Володимир Литвин і перспективи його опозиційності

30 Червня 2005
1102

Володимир Литвин і перспективи його опозиційності

1102
...критику дій Президента та уряду Володимиром Литвинoм можна охарактеризувати як стримувано-агресивну. Місяць минув від часу проголошення „канівської трійки”, а вже зрозуміло, що її очікує доля „канівської четвірки”. Принаймні, дехто з учасників цього союзу чи то особисто, а чи через наближених до себе осіб заявив про наміри блокуватися будь із ким – аби не один із одним.
Володимир Литвин і перспективи його опозиційності
Як свідчить опитування, проведене на початку червня соціологічною службою Центру Розумкова, на сьогодні для 0,6 відсотка українців ім’я Володимира Литвина асоціюється з опозицією. Трохи більше двох відсотків вважають, що в Україні взагалі немає опозиції. А брендом опозиційності в Україні поки що є Віктор Янукович – 56,4 відсотка українців саме його мають на увазі, коли говорять про опозицію. Такий синдром зрозумілий, оскільки з ім’ям лідера Партії регіонів пов’язується запекла торішня боротьба й її з рахунку за найбільшого бажання не скинеш і з пам’яті не викинеш. А як щодо майбутнього? Гість студії „Час” (підсумковий випуск о 21 годині 26 червня) на „5 каналі” Євген Кушнарьов дав таку дефініцію опозиційності, розглядаючи прояви її в Україні: „Діють приблизно однаково. В першу чергу, вони критикують владу, і це є абсолютно природнім, це є завдання опозиції. І готуються до боротьби з провладними політичними силами на майбутніх виборах. В цьому ми однакові. Тактика може відрізнятися. Методи, форми, які використовуються, можуть відрізнятися”. Отож, хто сьогодні найбільше критикує владу й має можливість робити це ефективно? Янукович, як бачимо, хоче з владою дружити й сам про це неодноразово говорив, зокрема, i в „Іду на ви” („1+1”). Мало того, навіть той самий Володимир Литвин, як повідомили мені парламентарі, брався на прохання Януковича влаштувати йому зустріч з нинішнім Президентом. Адже Віктор Ющенко, попри свій імідж миротворця, зустрічатися з так званим опозиціонером відмовляється. Є ще „конотопська революціонерка минулого скликання” Наталя Вітренко – 19,8 відсотка респондентів бачать саме цю колоритну жінку, коли йдеться про опозиційність. Але її нині не тішить увагою преса, отож і про дієвий спротив говорити не доводиться. Чудову пару Наталі Вітренко міг би скласти, якби вони не стояли на різних ідеологічних платформах, Нестор Шуфрич. Невгамовний „прогресивно-об’єднаний соціал-демократ” за рівнем популярності випереджає власну партію й критику нинішньої влади підняв на рівень мистецтва. Та театр, як відомо, на політичній арені не завжди доцільний – отож неадекватні дії Нестора Івановича цінують, насамперед, гурмани політики. Критика комуністів, погодьтеся, могла б навіть сприяти зростанню популярності нинішньої влади, враховуючи імідж компанії під керівництвом Петра Миколайовича – але активні дії Симоненка з товаришами поки що не помічаються. Як і низки інших партій, створених давно й недавно, під парламентські вибори. Поривається час від часу (насамперед, коли йдеться про Конституційну реформу) критикувати окремі дії Президента Олександр Мороз, проте робить він це інтелігентно i якось невпевнено..

А от критику дій Президента та уряду Володимиром Литвинoм можна охарактеризувати як стримувано-агресивну. Одразу ж після отого сказаного на Чернечій горі у Каневі „ми приречені бути разом”, він говорить про тих, iз ким начебто збирається блокуватися: „Просто виходить так, що корита залишаються одні й ті самі – свині лише міняються, от і все”. І жодного разу (а в парламенті це запитання журналісти ставили часто) мені не доводилося чути, щоб Володимир Михайлович підтвердив, що блокуватиметься з „Нашою Україною” чи БЮТ. Як правило, він ухилявся від відповіді й у кращому випадку говорив: „Ідуть перемовини”. І це після ретрансльованої практично всіма телеканалами на всю Україну „заяви трьох” у річницю перепоховання Шевченка! У „Вістях тижня” на Першому Hаціональному (о 21 годині 19 червня ц.р.) Володимир Литвин критикує дії уряду чи не вперше відкрито, інтенсивно й не без певного лукавства. Попри те, що цього дня українці святкували Трійцю, а медики відзначали власне професійне свято, Перший Національний, на відміну від інших каналів, розпочинає „Вісті тижня” страшилкою: „Цього року на Україну чекає загальнодержавна економічна і фінансова криза...” У репортажі йдеться про те, що хліба цього року в Україні буде забагато, отож подіти його не буде куди. А винна в цьому... правильно, невістка. Сергій Терещук, депутат із фракції Народної партії, яку очолює В. Литвин, стверджує: „У нас у цьому році може бути катастрофа. Міністерство аграрної політики, уряд не підготувалися до жнив. У Криму жнива вже розпочалися. Урядом задекларована мінімальна ціна на пшеницю, ціна, яка сьогодні є прийнятна для сільськогосподарських товаровиробників, ціна, яка дає можливість покрити витрати і отримати невеликий прибуток, але з іншого боку, нема ніяких механізмів, які б дали можливість цю ціну зробити реальною”. Загалом, „зерновий сюжет” довгий і поступається за тривалістю викладу у „Вістях тижня” хіба що розмові з гостем програми Володимиром Литвином. Власне, якби не запевнення віце-президента НТКУ Андрія Шевченка, що в новинному блоці вже немає замовних матеріалів, я вважала б вищезгадану страшилку замовною. Але не втомлюватиму читача своїми міркуваннями щодо лобістських дій окремих гравців на аграрному ринку, зараз ідеться про політичні ігрища.

У стик до репортажу, в якому обіцяють на осінь „сильні фінансові потрясіння», у згаданій програмі ставлять розлоге інтерв’ю зі спікером парламенту. І Володимир Литвин може робити висновок: „ Ми живемо від однієї кризи до наступної кризи. Це результати популізму й намагання всім сподобатись, це намагання працювати на короткий результат”. Проекти законів, що їх готує уряд, Володимир Михайлович називає „недолугими” і тут же: „Потрібна серйозна розмова. Серйозної розмови, на превеликий жаль, немає. Є кампанії”. Володимир Литвин відкидає закиди щодо саботажу в парламенті й стосовно віце-прем’єра Миколи Томенка говорить: „Ви розумієте, якщо Бог дав розум – треба його з собою носити”. Також спікер заявляє: „Ну, я думаю, вже достатньо генералів минулих битв, коли оці... які займаються тим, що воюють з минулим”. Щодо минулого, то на запитання ведучого, чи ведеться за ним стеження і чи прослуховуються його телефонні розмови, як він про це кілька місяців тому говорив, Володимир Литвин, фактично, дає ствердну (хоча й завуальовану метафорами) відповідь. Незадоволений він і просуванням справи з плівками Мельниченка. Плутано говорить Володимир Литвин і про можливість політичного блокування на період парламентських виборів. При цьому він каже про можливість домовленостей між Президентом, Прем’єр-міністром і ним, як Головою Верховної Ради, а не як лідером Народної партії, яка, власне, й може йти на вибори. Тож, здається, у цьому сенсі не такий вже й дивний вигляд мають сподівання деяких заштатних опозиціонерів у парламенті, які не проти, щоб їх очолив Литвин.

26 червня ц.р. на каналі ICTV у програмі „Подробно с Дмитрием Киселевым” Володимир Литвин висловлюється щодо можливостей (радше неможливостей!) політичного блокування: «Я переконаний, що партія піде на вибори вагомо. Сьогодні партія відкрита до дискусій, відкрита до діалогу, але я переконаний, що союзником у виборчій компанії, як і сьогодні, завтра і після виборів, у партії буде український народ. І партія буде заключати угоди насамперед з українським народом на те, що вона буде реалізувати ті глибинні настрої, устремління і бачення, які сьогодні існують в суспільстві, що я не буду підганяти свою політичну силу під уподобання політиків навіть дуже високого рангу».

Дмитро Кисельов у ставленні до спікера парламенту дуже компліментарний. Ось як він представляє гостя: «Имеющий репутацию мудрого политика-миротворца, спикер Верховной Рады Владимир Литвин внешне сохраняет спокойствие». І по ходу інтерв’ю: «Ну, Владимир Михайлович, вы прямо говорите, как… как будто бы европейский чиновник – это именно вы. Вы говорите вполне в европейском ключе. Вот то же самое говорила Бенита Ферреро-Вальднер, которая говорила, что работать надо не только языком, фактически, вы сейчас дали ту же интерпретацию ее высказывания». А чого вартий розлогий пасаж із приводу листів?! «Владимир Михайлович, вот вы упомянули письма, которые поступают в Верховную Раду. Вы наверняка, поскольку у вас, вы такой высокий растущий авторитет в обществе, как у такого взвешенного политика – вы что, действительно читаете эти письма лично? У вас есть на это время?».

«Высокий растущий авторитет» прагне відповісти, Але ведучий кілька разів його перебиває й намагається підвести до слів, які, начебто, мають політика, на думку Кисельова, краще характеризувати. Збити Литвина не вдається, але Кисельов все одно не скупиться на комплімент: «Вполне рыцарский принцип…» Втім, щодо самого Литвина, то рицарем він у цьому інтерв’ю не виглядає. Він критикує уряд та відбивається від критики урядовців, яка лунає в цитатах, дібраних командою Дмитра Кисельова. Не наводитиму тут усього, хіба що проілюструю позицію Володимира Литвина парою його цитат: „...простежується чітка тенденція: шантаж, інсинуації звести в ранг державної політики. Це велика небезпека для країни, це велика небезпека для суспільства, бо цей популізм може перерости у несприйняття власне влади і несприйняття власне держави”. А ще: „Попередній владі, яку прокляли, потрібно було дещо більше часу, щоб розпочати паплюжити парламент. А це - за великим рахунком паплюжити власний народ, який дав всі важелі цій владі”. Ось так, не більше й не менше – влада паплюжить власний народ. Драматизм ситуації в тому, що таки справді влада в особі Президента та керівника уряду це мимоволі робить, бо найважливіші закони парламентом не ухвалюються, отож заяви високопосадовців не стають справами. Скажімо, того ж 26 червня багато телеканалів показували сюжет, у якому Віктор Ющенко обціловував близько двох сотень наречених та обіцяв молодятам уже до осені вирішити питання з безвідсотковим кредитом на квартиру. А в парламенті Закон „Про іпотеку...” зарубали, отож той же Литвин запевняє в „Подробно с Дмитрием Киселевым”, що дешевих кредитів не буде. Та й, судячи з усього, „Житлову програму”, з якою виступила Юлія Тимошенко, запустити найближчим часом не вдасться з причин парламентського бойкоту. Володимир Литвин дії уряду вважає дешевим піаром.

При цьому не забуває нинішній спікер попіарити власну персону. Насамперед, прагне він це зробити перед сільським електоратом. Зокрема, в „Подробно...” Литвин говорить про те, що „село нині нагадує 32-33 роки” й у ньому „можна знімати фільми про Голодомор”. Власне, ці висловлювання випадають із загального контексту інтерв’ю, проте добре лягають у концепцію лідера опозиційної сили, який прагне „блокуватися з українським народом”.

Аналіз буде неповним, коли не згадати, що цього ж дня, 26 червня, на Першому Національному у „Вістях тижня” о 21 годині ведучий Андрій Сміян розмовляє з Миколою Томенком. Зокрема, порушується й питання політичного блокування на парламентські вибори. Віце-прем’єр вважає: „Скажімо, звичайно, Народна партія, яку очолює Володимир Литвин, мусила б іти самостійно, бо вона і за ідеологією, і за командою – трошки різна команда. От я можу вам сказати – якщо б ті люди, які пропонують нам великий блок, побули в сільській місцевості, вони б сказали, що, ну, напевне, точно не конвертовані колишні губернатори, які сьогодні очолюють Народну партію, не конвертовані з „Нашою Україною” й блоком Тимошенко в регіонах. Тобто, це трошки інші люди. Я зараз не кажу, гарні вони чи погані, але я думаю, що це, звичайно, окрема команда”.

Безумовно, ще зарано судити, як ляжуть восени карти в політпросторі України. Стрімкий розвиток подій, на який не вплинув, як це зазвичай бувало, навіть близький відпускний період, обіцяє багато цікавого й непередбачуваного. Можливо, навіть перемовини, про які говорить Литвин, закінчаться успішно й ми таки матимемо блок людей, які, як у тій байці про лебедя, рака та щуку, тягтимуть державного воза. Чому б і ні? А ні, то побачимо інший сценарій. На часі останній тиждень роботи парламентської сесії сьомого скликання. У Президента, уряду й Голови Верховної ради та окремих народних депутатів різні уявлення, які саме законопроекти мають бути ухваленими. І від того, як досягатиметься консенсус у намаганнях за кілька днів «охопити неохопне» - усі ті, відкладені й забойкотовані законопроекти - також багато чого залежатиме.

Читайте також:

Не так тії вороги, як добрії люди... (репліка) Андрій Шевченко: «Всі зміни, які відбуваються, мають дати працівникам Першого Hаціонального не лише достойну, а й легальну зарплатню»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1102
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду