"Результати тестування журналістів Першого національного не матимуть жодних юридичних наслідків",

12 Травня 2005
1051

"Результати тестування журналістів Першого національного не матимуть жодних юридичних наслідків",

1051
-погоджуються представники як Незалежної медіа профспілки, так і керівництва новинної служби телеканалу -погоджуються представники як Незалежної медіа профспілки, так і керівництва новинної служби телеканалу.
"Результати тестування журналістів Першого національного не матимуть жодних юридичних наслідків",
Сьогодні в деяких електронних ЗМІ з'явилася інформація про, начебто, страйкову ситуацію на УТ-1. Нібито деякі представники журналістського колективу налаштовані проти атестації, яку збирається проводити нова команда новин на чолі із Андрієм Шевченком. І виступають проти того, щоб результати атестації стали формальним приводом для звільнення.

Як повідомляла сьогодні «ТК», днями в Національній телекомпанії України відбудеться добровільне тестування працівників новинної служби Першого національного. «Результати тестування будуть для керівництва служби вагомим фактором для прийняття наступних кадрових рішень, - написав у «ТК» розробник системи тестування, тренер з новинної журналістики Ігор Куляс, - Про це було домовлено в середу на спільній зустрічі керівництва служби новин, представників всіх трьох профспілок, які нині діють на НТКУ, і експертів МГО "Інтерньюз-Україна".

В той же час, видання «Інтернет-Репортер» розповсюдило сьогодні матеріал http://rep.in.ua/show/?id=7484, в якому йдеться про, начебто, передстрайкову ситуацію на УТ-1. Мовляв, «Журналісти УТ пояснили Інтернет Репортеру, що ця новина прозвучала для них несподівано. Ніхто не обговорював склад комісії, що проведе тестування. Більшість тих, хто має скласти цей екзамен на профпридатність, дізналися про нього в останній момент».

Містилося у тексті згаданого видання і посилання на позицію голови всеукраїнської Незалежної медіа профспілки Сергія Гузя, який, начебто, цитуємо: «… вже говорив з Андрієм Шевченком і проінформував його, що, на думку профспілки, тестування не може мати юридичних наслідків. «Ми не дозволимо звільняти людей за профнепридатність – у них немає такого права», - скрізь стриманий голос профспілкового боса проривається погано прихований гнів, - «Для тих, хто не пройде тестування - це може означати лише необхідність курсів підвищення кваліфікації!».

Тільки шо «ТК» отримала коментар ситуації від самого Сергія Гузя Всеукраїнської незалежної медіа профспілки, який наводимо повністю.

«У зв’язку з повідомленнями про можливе тестування журналістів НТКУ та не зовсім коректним трактуванням складних переговорів між керівництвом телекомпанії та профспілками надаємо роз’яснення власне профспілкової позиції в цих питаннях.

1.Ситуація на телекомпанії справді напружена, але далека від передстрайкової. Профспілкові організації налаштовані до конструктивної співпраці в питаннях реорганізації за умов, що реорганізація буде відбуватися виключно в правових рамках, з дотриманням усіх прав, наданих профспілковим організаціям та працівникам телекомпанії.

2.Сьогоднішня заява Андрія Шевченка про скорочення 250 працівників служби новин фактично заперечує його попередні домовленості про те, що тестування не буде мати жодних юридичних наслідків. За попередніми домовленостями, мова йшла про організацію навчання працівників телекомпанії за результатами тестування.

3.На зустрічі представників „Нової профспілки” та первинної організації НТКУ Київської незалежної медіа-профспілки було досягнуто домовленостей, що профспілки будуть ініціювати офіційні переговори з адміністрацією про проведення реорганізації на НТКУ.

Заява Андрія Шевченка про необхідність скорочення штату служби новин на 250 осіб стала новиною для профспілок і не узгоджувалася попередньо, як цього вимагає трудове законодавство. Профспілкам не надано жодної інформації про нову концепцію роботи служби новин, новий штатний розклад, заходи соціального захисту вивільнюваних працівників та іншу інформацію. Фактично порушені всі процедури узгодження таких рішень, що передбачені законодавством.

Звільнення працівників може відбуватися виключно на підставах реорганізації та атестування працівників. Будь-яке тестування не може бути причиною для звільнення журналістів. Тестування не може бути примусовим, а його результати не можуть розголошуватися публічно без згоди на це журналіста. У разі порушення норм законодавства, профспілка надаватиме юридичну допомогу всім постраждалим журналістам та змушена буде звертатися до суду на протиправні дії керівництва.

Представники всіх профспілок підкреслили, що вони підтримують реорганізацію роботи телекомпанії і з розумінням ставляться до можливих скорочень штатних посад. Але всі дії з оновлення телекомпанії повинні відбуватися виключно на законній основі. Виходом з кризової ситуації можуть бути лише повноцінні переговори за участю всіх профспілок, що діють на телекомпанії».

А ось який коментар отримала "Детектор медіа" від директора директора ТВО «Новини» Василя Самохвалова:

- Тестування є справою добровільною і ніхто змушувати проходити його не буде», - розповів пан Самохвалов. - Про необхідність цього ми говорили із самого початку. І пішли назустріч колективу, запрошуючи на робочі зустрічі представників профспілок. На останній з таких зустрічей ми разом із делегатами від усіх трьох профспілок НТКУ остаточно узгодили методику та терміни проведення тестування. Також наголошую на тому, що результати тестування не матимуть жодних юридичних наслідків. Звільнення людей, які під час тестування продемонструють незадовільні результати, суперечить чинному трудовому законодавству. Єдина мета – зрозуміти, на кого із людей можна беззаперечно спиратися у майбутньому. Це – своєрідна ревізія. Нагадаю, що перед новою командою стоїть завдання вже у червні перезапустити новини. А в грудні – вивести їх у трійку лідерів. Для цього вкрай потрібно оптимізувати редакцію. Нинішній штат новин – понад 350 осіб. Це, м'яко кажучи, виглядає не зовсім ефективно. Особливо – з точки зору сьогоднішнього результату. Але історії із тестуванням та реорганізацією редакції новин потрібно чітко розводити. Вони не мають відношення одна до одної».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1051
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду