Команді Ющенка бажано змінити помаранчеві краватки на синьо-жовті

29 Квітня 2005
1182

Команді Ющенка бажано змінити помаранчеві краватки на синьо-жовті

1182
...нині, здається, треба згадати передвиборчі обіцянки Ющенка стати “Президентом всіх українців”: і тих, хто його підтримував і тих, хто голосував проти. Залишимо оранжевий колір історикам, партійним діячам і рядовим партійцям, симпатикам нової революції на теренах СНД, в Європі і Америці. Неупереджені політологи і майбутні історики сьогоднішніх подій будуть очевидно одностайні в тому, що оранжева революція змінила на краще ситуацію в Україні і в регіоні в цілому.
Команді Ющенка бажано змінити помаранчеві краватки на синьо-жовті
Оранжевий став кольором змін, опору огидному режиму. Носити його до другого, а тим більше першого туру, було справжнім викликом, виявом мужності. Не виключено, що, йдучи на парламентські вибори 2006 р., Народний союз “Наша Україна”, а також інші партії, що підтримують Ющенка, ще раз використають цей колір для того, щоб нагадати виборцям про мужність, гідність і перемогу.

Та нині, здається, треба згадати передвиборчі обіцянки Ющенка стати “Президентом всіх українців”: і тих, хто його підтримував і тих, хто голосував проти. Залишимо оранжевий колір історикам, партійним діячам і рядовим партійцям, симпатикам нової революції на теренах СНД, в Європі і Америці. Це справді приємно – бачити, як зарубіжні парламентарі носять помаранчеві краватки і хусточки – але українські урядовці мають стати синьо-жовтими.

Це, до речі, має символізувати і подолання своєрідної ейфорії переможців, і простягнуту руку до прихильників Януковича, до всіх тих, хто не заплямував себе брудними справами під час виборів. Не забуваймо, що суспільні очікування від діяльності Ющенка є надзвичайно високими, і частина їх має бути реалізована вже до виборів 2006 р., інакше маятник симпатій певного прошарка виборців може хитнутися. Не будемо тішити себе тим, опозиція наразі є слабкою і роз’єднаною. Якщо відбудеться погіршення економічної ситуації (неважливо через діяльність нинішнього уряду чи як наслідок безвідповідальної політики уряду минулого), нова опозиція опиниться в дуже зручному становищі. Ну а використає вона це “по повній програмі”: на екранах після певної перерви, відчуваючи свою безкарність, знову з’явилися і Медведчук, і Піховшек, і вони починають вчити нас, як жити. Вони - вічно вчорашні, вони нічому не навчилися, хіба що позірно хочуть виглядати об’єктивніше. В хід ідуть ті самі гасла роз’єднання країни, спекуляції про домінування заходу над сходом тощо.

Отож, по-перше, Ющенкові варто повернутися до своїх власних гасел періоду виборчої кампанії. Тоді він і його команда мудро зробили ставку на те, що об’єднує, а не роз’єднує. Мовне і конфесійне питання, НАТО, історія другої світової війни були відсунуті на другий план. Очевидно, що суспільство прагне обговорити ці питання і сподівається, що позиція нової влади буде визначенішою, ніж попередньої, але дати себе втягнути в передвиборчу полеміку з цих питань навряд чи буде виграшним. Треба думати над тим, як загоїти рани, нанесені бездумною політикою попередньої влади щодо розколу країни.

По-друге, перші реформаторські кроки мають бути спрямовані на питання близькі і зрозумілі простим людям. Будьмо обережні в усьому, що стосується масштабних змін в становищі великих соціальних груп. Ми вже бачимо як питання про скасування вільних економічних зон використовується опозицією для того, щоб звинуватити нову владу в посиленні безробіття. Інший приклад: спроба мобілізувати студентів-медиків проти ідеї підготовки сімейних лікарів (такі зміни треба або добре пояснювати, щоб готувати громадську думку зацікавлених груп /stakeholders/ або відкласти на потім). Нарешті, розмови про зміни територіального устрою вже в цьому році легко можуть бути використані для того, щоб настроїти проти уряду жителів тих областей, районів, які, хай навіть теоретично, можуть зникнути з карти країни.

По-третє, добре обґрунтованими мають бути звинувачення у корупції і початок судового переслідування діячів минулого режиму, інакше це теж, буде використано (і вже бачимо, як використовується!) для звинувачень опозиції щодо “полювання на відьом”, “насилля” над сходом країни.

По-четверте. Звичайно, приємно і важливо, коли цивілізований світ дивиться на твою країну як на оплот демократії в регіоні. І цим гріх не скористатися в налагодженні стосунків із Заходом, просуванні міжнародного іміджу країни. Але висловлювання Ющенка-опозиціонера і Ющенка-державного діяча на міжнародній арені не можуть не відрізнятися. Очевидно, що в Туркменістані його хвилювали проблеми газу для України, а не демократії в Туркменістані. І це нормально. Зовнішня політика є політикою загальнонаціональною. Отже, за визначенням, вона має бути не помаранчевою, а синьо-жовтою. Успіх команди Ющенка буде вимірюватися не розмовами про експорт демократії, і не візитами офіційних осіб в помаранчевих краватках (як, наприклад, делегації на чолі з Юрієм Луценком до Мінська), а насамперед соціально-економічними успіхами, прагматичними кроками всередині країни.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
професор політології, доктор історичних наук
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду