Телевізійна вендетта

12 Липня 2005
1051

Телевізійна вендетта

1051
Майже щодня випуски теленовин усіх, без винятку, телевізійних каналів сповіщають телезагал про нові й нові грані злочинів минулого. Вітчизняне телебачення, хоче воно того, чи ні, щиро допомагає тому, щоб у голові вітчизняного ж телеглядача міцно вкоренилася думка про те, що найбільш послідовною нова влада є у шляхетній справі української вендетти - покарання у будь-якій спосіб «колишніх» за колишні злочини.
Телевізійна вендетта
Незалежно від того, були вони − ці злочини − насправді, чи ні, чи саме ті люди їх вчиняли, які нині звинувачуються, чи ні, та чи могли вони бути винними взагалі... Майже щодня випуски теленовин усіх, без винятку, телевізійних каналів сповіщають телезагал про нові й нові грані злочинів минулого. Цей телетиждень почався із «понеділка В.Ф. Януковича». ICTV, СТБ, «1+1», 5 канал і навіть, скрегочучи зубами, «Інтер» у вечірніх випусках збентежено повідомили про те, що їм, у свою чергу, повідомила прес-служба Генеральної прокуратури те, що «нижчестояча» прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу по факту підробки документів про зняття судимостей із екс-кандидата в президента та колишнього прем’єра держави.

Мовляв, карколомна сенсація, апофеоз вендетти! Розрахована, втім, на дуже середніх розумових та аналітичних здібностей глядача. Чому? По-перше, цей факт навіть попри слідчу недоведеність раніше, майже ні в кого з глядачів дещо вищих, ніж середні, здібностей, не викликав сумнівів, так би мовити, «апріорі». Просто тоді була зовсім інша політична ситуація в державі. По-друге, у нас прокурор – це такий самий бізнесмен, який, втім, почав справу без стартового капіталу. Це, здається, знають уже майже всі тележурналісти, у тому числі, й наймолодші. І третє. Порушення кримінальної справи у нас зовсім не означає, що вона буде доведена до суду, тобто станеться реальна і правова «вендетта», і все буде доведено. Тому піднесено-радісний тон телеведучих щодо тисячі разів переказаного минулого Януковича, принаймні, тепер - зайвий та передчасний. Навіть із огляду на те, що у нас традиційно часто парадний портрет епохи псує історичний фон, ніщо так часто не змінює забарвлення, як «колір нації», а серед вітчизняних негідників зустрічаються цілком порядні мерзотники.

Нехай розбираються в цьому ті, кому це визначено законом. А медіа могли б за прикладом окремих найбільш настирних колег із іще зовсім недалекого 2004 року, які їздили тоді в Донецьк переконатися в тому, що із засудженнями кандидата в президенти не все гаразд, зосередитися на інших «вендеттах» сучасності. Наприклад. Особисто мені по-людськи шкода діючого генерала та донедавна майже всесильного посадовця пана Ігоря Смєшка, який, як, скажімо, учора у вечірньому випуску "Подробностей" на "Інтері", досить принижено за 45 хвилин раніше означеного часу (як було підкреслено у репортажі) під прицілами телекамер скорботно прибуває на засідання все того ж Печерського районного суду м. Києва, щоб переконатися, що його опонента в суді пана Піскуна там знову немає і бути не може. Так само, видається, як і 25 липня, на яке перенесено розгляд справи, його там не буде. А взяти б на приціл дослідження явку пана Піскуна на це принципове судове засідання журналістами одного із «революційних» телеканалів – слабо? Чи хоча б взагалі, задатися запитанням: а чи має ця справа хоч яку-небудь судову перспективу, як кажуть фахівці? Зробити власну, телевізійну, версію хоча б одної вітчизняної «вендетти» - хіба це не послідовніше, не принциповіше, не революційніше, нарешті?

Тому й виходить наразі, що телебачення і глядач - як сатира та гумор та як подружжя одночасно: дружина вічно всім незадоволена, а чоловік усе намагається перевести на жарт…

А це не жарти. Це – вендетта.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду