Секретне Євробачення

6 Квітня 2005
1168

Секретне Євробачення

1168
Ані під час брифінгу, ані після нього так і не вийшло розгадати таємницю офіційної емблеми Євробачення-2005. Саме така фраза крутилася чомусь у голові під час брифінгу, що відбувся 5 квітня. Розіслане напередодні запрошення обіцяло "Брифінг для преси, присвячений найактуальнішим питанням, пов’язаним з Євробаченням-2005: презентація веб-сайту www. eurovision. ua, безпека під час проведення конкурсу, оголошені тендери та укладені угоди, квитки на конкурс".
Секретне Євробачення
Розповідати про це мали "учасники команди, яка в складі Національной телекомпанії України працює над організацією “Євробачення-2005".

Насправді, про тендери та угоди на брифінгу не було нічого. А отже, про технологію підготовки до проведення конкурсу, про "внутрішню кухню" присутні не дізналися нічого нового. Менеджер із маркетингу Євробачення-2005 (чомусь у прес-релізі цей конкурс обізвано ПКЄ-2005; от було б цікаво, чи розшифрували б цю абревіатуру представники Європейської мовної спілки!) Олексій Юрченко повідомив, що всі квитки на фінал та півфінал уже продано. 25 березня, коли було відкрито продаж квитків через інтернет, на сайт www.turovision2005.in.ua було 45 тисяч заходів. Зараз ведуться індивідуальні переговори з тими, хто замовив квитки, але досі не зміг їх викупити. Решту квитків уже замовлено, й у вільному продажу вони з'являться лише в тому разі, якщо хтось відмовиться від них. Поки що наявні квитки на три "репетиційні" концерти перед півфіналом та фіналом. Власне конкурсні концерти будуть доступні на великих екранах, що їх буде встановлено на Майдані Незалежності та Алеї Євробачення в парку Шевченка. Юрченко назвав це "опосередкованою" участю киян у пісенному святі.

Менеджер з безпеки Олег Западнюк – фаховий офіцер міліції – розповів, що вже розроблено концепцію безпеки. До охорони безпеки долучатимуться різні служби, що зарекомендували себе під час охорони різних заходів, зокрема й інаугурації президента Віктора Ющенка. З 11 травня в цілодобовому режимі діятиме оперативний штаб. Буде задіяно кінологічну службу МВС. Питання безпеки перебуває на особистому контролі міністрів Жванії та Луценка, а також голови СБУ Турчинова. Європейська мовна спілка, за словами Западнюка, негативно ставиться до присутності силовиків на конкурсних концертах. І тому, по-перше, ведуться переговори з приватними охоронними фірмами, на яких буде покладено це завдання, а по-друге, охоронці носитимуть спеціальну форму, яку вже розроблено. До охорони широко залучатимуться жінки. Гостям та глядачам конкурсу роздаватимуть попередження щодо того, чого не можна з собою проносити й як поводитися під час концертів. На території, прилеглій до Палацу Спорту, не передбачено автостоянок, і пан Западнюк закликав усіх глядачів діставатися концертів пішки.

Координатор веб-комунікації Євробачення Катерина Прищепа розповіла, що напередодні вночі почав працювати офіційний сайт Євробачення-2005. Розробником сайту є українська компанія "Ф'ючер віжн" ("Future Vision"). За словами Прищепи, складність процедури, за якою укладаються контракти з підрядниками, спричинила затримку запуску сайту в роботу. І хоча деякі його розділи ще перебувають у стадії формування, надалі на сайті проводитимуться онлайнові прес-конференції, буде викладено умови акредитації журналістів, а також опубліковано всі прес-релізи Євробачення-2005. От на цьому брифінг, власне, й було завершено.

Тепер про власне сайт. Він, отже, іще містить не всю інформацію, яку мусить містити. Це було б півбіди, якби не наочні ознаки того, що готувався він поспіхом. Відкривши його, я вирішив найперше переглянути склад учасників конкурсу. Сайт запропонував мені перелік країн, чиї представники змагатимуться у травні. Який же був мій подив, коли алфавіт у цьому списку виявився істотно реформованим! Скажімо, починається він із літери І, і відкриває список Ізраїль, за яким ідуть Ірландія, Ісландія та Іспанія. Літера Г (Греція) опинилася десь ближче до кінця абетки, між Хорватією та Швецією. (До того ж, Швейцарія чомусь іде після Швеції). А от після Швейцарії йдуть Австрія, Албанія, Андорра, Сербія та Чорногорія і Словенія, на чому перелік і завершується. Якщо хтось мені скаже, що за цим списком можна швидко та без нервових потрясінь відшукати потрібну країну – я не повірю. Але й це ще не все. У переліку виявилися такі країни, як Беларусь (не Білорусь, не Бєларусь, а саме так), Венгрія, Польша та Турція. Виявилося чомусь дві Литви (чи відрізняються вони одна від одної бодай чимось?), але не виявилося жодної Латвії. Тож для любителів гострих географічних відчуттів задоволення від цього розділу сайту гарантоване. Аби тільки не виявилися ці відчуття занадто вже гострими.

Ані під час брифінгу, ані після нього так і не вийшло розгадати таємницю офіційної емблеми Євробачення-2005. Адже досі для кожного конкурсу організатори створювали свою оригінальну емблему (логотип). В історії проведення Євробачення досі не було випадку, щоб організатори двох різних конкурсів використовували подібні одна до одної емблеми. Тоді як логотип київського конкурсу не просто подібний, а один до одного копіює логотип минулорічного стамбульського – лише у стилізованій під сердечко літері V турецький прапорець замінено на український. Сказати чесно, досі я був упевнений, що цей логотип є тимчасовим – до розроблення та затвердження власного, оригінального. Схоже, що ні. То, може, тепер правила такі, й це – офіційний логотип усіх наступних конкурсів? Чіткої відповіді на моє запитання так ніхто й не дав. А тим часом, у літерах логотипу досить легко проглядає стилізація під арабську в'язь. Що є цілком зрозумілим у випадку, коли хазяйкою конкурсу є Туреччина: легкий східний колорит, легкий натяк на ісламські традиції турецької цивілізації. Що ж до всієї решти країн – учасниць конкурсу, в тому числі й України, то легкий східний колорит виглядає абсолютно недоречним. Що й дає підстави припустити: все ж таки навряд чи логотип цей затверджено як загальноєвропейський, радше за все, створювався він саме для конкурсу в Стамбулі й ні для якого більше. Утім, "господар" брифінгу був відвертим і сказав вашому кореспондентові, що подробиці йому невідомі, й роз`яcнити питання може лише оргкомітет.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду