Зачароване крісло?

19 Квітня 2005
1026

Зачароване крісло?

1026
Кабінет екс-керівника Головного інформаційного управління Адміністрації Президента Леоніда Кучми Сергія Васильєва займає заступник держсекретаря Маркіян Лубківський. Тепер до нього щотижня на обов’язкові розмови приходитимуть усі шеф-редактори телеканалів?.
Зачароване крісло?
Перша зустріч відбулася позаминулої п’ятниці. Менеджери були запрошені на розмову, від якої вони не могли відмовитися. Як розповідали учасники цієї зустрічі, про політику нової влади йшлося за чаркою недешевого коньяку. І атмосфера загалом була би не поганою, коли б не той самий кабінет і не розуміння того, що у відносинах влади з пресою, саме тої влади, яка прагне на пресу не лише впливати публічними методами, а й контролювати не публічними, все зазвичай розпочинається із задушевних розмов за коньяком... Такі посиденьки з пресою, як повідомляли ЗМІ, проводять вже декілька можновладців. Серед них міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, віце-прем’єр-міністр з питань адміністративної реформи Роман Безсмертний, а ось тепер і Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, що шеф Лубківського, державний секретар Олександр Зінченко, зробив минулого тижня визначальну для політичного та інформаційного простору країни заяву: він вважає, що створення суспільного телебачення є передчасним. Мовляв, через рік з гаком у українців буде супутникове мовлення, і хай собі дивляться хоч Дискавері, хоч Євроньюз… На цьому ж тижні в інтерв’ю українській службі ВВС Олександр Олексійович, відреагувавши, вочевидь, на критику «аргументу» про Дискавері, яка пролунала від журналістів в тому числі і на сторінках «ТК» (хіба замінять розповіді про вільних та приручених тварин збалансовану та широку інформацію про події в рідній країні?), поповнив свої «аргументи» іншим меседжем: мовляв, він виступає проти "немодельованого створення суспільного телебачення".

"Якщо ми починаємо створювати суспільне телебачення, не розуміючи канонів, за якими воно повинно бути створене, це ми прийдемо в глухий кут, ми обов'язково відхилимося від уявлень... Це буде, знову-таки, закрите акціонерне товариство на кількох осіб, на кілька десятків осіб, які будуть уявляти собі інші норми керівництва цим каналом чи засобом зв'язку", - зазначив він.

Чому своє власне (можливо) незнання канонів, за якими має бути створене в Україні суспільне мовлення, та уявлення про систему СП у якості компанії «Рога та Копита» Олександр Зінченко переносить на все українське політичне, громадське та журналістське середовище – незрозуміло. Як незрозуміло й те, чому такий високий можновладець не знає, що у зобов’язаннях ТРК «ЕРИ», яка мовить зараз в ефірі Першого національного, і на яку Олександр Олексійович посилається у якості прикладу «зайнятості» частоти НТКУ іншими мовниками, є пункт про припинення діяльності саме тоді, коли на УТ-1 з’явиться суспільне мовлення – замість державного!.

Чи, можливо, справа, все ж таки, не у необізнаності О.Зінченка, а у інших, насправді більш поважних, причинах: наприклад, наближення парламентської кампанії-2006, в яку влада хоче вступити з «ручним» каналом, а не таким, що відстоює професійні стандарти у підходах до інформації? (Про те, що і журналістам ще слід вчитися професійності – не плутаючи « свободу чернухи» зі «свободою слова» - «ТК» вже неодноразово писала). Чи, можливо, у О.Зінченка є власний інтерес до того, аби Перший національний на став реально конкурентно-здатним телеканалом?.. Та як би там не було, таким чином від Секретаріату Президента у питанні свободи медіа вже пролунав негативний для журналістів та суспільства дзвіночок: влада, хоч і нова, але старі методи роботи з пресою їй зручніші? Як підтвердив екс-шеф-редактор новин 5 каналу Андрій Шевченко, що вже по факту є й першим віце-президентом Національної телекомпанії України, зустрічі у кабінеті Лубківського дійсно відбуваються. І він їх поки що називає «нестандартним форматом роботи з пресою».

«Наші люди будуть ходити туди, коли у цьому будуть бачити необхідність
, - сказав він. - Ми готові слухати всі поради, всі побажання до того моменту, поки люди розуміють, що останнє рішення буде ухвалене редакцією. Це та річ, яка для нас не є предметом торгів чи компромісів». Андрій Шевченко вважає, що «тут все залежить від того, які правила гри»: «Якщо правила гри передбачають, що влада ділиться інформацією, то це дуже ефективно і зручно. Із спілкуванням, скажімо з Юрієм Луценком, я виносив ті речі, які кріпко допомагали у роботі на 5 каналі. Але якщо влада на це почне дивитися як на спробу тиснути, обмежувати і маніпулювати, я думаю, що це дорога в нікуди. Зараз часи змінилися і я не думаю, що журналісти дозволять зробити те, що витворялося раніше».

А ось Тарас Стецьків, президент НТКУ, розповів, що вони з Маркіяном Лубківським домовилися про певний формат цієї «нестандартної» роботи влади із пресою. І директор «Новин» НТКУ ходитиме на них не коли у цьому буде необхідність, а щотижня.

«Я вважаю нормальним, коли Адміністрація Президента (нагадаємо, що зараз це є Секретаріат Президента, не схоже, так? – прим. «Детектор медіа») веде діалог з шеф-редакторами новин усіх без винятку телеканалів. І ми домовилися, що цей діалог буде плідним лише у випадку, коли представник буде інформувати, я підкреслюю - інформувати, шеф-редакторів новин про активності влади. Не наказувати, не темники розсилати, а інформувати, якими будуть активності влади на наступний тиждень. І крапка на тому. А вже як телеканали будуть висвітлювати ці активності, в яких об’ємах, в яких ракурсах – це вже справа телеканалів. Мені відомо, що перша зустріч саме в такому ключі і пройшла. Домовилися, що це буде щотижня».

Втім, так і залишається не зрозумілим, чому влада замість того, аби, наприклад, ЩОТИЖНЯ проводити ПУБЛІЧНІ брифінги, як це робиться у всьому світі, переймає найгірший досвід КУЛУАРНИХ зустрічей? Чи не тому, що на брифінгах справді можна тільки інформувати, а на «планерках» у Секретаріаті – ще й деінде побалакати про інтерпретацію подій у висвітленні телеканалами?

Між іншим, у свій час головний розпорядник «темників» Сергій Васильєв також казав, що влада не «темники» розсилає, а прес-релізи. Відповідаючи на запитання, чи нова влада буде розсилати «прес-релізи», Тарас Стецьків зауважив, що «влада мусить випускати прес-релізи». «Але я не можу вказати телеканалу, в якій мірі його випускати в ефір, - зауважив він. - Питання інформування і питання наказування – це дві різні проблеми».

В той же час, Тарас Стецьків розповів, що НТКУ вже отримало декілька серйозних зауважень від Секретаріату Президента, за його словами, до «якості новин». Він каже, що претензії були «обґрунтованими». Але ж хіба це питання влади - роздавати рекомендації щодо якості новин?

Незрозуміло також, чому топ-менеджери ЗМІ погоджуються на ці зустрічі у Секретаріаті? Напевне розуміючи, що влада ж розраховує на відповідну віддачу від них. Бо знову, як було і при Кучмі, кожному з них є чого боятися нову владу, яка говорить про прозорість медіа власності? Але чи не краще, все ж таки, погодитись на прозоре та публічне наведення порядку у питаннях власності у телепросторі, лобіюючи головне: після завершення процедури – хай навіть з деякими втратами для когось – зафіксувати раз і назажди статус-кво, саме з нього будуючи подальші стосунки? Чи практика «домовлять» з владою – через видачу їй важелів для шантажу – так нікого нічого за минулі роки і не навчила? «Давайте почекаємо, - каже Тарас Стецьків. - Чому ви запитуєте мене, за що я не відповідаю. Я ненормально поставився, коли влада викликала би тільки мого шеф-редактора. А коли влада публічно заявила, що хотіла би зустрітися із усіма шеф-редакторами новин телеканалів з метою взаємного інформування…». Як прикро. Певно, автор цього тексту, та і вся редакція «ТК», таки пропустили публічне прохання Секретаріату про взаємне інформування… До речі, кореспонденту нашого профільного видання було б цікаво зробити з цих зустрічей у Секретаріаті репортаж. Пане Лубківський, не заперечуватиме? Вважайте ці слова офіційним зверненням «ТК» на акредитацію – з метою донесення до більших кіл громадськості інформації про погляд нової влади на взаємини зі ЗМІ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Усатенко, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1026
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 611
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду