Багатосерійне навмання

7 Червня 2005
1030

Багатосерійне навмання

1030
…ми будемо дивитися у теленовинах кожного вечора грандіозне шоу під назвою «приїзд В. Януковича на допит» та «від’їзд В. Януковича із допиту» іще декілька років? ми будемо дивитися у теленовинах кожного вечора грандіозне шоу під назвою «приїзд В. Януковича із допиту» іще декілька років?.
Багатосерійне навмання
Дещо неоднозначну реакцію у телеглядача викликають останнім часом багаточисельні телерепортажі за участю ніби лідера української опозиції В. Януковича. Учора, приміром, вечірні теленовини студії «1+1» ТСН, а за ними й ІНТЕРівські ПОДРОБНОСТИ, із глибоким задоволенням сповістили країну про те, що той, нарешті, з'явився до київського УБОЗу для довгоочікуваної там бесіди із ним. Цього нетерпляче чекали, попри професійне свято, багаточисельні столичні тележурналісти, які миттєво оточили колишнього прем’єра кульками строкатих мікрофонів із гордими брендами телеканалів, під надоїдливе скандування тих самих бабусь із програшною символікою та прадавній спів якихось іще давніших їх колежанок. Причому репортажі на обох телеканалах виглядали майже однаковими, такими, буцім їх робила одна й та ж людина. Навіть кінцівка обох була однаковою: символічне куряче яйце, яке шпурнули у Віктора Федоровича, що колоритно розтікається енергійним жовтком обшивкою випадкового столичного авто межи білим яєчним лушпинням … Сам Віктор Федорович був у коротенькій розмові біля декількох десятків студійних мікрофонів малооригінальним, невпевнено хрестився та намагався «пробити» сльозу тим, що його онук вельми здивувався із того, що «діда викликали до міліції» по телевізору. Все це зрозуміло. Це звичайна й звична телеконстатація без натяку на роздуми чи аналіз. Навмання.

Але чомусь жоден із тележурналістів (принаймні цих каналів) жодного разу не замислився у якомусь телерепортажі над тим, скажімо, а чому, власне, відбувається така собі багатосерійна система викликів до правоохоронних органів? Адже це наразі громадянина Януковича викликали із приводу грошей для аеропорту Донецька. Але напруженим повітрям держави перекочуються іще мінімум три запитання до нього: про сепаратизм, про олімпійські стипендії та про землю на Івано-Франківщині. Чому ж не об'єднати ці запитання у одне та викликати один раз і переговорити відразу про все? Чи ми будемо дивитися у теленовинах кожного вечора грандіозне шоу під назвою «приїзд В. Януковича на допит» та «від’їзд В. Януковича із допиту» іще декілька років? Відповідь уважний телеглядач отримав того ж вечора, але, не на означених вище телеканалах, а на 5 каналі, де гостями прямого ефіру були Олег Медведєв – шеф-редактор інтернет-проекту ОБОЗРЕВАТЕЛЬ та відомий усім В’ячеслав Піховшек. Перший поважний гість студії побачив у такому стані речей свої принади: торжество «білого піару», який стане, на його думку, ніби-то безперечною ознакою майбутніх парламентських виборів, та навіть позитив для лідера опозиції. Другий гість був більш реалістичним та більш жорстким: почалися суворі політтехнології, розпочинається вкорінення у голови телеелекторату стійкого образу злочинця. Обидва мають рацію.

У будь-якому випадку медіа втягнуться у підготовку до майбутніх виборів. Вони будуть шалено піарити і «по білому», і «по чорному», і вже це роблять. Справа лише в тому, ЯК. Поки що бліденько, погано, навмання. Не задаючи суттєвих запитань ані до влади, ані до так званої опозиції. Нецікаво.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1030
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду