Андрій Шевченко схвально прийнятий колективом НТКУ

21 Квітня 2005
1018

Андрій Шевченко схвально прийнятий колективом НТКУ

1018
Андрій перший, хто звернувся до нас з повагою: "Я щасливий зустрітися з тими, на чиїх передачах я ріс". «ТК» отримала відгук від учасників зустрічі нового віце-президента Національної телекомпанії Андрія Шевченка з працівниками УТ-1. Публікуємо відгук без значних редакційних втручань, залишаючи інтонацію автора. Сподіваємося, що діалог між керівниками та колективом буде продовжено, а його результатом стане якісна зміна ефіру каналу.
Андрій Шевченко схвально прийнятий колективом НТКУ
Розширені коментарі самого Андрія Шевченка щодо планів реформування інформаційного та публіцистичного мовлення Першого національного «ТК» опублікує відразу після його повернення з відрядження в Марокко.

19 квітня Андрій Шевченко, призначений на посаду віце-президента Національної телекомпанії України, єдиний серед новопризначених керівників НТКУ в першу чергу зустрівся з колективом творчих об’єднань каналу на десятому поверсі Першого Національного. Андрій перший, хто звернувся до нас з повагою: “Я щасливий зустрітися з тими, на чиїх передачах я ріс”.

Зустріч тривала недовго, Андрій слухав, коментував, жартуючи. Найсмішнішим жартом було запитання нового віце-президента щодо наших стосунків з інтернетом. За останні десять років - це перший керівник, який жартує. Попередники були занадто серйозними і саме таким виразом облич залякали нещасних журналістів і режисерів на все останнє життя. Тому виступи наших співробітників з боку виглядали смішно – тремтячі голоси і коліна, хоча речі пропонували слушні і наболілі. Спробую дещо переказати.

Надія Довгич, керівник наукової програми “Грані пізнання”: - Не вірте, якщо кажуть, що на УТ-1 працюють самі пенсіонери і невдахи. Тут – найкращі фахівці, віддані своїй професії. Наукові програми НТКУ, напрацьовані багатьма роками сенсаційні матеріали і відкриття можуть прикрасити будь-який телевізійний канал, якщо матимуть гідний піар і йтимуть у зручний для рекламодавця час. Роздутий до 2000 осіб штат НТКУ – міф, бо у виробництві програм беруть участь 450 чоловік, решта – дирекції і структури, які більше заважають, ніж допомагають у творчому процесі.

Світлана Блакіс, режисер ТО Культурологічних програм: - УТ-1 – це кузня телевізійних кадрів. Тільки тут навчають фахівців – режисерів, журналістів, звукорежисерів, відеоінженерів, яких потім з руками відривають комерційники. Багато з нас поєднують роботу на державному і комерційному каналах, на першому реалізуючи свої творчі амбіції, на іншому - заробляючи гроші на життя. Якби поставити нас у рівноцінні технічні і фінансові умови, не було б ніяких розмов про низькі рейтинги Першого каналу.

Сергій Ільниький, редактор ТО Культурологічних програм: - Давайте зайдемо до телекомпанії разом. В бюро перепусток вам випишуть перепустку троє(!) працівників, заробітня плата в яких набагато вища, ніж у журналіста. Далі перепустку перевірять троє(!) міліціонерів-вартових, кожен з яких заробляє більше, ніж режисер НТКУ. Просуваючись далі, беремо ключі від редакційної кімнати у двох(!) чергових ключниць, кожна з яких заробляє на рівні директора творчого об’єднання НТКУ. Продовжувати? А, може, ліпше подивитись телефонний довідник телекомпанії і порахувати кількість дирекцій, які не беруть участі у створенні передач, ускладнюють його зайвими розпорядженнями, умовами, правилами, заборонами, нескінченими підписами, паперовою бюрократією, яка перетворила НТКУ на жорстоку машину по знищенню творчих працівників і творчості як такої”.

Людмила Станкович, керівник програм “Знак благодаті” і “Святе письмо”: - Сьогодні я вперше почула, що спочатку треба створити нову концепцію каналу, а потім під неї створювати програми. Бо раніше все було навпаки. Зараз державний канал нагадує вінегрет з різноманітних страв, які не смакували одна до одної. А якщо за основу брати принцип ППП – Професіоналізм, Порядність, Патріотизм – то саме наші працівники, які залишилися тут, у більшості своїй відповідають усім трьом “П””.

У мене виникають сумніви щодо справедливості так званих “рейтингів”. Якщо глядач віддає перевагу “ мильним” серіалам, кривавим блок-бастерам, еротичним шоу, або скандальним програмам на зразок “Вікон” з Дмитром Нагієвим, то це – глядач, якого треба перевиховувати на високоякісних національних програмах, які за відповідних технічних і фінансових умов можуть бути створені творчим колективом Національної телекомпанії України. Більше того, я впевнена, що за таких умов до нас повернуться і “заробітчани”, скучивши за рідним колективом Першого каналу.

Зараз нам не треба будь-якою ціною підвищувати так званий “рейтинг” каналу, бо зробити це не так важко. Наприклад, оголити ведучих, або наситити ефір анекдотами “з перчиком”, або додати кілька “ментовських” серіалів – от вам і “рейтинг”. Та чи стане такий канал виразником суспільної думки? Чи не краще підняти “рейтинг” Першого Національного завдяки докорінній зміні його іміджу, покращенню технічного і фінансового забезпечення і безперервною рекламною розкруткою кращих передач і ведучих у ЗМІ?

З призначенням нового керівництва творчий колектив НТКУ вірить у зміни на краще, прагне цих змін, мріє реалізувати свої проекти, яких за останні роки накопичилось чимало. Та чи не перетвориться реорганізація Державного каналу у нескінчене створення нових “пілотних” програм на застарілій техніці і мізерних заробітних платах, які і досі залишаються найнижчими в Україні? Дякуємо, не треба. Це ми вже проходили. Такі “пілоти” вже завели нас у круте піке. Падаємо, падаємо, а все ще в польоті. Цікаво, чому?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ведуча програм НТКУ, композитор
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1018
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду