НТКУ: проблеми з арифметикою чи адекватністю?, репліка

3 Червня 2005
963

НТКУ: проблеми з арифметикою чи адекватністю?, репліка

963
Страйковий рух на потужній британській ВВС та цифри з "Євробачення-2005".
НТКУ: проблеми з арифметикою чи адекватністю?, репліка
Що спільного? Виявляється – ЄВРОСТАНДАРТИ. Страйковий рух на потужній британській ВВС та цифри з „Євробачення-2005”. Що спільного? Виявляється – ЄВРОСТАНДАРТИ.

З Олександром Зиріним, який у наведеному нижче тексті веде мову про те, з яким кадровим потенціалом можна робити сучасний якісний видовищний продукт на телебаченні, можна сперечатися. Як можна по-різному інтерпретувати й цифри, які він наводить, принаймні, детально їх аналізувати. Але ми пропонуємо нашим читачам цей матеріал як поштовх до дискусії щодо теми, яку досі серйозно ніхто не піднімав. Чекаємо на відгуки.

В Інтернет, на сторінки газет та в ефірний час вихлюпнули цифри. Цифри, пов’язані з результатами проведення „Євробачення”. Доволі динамічний аналіз, оприлюднений у різний спосіб, дав цікавий результат: практично ніхто не проаналізував написане в одному з розділів розповсюдженого серед журналістів прес-релізу. Цей розділ має назву „Кількість осіб, задіяних у підготовці та проведенні ПКЄ-2005”, і написано там наступне: „Працівників, задіяних у підготовці та проведенні (без урахування працівників компаній-підрядників) – 600 осіб”. Компанії-підрядники – це ті, хто забезпечував світло, звук, сцену, охорону і т.п. А кількість тих, хто створював власне ТЕЛЕБАЧЕННЯ – скромних 600! Ці люди працювали на забезпечення й видачу в „живий” ефір 2-х телевізійних програм загальним хронометражем близько 6 годин під назвами „півфінал” та „фінал” пісенного телевізійного конкурсу „Євробачення -2005”. Декілька сотень людей було потрібно для того, щоб створити всього лише 2 (дві!) складні видовищні постановочні телевізійні програми нормального стандартного європейського ґатунку. Програми ці зацікавили спонсорів, програми ці подивилася практично кожна друга пересічна українська родина. Звертаю увагу зацікавлених і вкрай незацікавлених – телевізійні програми на „Євробаченні” готувалися за дотримання „європейських стандартів”.

Ви ще не здогадалися, про ЩО я? Тоді − ще кілька цифр та дещо про вміння ділити й множити (як завжди: в стовпчик, за допомогою китайського калькулятора і т.п.), оскільки я знову буду говорити про дуже модні й зручні для декого європейські стандарти. Нещодавно лихоманило британську телерадіомовну корпорацію (ВВС) – саме організація роботи в цій телеструктурі багато, довго, із різними емоціями і в різних джерелах наводилася як приклад мало не ідеальних стандартів „громадського мовлення”. У Лондоні люди страйкували проти звільнення. Ну, звільнення − то звільнення – що нам до тих зажирілих англійців, якби не одне АЛЕ! Саме цей інформаційний привід, нарешті, дав змогу мільйонам українським читачів, слухачів, глядачів познайомитися з дрібними цифровими РЕАЛІЯМИ роботи колег-британців. Про всяк випадок повідомляю − цифри взяті мною з видань потрібного кольору чи забарвлення (як кому подобається).Так от: над створенням чотирьох цілодобових повноцінних телевізійних каналів у Великій Британії працює близько 21.000 (двадцяти однієї тисячі) співробітників. Простим діленням отримуємо середню кількість співробітників, які забезпечують повноцінне багатомільярдне (у фунтах стерлінгах) мовлення на ОДНОМУ каналі – 5.250 (прописом − п’ять тисяч двісті п’ятдесят) осіб.

До чого це я? В ефірах та на сторінках газет знову активно й радісно почала мусуватися проблема начебто ГІГАНТСЬКОЇ кількості співробітників НТКУ, які працюють на Мельникова, 42. Ті або інші телевізійні клерки подейкують про оптимізацію штату державного телебачення до „чисельності каналів-конкурентів УТ”, розповідають про проект нового Закону щодо суспільного (громадського) телемовлення і т.п. До речі, в одному з проектів мова йде не про один, а про два загальнонаціональних добових телевізійних канали, які мають невдовзі запрацювати на основі НТКУ. Тобто мова йде не про виробництво 2-х видовищних музичних складних постановочних програм раз і... більше ніколи в житті, а про заповнення якісним сучасним українським конкурентноздатним телевізійним продуктом 48 годин ЩОДНЯ (!). При цьому вкотре наголошую – мене не цікавить інформаційно-публіцистичний телевізійний передвиборчий програмний продукт. Такого роду передачі в сітці мовлення УТ займають близько 15 %. Мене цікавить 85% іншого продукту. Саме над виробництвом такого телевізійного продукту за мізерну платню й зовсім не з бюджетом у 107.000.000 гривень для виробництва 6 ефірних годин працюють тисячі людей!

Думаю, проблема на НТКУ складається системна й жорстка. Так звана команда молодих і енергійних топ-менеджерів створювала телевізійний продукт в Україні за принципом „два стільці – дві камери”, які встановлені в орендованому приміщенні роздягальні колишнього радянського НДІ і ніколи в житті (!) не створювала якісний і сучасний видовищний телевізійний продукт у спеціально пристосованих умовах потужної (національного масштабу!) телекомпанії. Є над чим поміркувати.

Наостанок. Для тих, хто кинеться вираховувати кількість „задіяних”, припустимо, що реально телебаченням на „Євробаченні” займалося не 600 а 598,77 осіб і стільців було три, а камер аж 2,5 і тому подібне… Але насправді − мова не про це, ідеться про принципові тенденції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний оглядач
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
963
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 601
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду