них можно обойтись тогда, когда на сцене знаменитые артисты, которых не надо объявлять, достаточно показать их лица.

Олександр Бєляєв, оглядач відділу культури газети „Время новостей”, Росія: «Все русские журналисты спорят о том, оправданно или нет отсутствие ведущих на сцене. Я лично это приветствую. Понравилось очень краткая официальная часть: выступила ваш министр культуры Оксана Билозир и очень емко и одновременно эмоционально сказала о том, о чем на «Славянском базаре» говорят часами. Что особенно приятно – «живой» звук. Но самое главное – наполнение концерта. Те, кто формировал программу, сделали упор на «неформатных» для этого фестиваля артистах. Украинский концерт получился лучше, чем формат «Славянского базара». Он был рассчитан на людей в зале, а не на телетрансляцию. Отсюда и прокол со звучанием «Океана Эльзы», но этот прокол благородный.

Олена Спиридович, диктор Національного білоруського телебачення: «В зале была создана удивительно чувственная и эмоциональная атмосфера. Я получила огромное удовольствие от концерта. Однако, когда образовалась пауза перед выступлением «Океана Эльзы», я стала нервничать и просто убежала из зала. Я работаю на всех фестивалях «Славянского базара», и таких пауз я не помню. Ясно, что концерту не хватает грамотных и любящих артистов ведущих, которые бы сгладили этот момент и нашли бы слова и о «Океане Эльзы», и о других артистах. Я не говорю о традиционном ведении концерта, которое существует на торжественном открытии и закрытии фестиваля. Ваш концерт другой, но ведущие должны быть. Мои коллеги по беларусскому телевидению, которые вели прямой эфир испытали просто шок. Образовалась дырка в эфире. Это был брак, они не знали, что делать. Я уже не говорю о том, что мои коллеги потеряли премии за то, что не предусмотрели такую нештатную ситуацию. «Живой» звук не оправдывает таких проколов.

Ольга Гальперович, спецкор радіо „Культура”, Республіка Білорусь: „Каждый год Украина на „Славянском базаре” чем-то удивляет. В этом году вы попытались стереотип о том, что «Славянский базар» - это, прежде всего, попсовый фестиваль. Вы продемонстрировали самые модные музыкальные направления, показали, что их корни уходят в этнику. Ваш концерт – еще одно подтверждение того, что в Украине сейчас другая ситуация, и она развивается по-другому. Думаю, многие осознают, как далеко Украина ушла вперед от Беларуси, в том числе в современной музыкальной культуре. У вас развиваются многие жанры, а у нас, к сожалению, - только попсовое направление”.

Читайте також:

Українка на "Слов"янському базарі" - третя

На "Слов'янському базарі" завершився конкурс естрадних виконавців

На "Слов'янському базарі" Україна наразі посідає 5 і 6 місця

Сьогодні на “Слов'янському базарі” День України

Фестиваль "Славянский базар в Витебске" будут освещать более 200 журналистов

15 июля открывается "Славянский базар в Витебске"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”, Вітебськ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1404
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду