Ігор Жданов: «Мене цікавить, як внутрішньопартійний документ попав до ЗМІ?»

6 Червня 2005
1131

Ігор Жданов: «Мене цікавить, як внутрішньопартійний документ попав до ЗМІ?»

1131
Так прокоментував перший заступник голови Центрального виконавчого комітету Народного Союзу «Наша Україна» інформацію про розповсюдження так званих «Пропозицій до політичної позиції партії».
Ігор Жданов: «Мене цікавить, як внутрішньопартійний документ попав до ЗМІ?»
«Детектор медіа» сьогодні опублікувала документ, розповсюджений напередодні сайтом «Майдан», який колеги охрестили «безсмертемниками”. Мова йде про так звані «Пропозиції до політичної позиції партії», які розсилаються в обласні партійні адміністрації. В цих «Пропозиціях», окрім подання певних фактів, пропонується увазі уважних читачів і їх інтерпретація для подальшого розповсюдження.

«Детектор медіа» звернулася за коментарем щодо цього документу до Першого заступника голови Центрального виконавчого комітету партії Народний союз„Наша Україна” Ігоря Жданова. Пан Жданов повідомив нам наступне: „По-перше, давайте не будемо вживати слово «темник». Воно тут зовсім недоречне. Будь-яка партія має право на те, щоб розтлумачувати свою суспільно-політичну позицію. Це робиться не тільки в нашій країні, а й за кордоном. По-друге, цей документ суто внутрішній, він не має жодного відношення до ЗМІ, ми розсилаємо його по своїх організаціях в регіонах, для того, щоб там краще орієнтувались у політичних хитросплетіннях. Мене тільки дуже цікавить, як внутрішньопартійний документ потрапив до ЗМІ?”.

На питання щодо того, чи буде цей документ розсилатися до партійних ЗМІ, пан Жданов відповів, що поки що партійних ЗМІ у „Нашої України” немає, а ось коли вони з`являться, то це дійсно будуть „бойові листки”. А на запитання, що це за „служба інформаційно-аналітичного забезпечення”, яка підписується під розсилкою, Ігор Жданов твердо сказав: „Це я коментувати не буду”.

Головний редактор газети „Без цензури” Діана Дуцик підтвердила, що ніколи не бачила жодних вказівок від правлячої партії: „Я не знаю, що таке «темники» сьогодні: ми нічого не отримуємо, нам не дзвонять по телефону. Ми пишемо про все, більш того, ми дуже критично налаштовані. Я завжди вимагаю від журналістів, щоб у випадку, якщо є якийсь конфлікт, завжди подавалися дві точки зору, двох сторін конфлікту. У нас було інтерв`ю з Хомутинником, з Кужель. Нам цього ніхто не забороняв”.

В той же час, у «Детектор медіа» залишилися запитання і після цих коментарів. Зазначимо, що фактично Ігор Жданов підтвердив, що подібна розсилка «Пропозицій» відбувається. Судячи з його реакції, дійсно працює і так звана «Служба інформаційно-аналітичного забезпечення». А от його думка про те, що, мовляв, ця практика нормальна для будь-якої партії – викликає великі сумніви.

По-перше, як зазначив і «Майдан», до цієї партії – НСНУ – входять і високопосадовці, в тому числі губернатори – тобто, йдеться про намагання певного ідеологічного впливу на чиновників. А оскільки в цьому документі йдеться про «поширення інформації» (! Де і ким?!) - то, не виключено, що йдеться і про вплив на їх підлеглих, приміром, редакторів комунальних та державних ЗМІ. Також треба зазначити, що партія є правлячою, отже, має дуже великі можливості для використання адмінресурсу. Як відомо, восени 2002 року СДПУ(о) розпочинала також саме з контролю за внутрішньопартійною інтерпретацію подій. А отримавши згодом, після приходу В.Медведчука до Адміністрації Президента, змогу впливати на всі державні ЗМІ – скористалася цією можливістю по повній програмі. Новій владі приходити вже нікуди не треба – вона вже обіймає кабінети, тож суспільство має бути особливо прискіпливим до її дій.

По-друге, виникають питання щодо демократичності самої «партії влади», якщо позицію своїх членів вона вважає за потрібне і можливе формувати саме таким, директивним, чином, судячи зі всього, навіть не передбачаючи можливість внутрішньопартійних дискусій.

По-третє, у опублікованому документі явно йдеться не тільки про «суспільно-політичну позицію», як каже Ігор Жданов, а про керівництво до дії у політичній боротьбі. І, на жаль, ми бачимо, що в цій політичній боротьбі нова партія використовую МАНІПУЛЯТИВНІ прийоми, які не мають нічого спільного з чесною політичною дискусією! (Про те, що боротися збираються і зі своїми соратниками – промовчимо, це вже дійсно внутрішня справа).

По-четверте, маємо великі сумніви щодо прозорості новоствореної партії для суспільства – якщо, знову таки, йдеться про засекречені внутрішні структури, які формують позицію партійного загалу не на публічних заходах, не у публічних матеріалах, а шляхом секретної ж розсилки.

І, нарешті, не в офіційних коментарях топ-менеджерів партії та контрольованих нею ЗМІ, а у розмовах за «чашкою кави» кореспондентам «ТК» досить часто доводилося чути про досить жорстку партійну лінію, яка нав’язується цим виданням.

Отже, «ТК» вважає справу занадто серйозною, яка потребує негайних коментарів як від нової влади, так і від медійників, експертів. Пропонуємо всім бажаючим відповісти на запитання «ТК»: - Днями сайт «Майдан» опублікував документ, начебто переданий представниками регіональної організації нової партії влади НСНУ. В цьому документі, який має назву «Пропозиції до політичної позиції партії», однопартійцям пропонується не тільки звернути увагу на певні події, але й наводиться певна інтерпретація цих подій. Більше того – ця інтерпретація має маніпулятивний характер (позиція віце-прем’єра Миколи Томенка трактується як «піар-провокація», є пропозиція користуватися виключно словосполученням «уряд Ющенко» замість «уряд Тимошенко»). Як ви гадаєте, чи не спостерігаємо ми повернення в політичну практику сумнозвісних «темників»? Чи не доводилося вам чути про те, що подібні вказівки надходять і до медіа? Якщо так, то чи контролює хтось їх виконання? Нами це запитання надіслане електронною поштою також у Держсекретаріат, прес-службу Президента та Кабміну, у приймальню віце-прем’єра з гуманітарних питань Миколи Томенка. Сподіваємось на відповіді як експертів, так і чиновників. Як вже повідомляла «ТК», під час зустрічі Віктора Ющенка з головними редакторами ЗМІ саме на пропозицію шеф-редатора «Детектор медіа» Наталії Лигачової Президент дав доручення зобов’язати чиновників відповідати на критичні зауваження преси.

Інф. «Детектор медіа»

Читайте також:

На запитання «Детектор медіа»: - Як ви гадаєте, чи не спостерігаємо ми повернення в політичну практику сумнозвісних «темників»...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду