Квитки на Євробачення: були! є? і будуть...

20 Травня 2005
1389

Квитки на Євробачення: були! є? і будуть...

1389
На події „Євробачення-2005” не реалізовано 40. 000 квитків.
Квитки на Євробачення: були! є? і будуть...
Є над чим задуматися! Задумується Олександр Зирін... На події „Євробачення-2005” не реалізовано 40.000 квитків.

Є над чим задуматися! Задумується Олександр Зирін...


Формальність: „Євробачення” відбувається. Ура! Читайте пресу...

Тепер до реалій. За останні дні в усіх касах, які завалені бланками старанно захищених квитків на події пісенного конкурсу, продано за живі гроші близько 10 (прописом десяти) штук... (стоп - треба коректніше, бо перекладуть російською як „тисяч”, і що я робитиму?) екземплярів або примірників квитків.

Але навіть не це можна розглядати як інформаційний привід для написання даного матеріалу – ми ж аналізуємо телевізійні події! Вразило інше – поява в інформаційних програмах Національної телекомпанії сюжету про те, як... Національна телекомпанія фактично провалила продаж квитків на події „Євробачення”. Я пов’язую це зовсім не з підписанням редакційної угоди і вже задіяними журналістськими стандартами – просто в приміщеннях Національної телекомпанії України виникла весела й радісна атмосфера. Атмосфера, яку характеризує класична відповідь співробітників прес-центру „Євробачення”: „Не знаю!”. Вони - співробітники інформаційної редакції НТКУ - таки дійсно НЕ ЗНАЮТЬ, що коїться на „Євробаченні”. Тому самі й ставлять найбільш ейфоричні й зацікавлені питання на прес-конференціях Президенту НТКУ – їм теж хочеться хоч про щось довідатися. Цього разу – а як там із квитками? Причому не за місяць до початку, а фактично за декілька годин. Їм просто важко знайти в кабінетах і коридорах власної телекомпанії відповідальних осіб, які можуть точно й коректно відповісти на запитання чи взяти до рук і зняти для показу на екранах документи й почитати про це більш детально. Повірте – важко! А я, вже старий і не тестований, дещо таки покопав...

Колись у Києві задумали провести потужну комерційну подію – концерт-фестиваль всесвітньо знаного рок-колективу. У столицю нашої держави поприїжджали „крутые перцы” із досить рідкісними (як на той час) мобілами, від них за версту несло дорогими чоловічими парфумами й коньяком (передаю думки жінок!), візитівки, папочки, листи, конверти і т.ін. були зроблені на найдорожчому папері, їх знімали дуже комерційні телеканали і т.д. – одне слово, приїхали вчити нас робити шоу-бізнес. Подивився на те все наш український народ і... організував проведення шарового рок-концерту українських команд на Майдані Незалежності початок якого „раптово” співпав із початком платного (та ще й якого платного!) концерту на стадіоні. Такої „удачі” всесвітньо відомий рок-гурт, напевне, не зазнавав за всю історію своїх світових турне. „Крутые перцы” якось і кудись швиденько зникли. Вам це, шановні читачі, нічого не нагадує? Поясню: платні (та ще й які платні – до 700 гривень за місце) РЕПЕТИЦІЇ „Євробачення” відбувалися в один час і в один день із шаровими подіями на Майдані Незалежності. Не треба довго роздумувати над тим, що сталося далі. Комерційні телеконкуренти теж усе прорахували й перед початком платного концерту, кошти від якого мали б надійти на рахунки НТКУ провели включення з Майдану Незалежності із прямим закликом відвідати площу на шару, побачити і салют, і лазерне шоу, і те, і інше – конкуренція зла сила! До них жодних претензій – подія „в рамках” „Євробачення”! Практично порожній велетенський зал Палацу спорту 19 травня на репетиції півфіналу фактично не є приводом для аналізу, знаючи завдання, які ставила перед собою група ентузіастів, котрі освоюють бюджетні кошти „Євробачення”. Але я знаю інше й головне – цей концерт ВСІ телекомпанії світу ЗАПИСУЮТЬ. Тобто – у ВСІХ буржуазних відеоархівах залишається ПРАКТИЧНО ПОРОЖНІЙ зал київського Палацу спорту. Роблять це телекомпанії не задля аналізу кризового менеджменту в Україні, а для убезпечення від технічних проблем (у супутникову апаратуру може птах врізатися, для прикладу!). У разі зникнення „картинки” в ефір піде синхронізований відеозапис. Розумієте, ЯКИЙ відеозапис?

Але повернімося до квиткових реалій. Події навколо квитків розвивалися за вже усталеним сценарієм – освоїти виділені бюджетом кошти потрібно було високоефективно. І єдиним способом – згідно із чинним законодавством, на конкурсній (тендерній) основі. Цього разу було вибрано процедуру „запиту цінових пропозицій”. Тобто НТКУ надсилала претендентам пропозиції запропонувати суму, за яку вони згодяться здійснити „послуги з реалізації квитків на пісенний конкурс „Євробачення-2005”. Фірм, які займаються реальними послугами по високоефективному продажу квитків у Києві аж цілих 3, ну, добре – 4. Для прикладу: Дирекція театрально-концертних та спортивно-видовищних кас - шістдесят років професійної роботи, серйозна мережа квиткових кас у найбільш зручних точках Києва, високопрофесійні співробітники і т.д. і т.п. Є в них і комерційні конкуренти, щоправда дрібніші, але є! Ті, хто працюють у цьому бізнесі, знають: для продажу 57.000 квитків за фактично 30 днів навіть у Києві й навіть на суперподію потрібно докласти надзусиль. Що робить нормальний професіонал, ЗАЦІКАВЛЕНИЙ у отриманні вагомого результату в такій патовій ситуації не тільки для його фірми а й для країни? Найлогічніше – збирає за одним столом УСІХ, хто може допомогти. Вони радяться й приймають зважене рішення щодо способів виконання поставлених завдань. Професіонали спокійно розповідають „групі ентузіастів”, що потрібно зробити для масового продажу квитків і в рекламі, і в супутніх заходах. Обговорюється й реальна ціна, за якою можна розповсюдити квитки на ті чи інші події „Євробачення”! Професіонали одразу б розповіли, що продавати квитки на РЕПЕТИЦІЮ в Україні будуть вперше за всю історію, і що говорити про таке, а тим більше, рекламувати – марна справа. Рекламні вектори й конкретні рекламні засоби мали б бути зовсім іншими. Але рекламні пропозиції в ефірі УТ-1 щодо продажу квитків на ТЕЛЕВІЗІЙНІ КОНЦЕРТИ зактивувалися лише за декілька днів до початку першого такого концерту. Саме тоді, коли вималювалися масштаби КАТАСТРОФИ – 40.000 (прописом – сорок тисяч!) непроданих квитків. Це не рекорд – очевидно, рекорд було встановлено на вже зазначеному вище рок-концерті. Підказали б професійні реалізатори і очевидний комерційний ляп із дублюванням концертів та багато іншого. Але ви здогадалися – яка там зустріч! І чого б це раптом? Через короткий час стало зрозуміло, що йде потужне лобіювання однієї з фірм, яка, очевидно, вже вирішила кому подавати „цінову пропозицією”. Проаналізувавши рівень професіоналізму співробітників, які проводили дану роботу на УТ, побачивши заявлену ціну на квитки, ВСІ інші серйозні суб’єкти відмовилися брати участь у тендері на послуги з продажу квитків. Як було повідомлено – тендер виграла така собі фірма „Ольвія”.

У КОГО? Після „виграшу” фірма „Ольвія”, яка, мабуть, пообіцяла НТКУ купи відірваних корінців від проданих квитків, а також гарантувала (цитую: „...кваліфікаційні умови запрошення для участі в процедурі”) і власну комп’ютерну систему обліку, і власну робочу систему продажу квитків через Інтернет, і власний англомовний персонал кас, і доставку по Києву та за його межі... УКЛАЛА УГОДУ на реалізацію квитків на „Євробачення” з Дирекцією театрально-концертних кас... Як то кажуть – без коментарів. Я вже практично знаю, що скажуть адвокати фірми „Ольвія” зранку 22 травня: ми отримали бюджетні гроші за ПРОЦЕС організації послуги з РЕАЛІЗАЦІЇ квитків, а не ефективний результат - їх реальний продаж! Ми їх реалізовували, а вони, кляті, не реалізувалися - і через Інтернет не реалізовувалися, і через каси не реалізовувалися, і через доставку не реалізовувалися і т.д. і т.п. Одне слово – народ у нас не той і не того!

За вікном іде дощ – шарові концерти на Майдані продовжуються, але з’явився хоч якийсь шанс, що народ піде до Палацу спорту. До того ж, УТ-1 повідомило країну, що спекулянти шоковані й продають квитки номіналом 400 гривень по 200.

Я знаю, хто відповідає за розповсюдження квитків в НТКУ і за високоефективне проведення відповідних „торгів”, я навіть знаю прізвища й робочі телефони різних голів тендерних комітетів НТКУ . У мене записані практично всі номери мобільних телефонів, які офіційно надані прес-центром „Євробачення-2005” у зв’язку із моїми запитаннями. Світові стандарти журналістики вимагають, щоб я оприлюднив і інші точки зору.

Оприлюднюю (дослівно): -„Абонент знаходиться на техобслуговуванні” (чоловічим голосом);

-„На даний момент абонент не може прийняти ваш дзвінок” (різні жіночі голоси);

-дрррррррррррррр (голосом факсу).

Чомусь я здогадуюсь, коли саме розпочалося техобслуговування, і чому саме цей абонент не може прийняти мій дзвінок. А ви?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний телевізійний оглядач
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1389
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 608
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду