Нова влада: уроки першого півріччя

15 Липня 2005
1156

Нова влада: уроки першого півріччя

1156
Півроку тому, коли Віктор Ющенко виголошував на Майдані перед кількасоттисячним зібранням свою інавгураційну промову, майбутнє України виглядало цілком оптимістичним.
Нова влада: уроки першого півріччя
Максим Стріха, для „Детектор медіа” Півроку тому, коли Віктор Ющенко виголошував на Майдані перед кількасоттисячним зібранням свою інавгураційну промову, майбутнє України виглядало цілком оптимістичним. Більшості тодішніх його слухачів, напевно, здавалося: огидну гідру минулого з її корупцією, сваволею, цензурою й загальною аморальністю влади подолано, і перед нами відкрито шлях у світле європейське майбутнє. Можливо, у це вірив і сам новообраний Президент, який із честю пройшов надзвичайно складну (а то й просто смертельно небезпечну) виборчу кампанію.

Проте, з відстані півроку всі ті надії видаються вже доволі наївними. Натомість, настав час для тверезої оцінки здобутків і втрат перших півроку нової української влади.

Влада й еліти

Після революції відбулася безпрецедентно широка заміна управлінських кадрів, яка зачепила майже 20 тисяч чиновників. Повністю оновився склад Кабінету Міністрів України. Керівників адміністрацій обласного і районного рівнів було так само тотально замінено. Масових протестів із цього приводу не спостерігалося (окремих, відносно небагаточисельних, акцій “нової” опозиції до уваги не беремо) – адже люди вже давно не вірили тотально корумпованій і прогнилій владі. Тож ніхто особливо не переймався навіть із того приводу, що роботу втратила й певна кількість грамотних фахівців, уся вина яких полягала в тому, що вони сумлінно працювали за “старого режиму”.

Проте, чіткого й зрозумілого принципу заповнення вакансій у владних структурах не виробили.Утворена в липні 2004 коаліція “Сила народу” після “третього” туру, фактично, припинила існування. Натомість, нової формальної коаліції тих, хто підтримав Ющенка на заключному етапі (партії “Сили народу” + СПУ О. Мороза та ПППУ А. Кінаха) створено так і не було.

Відтак, новий Кабінет було сформовано особисто Президентом шляхом консультацій із найближчим оточенням – але без жодної прив’язки до якоїсь нової парламентської більшості. Натомість, на місцях були спроби застосувати “квотний” принцип, який враховував би інтереси всіх партій-“переможців” (однак, на практиці все, знов-таки, зводилося до вміння регіональних лідерів знайти вихід на керівні київські кабінети).

Тому конфлікти почалися одразу ж...

Максим Стріха, доктор фізико-математичних наук, керівник наукових програм Інституту відкритої політики, для «Детектор медіа»




Продовження матеріалу читайте в 7-му номері журналу "Детектор медіа", який незабаром вийде з друку.

З 1 січня 2005 року друкований журнал „Детектор медіа” розповсюджується платно.

Нагадуємо, що передплата на журнал продовжується. Всі передплатники отримають в подарунок нове видання ГО "Детектор медіа" - книжку "Інформаційні війни. Моніторинг теленовин та медіатехнологій під час президентської кампанії-2004 в Україні" та архів сайту "Детектор медіа" на диску. Про умови передплати докладніше можна дізнатися тут.


Також журнал можна придбати на розкладках преси у вестибюлях станцій метрополітену м. Києва та в магазинах:

1. «Наукова Думка», вул. Грушевського 4, м. Київ

2. Книгарня «Сяйво», вул. Червоноармійська 6, м. Київ


Видання здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов"язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Publication is supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine/ The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Проекти ГО "Детектор медіа" реалізуються за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) за угодою № F11158-TK-01. Погляди авторів не обов'язково збігаються з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку.

"Telekritika" projekt were made possible through support provided by the United States Agency for International Development, under the terms of Award No. F11158-TK-01. The opinions expressed herein are those of the authors and do not necessarily reflect the views of the United States Agency for International Development.

Реалізації проектів ГО "Детектор медіа" сприяють Тhe National Endowment for Democracy /NED/, Internews Network, Центр Медіареформ

Журнал "Детектор медіа" виходить також за підтримки Міжнародного фонду „Відродження”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1156
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду