Це серйозно чи по-українськи?

9 Березня 2005
1270

Це серйозно чи по-українськи?

1270
(післямова до Міжнародного жіночого дня очами медіа)
Це серйозно чи по-українськи?
Публікуючи досить різку статтю нашого колеги, вважаємо, що вона може викликати в тому числі і відгуки опонентів. Обов’язково їх опублікуємо.

Слово честі, якби не капосний інтернет, то я ніколи б не писав цього тексту. А так відкриваєш, скажімо, сайт ForUm і читаєш там в опитуванні “зірок” політики і культури, присвяченому дню Восьмого березня, таку репліку народного артиста України Богдана Бенюка: “8 березня – неймовірно гарне свято, яке придумали не ми. Хто хоче – той хай його святкує. Але я би хотів, щоб жінки не святкували день народження Клари Цеткін. Ленін своїм коханкам придумав такий день, який святкував весь Радянський Союз”. А потім на форумі “Українського центру”, який зветься ще “інформаційно-освітнім ресурсом” (www.ukrcenter.com) подибуєш таку зверхньо-роз‘яснювальну фразу: “8 березня 1910 року, коли в Копенгагені Клара Цеткін започаткувала всю цю сумнівну справу, “співпав” із “святом” Пурім – 14 день місяця Адара, якщо я правильно пригадую. Ну, а решту, про Естер, Гамана, персів та геноцид, сподіваюся, всі знають” (підпис – “Нахтігаль”). Там само якийсь “Сенека” картає іншого юзера, що той, мовляв, “із жидами Пурім святкував” – бо дарував 8 березня квіти своїй мамі. І, нарешті, такий собі Василь Піпаш-Косівський (фаховий філософ, якщо не помиляюсь) на сайті www.vesna.org.ua заявляє на повен голос: “Комуністка, німецька єврейка Клара Цеткін у 1910 році на конференції жінок-соціялісток у Копенгагені запропонувала відзначати 8 березня як День жінки. Її підтримала комуністка, німецько-польська єврейка Роза Люксембург. І тоді конференція проголосила 8 березня міжнароднім жіночим днем. Так єврейське національне свято здобуло міжнародний статус. Але це свято не прижилося у світі. Його відзначали лише в колишньому Радянському Союзі (тепер у Росії) та в Ізраїлі. Українські жінки-патріотки України святкують День матері, що припадає на другу неділю травня. Його святкує й увесь цивілізований світ. День матері повертається у наш побут, витісняючи єврейсько-комуністичне 8 березня як Пурім чи день Гамана”.

На цьому тлі Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Володимир Литвин, Анатолій Гриценко та інші політики – усі ті, хто привітав українських жінок із Восьмим березня, – мають вигляд чи то агентів світового сіонізму, чи то недобитих криптокомуністів. З іншого боку, не здивуюся, коли хтось із так званих “професійних євреїв” після всього цього вкотре вже звинуватить всіх українців вкупі в антисемітизмі.

Насправді ж мова мала б іти про чергові вияви щиро українського невігластва, помноженого на давню звичку наслідувати зади щиро російського чорносотенства.

Отож: звідки насправді ростуть ноги у свята 8 березня, якому, до речі, наразі виповнилося аж 95 років, бо воно було проголошене 1910 року в Копенгагені на Міжнародній конференції жінок-соціалісток, і біля витоків котрого справді стояла Клара Цеткін?

Найперше – факт, про який українські патріоти могли б дізнатися навіть з “Української радянської енциклопедії”: Клара Цеткін з‘явилася на світ 5 липня 1857 року, отже, жіноче свято вочевидь влаштоване не на честь її дня народження. Тепер про витоки “єврейської” чи то пак “сіоністської”, “жидомасонської” et cetera версії походження жіночого свята. Розгорнутий і по-своєму обґрунтований текст з цього приводу подарував людству диякон Російської православної Церкви, знаний проповідник і авторитетний у певних колах богослов Андрій Кураєв; текст має назву “Чи можна не святкувати Восьме березня”. Отже, розлога цитата: “Клара Цеткін – єврейка. І тому, коли партія поставила задачу придумати жіноче свято, Клара Цеткін згадала про Есфір... Есфірі присвячене щорічне і найвеселіше свято єврейського народу – Пурім... Для Клари Цеткін Пурім не був просто книжковим спогадом. Це те, що з дитинства входить у свідомість юдея... Тож чи є безпідставним припущення, що у свідомості єврейських лідерів Інтернаціоналу жіночий революційний рух асоціювався з іменем Есфірі, а 8 березня було обране ними у силу звички святкувати у ці дні сімейне свято Пурім?” Далі богослов Кураєв розповідає, що це свято не прив‘язане до конкретної дати, оскільки у юдаїзмі діє місячний календар, і продовжує: “Можливо, у той рік, коли було ухвалене рішення почати святкувати Міжнародний жіночий день, свято Пуріма припало на 8 березня. Змінювати щороку дату свята революціонерці було б і незручно, і надто відверто. І тому святкування Жінки-Руйнівниці було вирішено відокремити від свята Пуріма, зафіксувати і щороку 8 березня, незалежно від місячних циклів, закликати всі народи землі прославляти Жінку-Войовницю. Прославляти Есфір. Тобто вітати з Пурімом (хай навіть не усвідомлюючи цього)”.

Як бачимо, все на місці: керівні євреї-інтернаціоналісти, голос крові, рішення якогось наднаціонального центру “відокремити” 8 березня від Пуріму, прагнення нав‘язати свої ідеї несвідомому людству. І все б нічого, якби не маленька деталь. У чистоті арійської крові Клари Цеткін не сумнівався навіть такий кваліфікований експерт, як Адольф Алоїзович Гітлер. Ця діячка міжнародного жіночого соціалістичного руху народилася у саксонському селі Відерау. Прізвище “Цеткін” – це прізвище її чоловіка, російського народовольця одесита Осипа Цеткіна, котрий утік до Німеччини від царської охранки. А батьком Клари був сільський учитель Ґотфрід Ейснер, котрий, крім інших предметів, викладав дітям закон Божий, а також грав у місцевій кірсі на органі. Маленька Клара йому допомагала, і непогано, як переказують, оволоділа цим складним інструментом. Коли вона, уже немолода жінка, відвідала рідне село, то попросила відкрити їй кірху і більше години просиділа на самоті за органом. Ось такими були її справжні дитячі спогади і “поклик крові” (якщо взагалі можна говорити про такий).

От так співвідносяться із фактами “одкровення” російського чорносотенця та його українських послідовників.

Власне, а чого іншого, крім махрового невігластва, можна чекати від знаного борця із світовим сіонізмом, американським імперіалізмом і малоросійським сепаратизмом диякона Андрія Кураєва, котрий чомусь вважає себе богословом? Що інше можна було б почути від начебто християнина, котрий категорично заперечує саму можливість церковних відправ і молитов до Господа українською мовою? Але лякає, з якою охотою вітчизняні “борці за українську справу” готові підхопити будь-яке базграння російської чорної сотні, аби там тільки йшлося про справжні чи вигадані гріхи політиків, серед предків котрих були реальні чи уявні євреї...

Тепер про інше твердження: що Восьме березня – це комуністичне свято і що Ленін нав‘язав його Росії на честь своєї коханки Клари Цеткін. Перепрошую, але я щиро сумніваюсь, що Володимир Ілліч віддавав перевагу старшій за нього на 13 років Кларі, коли на нього з обожнюванням дивилася молода красуня Інеса Арманд... Та головне в іншому. Нічого Ленін нікому не нав‘язував, бо Восьме березня народилося як свято жінок-феміністок (Клара Цеткін у своїх брошурах і статтях неодноразово вживала саме цей термін). А те, що фемінізм у ті часи був переважно соціалістичного спрямування, – так це реальність, зумовлена викликами часу. Адже йшлося про одночасне здобуття політичних (участь у виборах) і соціальних (8-годинний робочий день, оплачувана відпустка по вагітності, рівна зарплата з чоловіками) прав працюючих жінок. А на додачу в Другому Інтернаціоналі, де зародився жіночий соціалістичний рух і де активно працювала відповідальний редактор газети “Глайхгайт” (“Рівність”) Клара Цеткін, більшовики були маргінальною меншістю. Що не завадило їм спробувати привласнити собі Восьме березня (так само, як і інше соціал-демократичне свято – Перше травня).

І ще одна “деталь”: вперше свято боротьби жінок за рівні права відзначалося... 19 березня. Його прив‘язали було до дня перемоги німецьких робітників у барикадних боях далекого 1848 року. Але ця дата не прижилася. До 1914 року у різних країнах Європи його відзначали у різні дні березня – відповідно до політичних і культурних особливостей тих держав. Це було зовсім не “свято весни і кохання”, як зараз, а суто політичне дійство, яке часом супроводжувалося зіткненнями соціалісток-феміністок із поліцією й військами. І тільки напередодні Першої світової війни з‘явилася дата 8 березня.

До речі: як вдалося дізнатися у фахівця з юдаїки, Пурім того – 1914-го – року відзначали 12 березня...

Та, власне, справа, врешті-решт, не в тому, до чого саме “прив‘язане” свято Восьмого березня, у тому числі – і чи “прив‘язане” воно до одного із головних свят юдеїв Пуріму… Справа в іншому: невже невігластво і чорносотенство – це питома ознака бодай частини патріотичної української громади?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
заступник головного редактора журналу “Сучасність”, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1270
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду