Міф про нерентабельність...

10 Березня 2005
965
10 Березня 2005
16:23

Міф про нерентабельність...

965
Минулого тижня із величезним успіхом пройшла прем’єра документальної стрічки про Сергія Параджанова "Небезпечно вільна людина".
Міф про нерентабельність...
Напевне, я була єдиною, хто в цей вечір опинився у столичному Будинку Кіно більш-менш випадково й не вповні поінформовано. Оскільки ті сотні киян, котрі спокійно й чемно, без тісняви "перепусток" біля входу і черг до гардеробу, займали місця у Червоному залі, чудово знали, навіщо вони прийшли саме сюди. Розмаїття глядачів нового документального фільму режисера Романа Ширмана було переконливим: здається, представники усіх соціальних "прошарків" вирішили провести вечір саме тут (ні, каюсь, не було "крайніх" – бомжів і Міністра культури), натомість бабці у вечірньо-театральних строях, студенти з дітьми в рюкзачках, витончені дами з брильянтами у вушках, директори кінотеатрів, сиві правозахисники, журналісти, вельможного вигляду пани – сиділи й стояли (так, попід стінами й у проходах), слухали, жваво реагуючи протягом півторагодинної прем’єри. Відчуття того, що тут відбувається щось вкрай неординарне, не полишило мене і тоді, коли представляли творчу групу, й після закінчення перегляду, нуртуючи загадкою: що тримає тут разом цих людей – пам’ять про Параджанова чи цікавість до того, що зробив Ширман?

Врешті, вже після перших десяти хвилин фільму ця постановка питання здалась задрібною й занадто меркантильною. Оскільки усе в цій стрічці відбувалось з тією мірою художнього й людського такту, про який ми вже призабули і біля телеекрану, і в кінотеатрах. Ширман ні на крок не заступив у царину сентиментальності чи банальної мемуаристики: його візія Параджанова базувалась на тому, що ми й так добре знали, чули, читали, врешті – бачили. Та усі фрагменти стрічки змонтовані й декоровані так, що хвилина за хвилиною, кадр за кадром глядач, всміхаючись, регочучи, розчулюючись, завмираючи в очікуванні відомого анекдоту "від чи про Параджанова", згадував, чому протистояв цей гумор. Нічого пафосного про совітську систему, ніяких занадто педальованих фактів про суди, тюрму, хвороби – а жах світу, в якому довелось сміятись і творити Параджанову, просочувався крізь неймовірні колажі, фотографії, кадри кінохроніки й власне фільмів. Сухуваті обертони ледь стриманої української самого Ширмана, характерний скрипучий акцент Параджанова, схвильованість інтонацій тих близьких, хто про нього розповідав, – й іронічна "псевдодитяча" анімація Радни Сахалтуєва із вкраплення музичних фрагментів створили органіку фільму про спротив сміхом. І уся захована майстерність монтажу, уся режисерська палітра прийомів, увесь міліметраж в подачі почуттів проявили особливу силу в тому, що щем і трем втрати Параджанова зал відчув буквально на останньому кадрі, в останніх словах: сміялись, коли дивились і засльозило, коли пішли титри.

Коли ж оплески відгриміли, коли пан Роман Ширман знову вийшов на сцену, він сказав декілька фраз, що "підсвітили" бачене ще одним сенсом. По-перше, подякував колегам з каналу "Інтер", котрі надали відеоапаратуру для перегляду, бо в Домі Кіно потрібної не виявилось. По-друге, побажав творчій групі, щоб колись вони зібрались у тому ж складі, отримуючи і гонорари, і "постановочні". Прагматично? Анітрохи. Оскільки в титрах стрічки йде надпис: "Міністерство культури України, 2004". Скидається на жорстоку іронію нової системи: фільми Параджанова усе ще пам’ятають мільйони, тисячі пам’ятають щось про Параджанова, а от хто ще, крім сотень киян, яким пощастило побувати на прем’єрі, матиме змогу побачити фільм Ширмана? Хто знатиме, що ця чудова документальна стрічка взагалі існує? І де той системний (державницький!) механізм, який продемонструє такі українські стрічки українському ж (не столичному!) глядачеві? Котрий потенційно може почати не лише жертвувати і не тільки копієчку за такий перегляд.

"Я армянин, живший в Грузии, сидевший в русской тюрьме за украинский национализм", – так казав про себе Сергій Параджанов. За український націоналізм тепер працюють вповні безкоштовно цілі знімальні групи з набором ну дуже різних національних прізвищ. Здається, українська ідея, замішана на доброму гуморі, знову потребує злих сліз...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
965
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду