Здібні булочки

17 Травня 2005
960

Здібні булочки

960
Навіщо японцям черепашки? Кожен перекладач має в запасі купу цікавих історій. Більшість із них – брехня. Але є і правдиві. От, наприклад, кілька років тому у Києві відбувалася виставка японської іграшки. Японці привезли тоді чудову колекцію і не дивно, що викликали цікавість журналістів.
Здібні булочки
І от один з організаторів, мій добрий знайомий розповів журналістці з "Интересной газеты" про багату традицію японської народної іграшки, про те, що давні майстри вибагливо прикрашали свої вироби, зокрема товченими черепашками. Проте виявилося, що журналістка не була обізнана з тонкощами української мови і "черепашки" зрозуміла не в сенсі "мушлі" а в сенсі "маленькі черепахи". В результаті в "Интересной газете" з’явився матеріал "Зачем японцам черепашки", де авторка щиро обурювалася жорстокістю самураїв, які ловлять бідолашних черепашок, товчуть їх (!!!) і прикрашають дитячі іграшки. Що ж виросте з таких дітей? І справді, що з них виросте?

А я знаю що – журналісти. От, наприклад такі, як на радіо «Ера», де у передачі про театр я почув таку перлину: «Залишимо статистику статистам». Каюсь, я спочатку подумав, що це навмисний каламбур. Але потім дослухався уважно – ніде жодною інтонацією, жодною нотою ведуча не дала зрозуміти, що жартує. А радіо – штука капризна. Там не помітні мудрі посмішки, особливо у тому випадку, якщо їх немає. Тому мені довелося сприйняти почуте за чисту монету. Статистику – статистам. Ну а тоді вже динаміку – динамівцям! (журналістка, певно, хотіла залишити статистику СТАТИСТИКАМ, тобто науковцям, а насправді залишила СТАТИСТАМ, тобто акторам, які грають дрібні ролі без слів і без дії, тобто статично, від чого так і називаються)

Ну а на улюбленому вже спортивному сайті champion.com.ua я впіймав наступний каламбур: «Схоже, що розмовки між президентом ПФЛ Равілем Сафіулліним та президентом ФФУ Григорієм Суркісом набувають ще більшого розмаху». Зверність увагу на багатство терміну «розмовки». Це, певно, щось середнє між розмовами і розборками. Тобто дві офіційні особи явно не можуть дозволити собі розборки, проте розмова у них уже не виходить. Тоді і починаються розмовки. Пропоную широко пропагувати і застосовувати цей термін для опису стосунків між нашими політиками, спортсменами та співаками. Він по-справжньому збагатить світські хроніки. (Тут легко вгадується джерело помилки – російське слово РАЗМОЛВКИ, але крий Боже – не знаю, як журналіст примудрився зробити з нього РОЗМОВКИ. Хай поділиться секретом)

Ну і нарешті ужорсточення вимог до дублювання телепередач державною мовою призвело до того, що я тепер почав частіше дивитися телевізор. І не для того, аби помилуватися, як росіяни кепкують з псевдо-українського акценту своєї прекрасної няні, а для того, аби допомогти недосвідченим редакторам дубляжа. І перший улов не забарився. Телеканал «Тоніс» у своїй передачі про африканських тварин заявив, що “Антилопа – рідкий гість у джунглях”. Зі школи ми знаємо, що усі тіла можуть бути у трьох станах – рідкому, твердому та газоподібному. Гості, певно, теж. Рідкого гостя ми з вами дочекалися, тепер на черзі – газоподібний. А може, автори мали на увазі, що антилопа, як і всі ссавці, на 80% складається з води? (Помилка досить розповсюджена, але від того не менш смішна. Я часто чую, як плутають РІДКИЙ та РІДКІСНИЙ, і завжди сміюся, а ви?)

На цьому залишаюся

Щиро ваш

Троль Кумле

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
960
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 612
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду