Фаворити громадської думки – Віталій Шевченко та Тетяна Лебедєва

18 Березня 2005
1293
18 Березня 2005
12:00

Фаворити громадської думки – Віталій Шевченко та Тетяна Лебедєва

1293
Як і обіцяли, сьогодні, 18 березня, ми публікуємо результати проведеного „Детектор медіаю” опитування щодо кандидатур до нового складу Нацради. Ми друкуємо ВСІ прізвища, які були названі в ході опитування (нагадуємо, що «ТК» не враховувала анонімні думки).
Фаворити громадської думки – Віталій Шевченко та Тетяна Лебедєва
«ТК» вважає, що таким чином медіа-експерти надали Президенту та ВР «сигнали» стосовно тих чи інших кандидатур, і сподівається, що фахове середовище буде почуте.

Усього до нас надійшли пропозиції від 142 особи. У середньому кожним учасником опитування називалися прізвища 2-3 персоналій.

Отже, голоси експертів за те, щоб та чи інша кандидатура увійшла до нового складу Національної ради з питань ТБ та РМ, розподілилися таким чином:

Віталій Шевченко (зараз – заступник голови Нацради) – 82 голоси учасників опитування «ТК»

Лебедєва Тетяна (зараз – член Нацради) – 33

Курус Ігор (керівник оргвідділу Нацради) – 13

Понеділко Віктор (член Нацради) – 10

Гирик Юрій (комітет ВР з питань свободи слова та інформації) – 8

Горобцов Володимир (заступник голови Держтелерадіо) – 7

Лигачова Наталія (шеф-редактор інтернет-видання та журналу „Детектор медіа”) – 4

Іванов Валерій (президент Академії української преси) – 3

Шолох Сергій (директор радіо "Континент") – 3

Андрухович Юрій (письменник) – 2

Батіг Михайло (журналіст, екс-керівник УНІАНу) – 2

Гриценко Микола (керівник прес-служби Нацради) – 2

Жеребецький Євген (політолог) – 2

Забужко Оксана (письменниця) – 2

Захаров Євген (голова Харківської правозахисної групи) – 2

Квіт Сергій (директор Могилянської школи журналістики) – 2

Княжицький Микола (генеральний директор компанії «Медіа Дім», екс-член Нацради) – 2

Котенко Катерина (виконавчий директор ІТК) – 2

Ляхов Олександр (президент Спілки кабельного ТБ України) – 2 Петрова Наталія (медіа-юрист) – 2

Плаксюк Юрій (екс-член Нацради) – 2

Попович Мирослав (директор Інституту філософії) – 2

Семерій Петро (1-й віце-президент Концерну РРТ) – 2

Шарикова Зоя (керівник прес-служби Центрвиборчкому) – 2

Юрченко Валерій (віце-президент НРКУ) – 2

Борсюк Анатолій („1+1”) – 1

Кіпіані Вахтанг („1+1”) – 1

Куликов Андрій (Бі-Бі-Сі, "1+1") – 1

Медведєв Олег (політтехнолог) – 1

Мельничук Георгій (тележурналіст, НТКУ) – 1

Неживий Іван (радник Нацради) – 1

Нікішов Олег (Радіо-Київ) – 1

Омелянюк І.– 1

Тимофієнко Віктор (представник Нацради в Одесі у 1995-2003 рр..) – 1

Хмельницький Віталій (телерадіокомпанія "Веста" (Київська обл.)) – 1

Шевченко Тарас (Інститут Медіа Права) – 1

Якубенко В’ячеслав (експерт Харківської правозахисної групи) – 1

Ми також наводимо декілька найбільш типових або цікавих відповідей з аргументацією щодо тих чи інших обраних експертами персоналій:

Андрій Вишемірський, звукорежисер телекомпанії "Рада":


1. Віталій Шевченко, народний депутат (колишній член Нацради) – для подальшого обрання головою Національної ради (найбільш досвідчена та найбільш прийнятна кандидатура).

2. Юрій Гирик, заступник керівника секретаріату Комітету ВР з питань свободи слова та інформації – як кандидат з величезною теоретичною підготовкою в галузі телерадіомовлення.

3. Зоя Шарикова, керівник прес-служби Центрвиборчкому – фаховий журналіст та громадський активіст, з авторитетом у медійних колах.

4. Володимир Горобцов, заступник голови Держтелерадіо – як автора-розробника багатьох нормативних документів в мас-медійному законодавстві, з досвідом роботи в апараті Нацради, зі знанням інформаційного права.

5. Мирослав Попович, філософ і громадський діяч – моральний авторитет в суспільстві.


Генеральний директор ТРК “Алекс” (Запоріжжя) Власов В.В., заступник генерального директора ТРК “Алекс” (Запоріжжя) Концур А.А., директор ТРК “Контакт” (Запоріжжя) Рекалов Г.А.:

Мы, нижеподписавшиеся представители отраслевых предприятий г.Запорожье, предлагаем повторно рассмотреть кандидатуры Лебедевой Татьяны Яковлевны и Понедилко Виктора Ивановича в новый состав Нацсовета по телевидению и радиовещанию.

Оба они пользуются заслуженным авторитетом у медиа-общественности, являясь профессионалами с большим опытом работы в общественных организациях, на государственной службе и в информационной сфере. Татьяне Лебедевой доверяют не только как личности, но и как представителю профессиональных объединений, имеющей непосредственный опыт журналистской работы. Виктор Понедилко зарекомендовал себя с наилучшей стороны как человек, способный решать конкретные проблемы местных телеканалов.

Татьяна Яковлевна и Виктор Иванович – порядочные люди, которые честно, профессионально исполняли и исполняют свои обязанности.


Дмитро Федечко, виконавчий директор Асоціації мережевих телерадіомовників України:

... Вважаю, що конструктивності і професіоналізму в роботі Нацради додало б призначення її членом Катерини Котенко – виконавчого директора Індустріального телевізійного комітету.

На мою думку, до складу Нацради обов’язково повинні увійти люди, які в силу свого професійного досвіду мають комплексне бачення перспектив розвитку галузі. Необхідно, щоб більшість, а по можливості й усі особи, які увійдуть до складу Нацради, мали авторитет серед учасників ринку телебачення і радіо. Про довіру до Катерини Котенко з боку провідних компаній у сфері телебачення і радіо свідчить те, що вона протягом трьох років очолювала Асоціацію мережевих телерадіомовників України, а цього року її обрали на посаду виконавчого директора Індустріального телевізійного комітету.

Не заперечую проти того, щоб оприлюднити моє авторство цього листа, скільки він є моєю офіційною позицією, заснованою на щирому переконанні.


Оксана Яциковська, директор "Радiо Тернопiль" – 106,1 FM:

Я переконана, що представниками Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення мають бути достойні і авторитетні особистості, такі як Тетяна Яківна Лебедєва та Віталій Федорович Шевченко. Саме їм притаманні такі риси характеру, як об’єктивність в підході до розгляду будь-якої справи чи конфліктної ситуації; принциповість у відстоюванні своєї позиції; професіоналізм; послідовність у відстоюванні національних інтересів у телерадіопросторі; виваженість, толерантність; чітка державницька позиція. Вважаю, що вищезазначені кандидатури будуть гідними представниками Національної Ради.

Іван Лозовий:

1.Євген Захаров – непоборний захисник прав людини і громадянського суспільства.

2. Наталя Лигачова – виважений, об'єктивний фахівець.

3. Євген Жеребецький – незалежний журналіст з досвідом і позицією.

4. Віталій Шевченко – принципова людина з досвідом роботи в Нацраді.

Такі пріоритетні пропозиції.

Взагалі-то, якщо Національна рада працюватиме у такому режимі, в якому вона повинна працювати, ніхто з "нормальних" людей не повинен дуже хотіти бути її членом.


Ігор Шпак,голова фракції "Наша Україна" у міській раді Вишневого Київської області:

... Моя пропозиція – Віталій Шевченко, який а) мав мужність боронити залишки незалежного інформпростору в часи розквіту кучмізму; б) має вдосталь досвіду, щоби очолювати Нацраду нині; в) матиме не менше мужності вказати новій владі на її скочування до ганебних традицій минулого – перші обриси такого скочування вже випинаються під поліетиленовою плівкою словесного потоку, що лунає з вулиці Грушевського та довколишніх будівель.

Тетяна Лебедєва, член Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

Прошу підтримати кандидатуру Віталія Федоровича Шевченка на посаду голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення за квотою Президента України.

Віталій Шевченко, заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення:

Рекомендую до нового складу Нацради з телерадіомовлення Куруса Ігоря Федоровича (зав. відділом Нацради), Лебедєву Тетяну Яківну (член Нацради), Понеділка Віктора Івановича (члена Нацради). Мотиви: належний досвід і здатність працювати в нових умовах.

Ольга Капустян, генеральний директор ТРК ”Новий Чернігів”:

…Подих справедливості, принциповості, глибокі знання, колосальний досвід, професіоналізм відчувався в останньому складі Нацради від Тетяни Лебедєвої та Віталія Шевченка. Без них сьогодні просто не уявляєш фахову сучасну команду Національного ради. Серед попередніх членів Нацради професіоналами були Юрій Плаксюк і Микола Княжицький.

Валерій Альошин, народний депутат:

Наполегливий, послідовний, принциповий, енергійний -- саме такі риси сповна притаманні Віталію Шевченку. Знаю його вже чимало років, але постійно відкриваю для себе щось нове. Лише для того, щоб побічно означити сферу його інтересів доведеться пригадати не лише проблему формування національного інформаційного простору чи суспільного телебачення, а й питання партійного будівництва, розвитку демократичного виборчого процесу, місця і ролі реклами в сучасному суспільстві. А ще ж і власні творчі здобутки на ниві українського слова... Нацраду без В.Шевченка уявити неможливо.

Собчук Тетяна, Запорожець Людмила, Назаренко Дмитро, Мироненко Тамара, Курасова Світлана, Василенко Людмила, Руденко Раїса, Куксова Галина, Якименко Алла:

Пропонуємо залишити у складі Національної ради трьох членів, а саме: Шевченка В.Ф., Понеділка В.І., Лебедєву Т.Я. – як аргумент, це саме ті фахівці у галузі телебачення і радіомовлення, які дійсно вболівають за розвиток вітчизняного інформаційного простору та відтворення регіонального та приватного мовлення.

Колектив радіостанції "Великий Луг" (Запоріжжя), директор Яків Бринза:

Считаем необходимым поучаствовать в обсуждении кандидатур, предлагаемых общественностью в Национальный совет по телевидению и радиовещанию. Соглашаясь с тезисом о необходимости обновления состава Нацсовета, уверены, что лучшие опытные специалисты имеют право остаться. Мы считаем, что нельзя перечеркивать все то хорошее, что было наработано прежним составом Нацсовета. В частности, наши голоса отдаем в поддержку Виталия Шевченко, Татьяны Лебедевой. Оба эти члена Нацсовета своей деятельностью доказали, что поддерживают региональных вещателей. К тому же Татьяна Яковлевна возглавляет авторитетную Независимую ассоциацию вещателей, которая на протяжении ряда лет участвовала в разработке законопроектов для медиа.

Ленка Кнап, журналіст, Прага:

На мою думку, членом та головою Нацради з питань телебачення та радіомовлення безумовно мав би стати пан Віталій Шевченко. Людина, за яку говорить її моральний кредит, неабиякий рівень професіоналізму та організаторські здібності. Величезний досвід та довголітня праця у даній галузі створює фундамент для ясної концепції встановлення таких потрібних Україні громадських телерадіокомпаній. Віктор Вовк, к.ф.-м.н., директор Програми євроінтеграції та сталого розвитку Інституту громадянського суспільства (Київ), генеральний секретар Міжнародної асоціації "Україна – Римський клуб", Worldwatch Institute (Washington, DC) Senior Fellow:

Пропоную до нового складу Національної ради пана Віталія Шевченка, який мужньо відстоював у минулому складі Нацради національні інтереси та доклав великих особистих зусиль до формування українського інформпростору.

Олег Животовский, директор-головний редактор Незалежного регіонального телевізійного агентства «Кипарис», керівник НДО «Європейський вибір»:

Уважаемая «Детектор медіа»!!!

За последний год ваше издание инициировало много честных и, поистине, демократических акций!

Откровенный анализ телевизионного рынка и его собственников, обескураживающий для многих обывателей мониторинг центральных телеканалов в период президентской кампании, широкое общественное обсуждение концепции создания Общественного телевидения. Много интересного и полезного, для столичных и региональных телевизионщиков, прозвучало в статьях талантливых авторов, которых вам удалось собрать под крышей доныне беспрецедентного профессионального издания.

Мне кажется, вам удалось сделать специализированное издание интересным для многих читателей, далеких от непосредственно телевизионной сферы, интересным читателю-гражданину, который не хочет быть жертвой или соучастником манипуляций и грязных информационных технологий.

Теперь по сути!

10 лет работы нашего независимого регионального телевизионного агентства «Кипарис» на региональном телевизионном рынке, как производителей телепродукции, дает возможность с самого первого базового уровня взглянуть и оценить работу Национального совета и его представителей на местах.

Несколько раз я слушал отчеты председателя Нацсовета в Верховной Раде. В них я не услышал ни одной живой мысли, ни одного конструктивного предложения.

Одного члена нацсовета я слушал на совещании в период президентских выборов. В то время, когда с экранов центральных каналов лился нескончаемый поток грязи на оппозиционного кандидата, когда центральные каналы, обязанные своим статусом и возможностями демонстрировать нам, регионалам, профессиональные стандарты нашей профессии, на самом деле демонстрировали свою продажность, склоняя к предательству журналистов, этот господин, мило улыбаясь, рассказывал телебайки, демонстрируя свою полную беспринципность, беспомощность, невмешательство под брендом «свободы слова и демократии».

Нескольких членов Нацсовета вместе с другими телезрителями я вынужден был в прайм-тайм слушать и наблюдать в «эпохальных» программах «ЧетверТа влада» Первого Национального. Увы, коллектив, который отвечал за эту программу и подбор гостей в студии, на мой взгляд, не может, не имеет права претендовать на право быть Первым коллективом Общественного Телевидения Украины.

И все же в этой далеко не великолепной Восьмерке членов Нацсовета, на мой взгляд, есть те, кто своими инициативами и практическими действиями способствовал победе демократии, становлению свободного профессионального телевидения. Учил руководителей региональных СМИ противостоять наездам всевозможных государственных структур в рамках несовершенного (с точки зрения здравого смысла) и совершенного, с точки зрения тоталитарного режима, законодательства в информационной сфере.

Речь идет о Татьяне Лебедевой, президенте Ассоциации независимых телерадиовещателей Украины. Она, профессионально выполняя свои обязанности члена Нацсовета, создала общественную организацию и объединила в ней телекомпании, местные и региональные, которые на местах отстаивали принципы свободы и правды, на малых Майданах Украины! Она сумела найти финансирование, создать профессиональный коллектив, объездить всю Украину с юридическими консультациями, правовыми тренингами, организовала во время выборов «Горячую линию», содействовала созданию внутри Ассоциации нескольких коалиций телекомпаний, которые во время выборов сумели размещать телепрограммы с объективной и сбалансированной информацией.

С одной из Коалиций работало наше агентство, которое подготовило 50 телепрограмм – правовых, просветительских и информационных, и разместило их в эфире 17 региональных телекомпаний 11 областей Украины. А это более 100 часов эфира в самый разгул Всеобщей Информационной Блокады!

Сегодня Татьяна Лебедева – в числе активных сторонников создания Общественного телевидения. Она перспективно мыслит, понимая, что Общественное телевидение – это не только и не столько, в чьих руках окажется Первый национальный, его имущество и ведущие должности. Она мыслит государственно, подразумевая, что создание Общественного телевидения, во-первых, один из главных атрибутов демократической страны, во-вторых, это совершенно новые подходы в разработке новой современной концепции всей информационной политики новой Украины!(…)

P.S. А у нас на Полтавщине и в Кременчуге все как и прежде! Те же лица, та же дурость!

В кабинетах чиновников, которые с большим нежеланием, накануне выборов, впустили в город ныне действующего Президента, на видных местах в рамках висят „Благодарности от Президента за активное участие в Помаранчевой революции”, в кабинетах пониже в подковерных схватках свергают одних и назначают других из той же стаи.

Одни пиарят одного из местных, «потому что богатенький-Буратинка», другие наводят марафет и глянец на подпорченном в период выборов лице и репутации местной власти, третьи облизывают власть рангом покруче.

Время независимых региональных телекомпаний еще не пришло!?

Пробиться в эфир и профессионально делать свое дело пока невозможно!

Возможно, с появлением в составе Нацсовета таких профессионалов, как Татьяна Лебедева, лозунги о профессиональных и объективных СМИ, провозглашенные на Майдане, дойдут и превратятся в реальные дела в регионах Украины!


Від колективу радіокомпанії "Західний полюс" – Ігор Маслов, головний редактор:

Ми вважаємо, що до нового складу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення повинні увійти Віталій Шевченко та Тетяна Лєбєдєва.

Вважаємо, що вони своєю роботою протягом останніх років заслужили право бути у новому складі Національної ради. Вони завжди сприяли розвитку регіонального мовлення в Україні. Ці люди асоціюються у нас з такими поняттями, як чесність та порядність, вони є фахівцями своєї справи.


Соломаха Андрій, ЗАТ "Воля-кабель":

Шевченко Віталій Федорович; Ляхов Олександр Іванович; Курус Ігор Федорович.

Аргументація до всіх кандидатур одна, люди, у професійності яких в галузі телебачення не має сумніву ніхто. Крім того, вони мають значний авторитет в галузі телебачення та не пов’язані з жодним з бізнес проектів або власників ЗМІ.


Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права:

Враховуючи рішення Верховної Ради залишити на посаді В.Понеділка, Т.Лебедєву та В.Шевченка, двох останніх подавати до свого списку не буду – в цьому вже немає сенсу.

На мою думку, склад Національної ради повинен представляти різні сектори, різні думки, однак бути фаховим.

Серед професіоналів, які представляють медіа-середовище, а заодно і третій сектор, відмічу людей, які мають хорошу репутацію:

Наталія Лигачова

Валерій Іванов

Сергій Квіт

Враховуючи серйозні проблеми з правовою грамотністю членів Нацради та великою кількістю юридичних проблем, які часто сама Нацрада створювала, вважаю за доцільне призначення принаймні одного фахового юриста – Наталію Петрову.

Окрім цього, повинна бути людина, яка представляє більш творче середовище. Я в цьому не дуже спеціаліст, але, наприклад – О.Забужко чи Ю.Андрухович.

На мою думку, до Національної ради не повинні входити люди, які асоціюються виключно з інтересами певного каналу чи медіа-групи.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Данькова, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду