В’ячеслав Піховшек: відповідь Сергію Грабовському

5 Березня 2005
1114

В’ячеслав Піховшек: відповідь Сергію Грабовському

1114
З чого починається цензура? Сподіваюся, що ніхто не поставить під сумнів мою належну кваліфікацію щодо того, аби знайти відповідь на це запитання? З чого починається цензура? Сподіваюся, що ніхто не поставить під сумнів мою належну кваліфікацію щодо того, аби знайти відповідь на це запитання?
В’ячеслав Піховшек: відповідь Сергію Грабовському
„Детектор медіа” отримала електронною поштою текст В’ячеслава Піховшека, яким він продовжує дискусію, започатковану нами опитуванням “В демократичному суспільстві преса і влада – завжди опоненти!”. Публікуємо його без коментарів під запропонованою самим автором назвою. Чекаємо нових, в тому числі – і контр-думок від наших читачів.

14 березня стартує новий телевізійний проект під назвою „Іду на Ви” - авторський телепроект ведучих Ольги Герасим’юк і мій. Автор „Детектор медіа” Сергій Грабовський у статті „Хто насправді хворий: влада чи журналістика?” (04.03.2005) згадує про наше запрошення йому до участі у майбутніх дискусіях і супроводжує його наступним коментарем: „якщо хтось... згодиться гратися за правилами Піховшека, я особисто вважатиму вітчизняний журналістський цех тяжко хворим на ще одну недугу: безпринципність”.

Наше запрошення заступнику головного редактора „Сучасності” було продиктоване бажанням представити, серед інших, і його точку зору на процеси в країні. Коментар Грабовського дозволяє мені від першої особи розшифрувати, якими будуть „правила Піховшека”. І висловитися на тему статті Грабовського – про взаємовідносини влади і преси в сучасній Україні.

Правила „Іду на Ви” – прозорі у природному смислі цього слова. Тема кожної програми – той чи інший суспільно значущий процес в Україні. Мета програми – викладення точок зору учасників програми на цей процес, його аналіз, мозковий штурм – і прогноз розвитку цього процесу. Подія або ланцюжок подій цікаві як докази чи ілюстрації певного процесу, а не самі по собі.

За задумом, телепроект – прес-клуб. Це означає, що ми чекаємо на провідних авторів-журналістів. Крім, самозрозуміло, політиків з протилежними позиціями – яких ми теж чекаємо.

Тема програми буде повідомлятися журналістам заздалегідь. Оскільки хронометраж ніколи не буде „гумовим”, ретельна і прискіплива підготовка всіх учасників телепрограми є запорукою того, що тему буде всебічно і вичерпно проаналізовано, а позиції всіх будуть представлені повноцінно та естетично.

Ефір прямий, тож монтаж неможливий.

Роль ведучих – модератори дискусії.

Тепер щодо теми взаємовідносин нинішньої преси і нинішньої влади. Щодо влади попередньої, то я мав зобов’язання перед нею як член команди Кучми; тому ніколи не позиціонував себе в якості опозиційного чи анти-владного персонажа. Щодо влади нинішньої, то подібних зобов’язань не маю, що дозволяє займати вільнішу позицію.

Сама тема взаємовідносин „преса-влада” свідчить, як правило, про те, що щось негаразд у цих взаємовідносинах. В останній ситуації – після появи сумновідомого листа з підписами представників вже нової влади, режиму Ющенка. Частина колег-„підписантів” цього листа, зокрема, Анатолій Кінах, Володимир Литвин та Борис Тарасюк, заявила про його помилковість, частина, як Микола Томенко у „Детектор медіа”, назвала його текст не зовсім коректним.

Залишається сподіватися, що лист політиків залишиться єдиним прикладом в своєму роді – після того, як представники нової влади нарвались на жорстку реакцію журналістів.

У різкому тексті Грабовського пресу звинувачено у некомпетентності та невігластві, у тоталітарному мисленні і безпринципності. Вважати так - право автора, що, з іншого боку, кореспондується із правом його читачів мати власні позиції.

При цьому виключається тільки одне – якщо хтось є принциповим адептом тоталітарної системи. Таких – як і публічно оголошених представників інших меншин – в українській журналістиці не помічено.

Влада і преса можуть бути союзниками і партнерами у певному суспільному процесі. В тому випадку, коли цього бажає влада і окремі журналісти та ЗМІ. Влада і преса можуть не бути союзниками і партнерами у певному суспільному процесі – в тому випадку, якщо вони цього хочуть. Влада і преса можуть бути ворогами у певному суспільному процесі – в тому випадку, якщо вони себе так позиціонують. Влада і преса можуть не бути ворогами у певному суспільному процесі – преса при цьому залишається критичною стосовно влади.

Це означає, що преса визнає успіхи влади і критикує владу за її невдачі. Це означає, що преса може критикувати невдачі гіпертрофовано, і завдання демократичної влади є таку критику сприймати стерпно. Це означає, що преса може, але не зобов’язана пропонувати власні рецепти вирішення суспільних проблем, які влада ще не вирішила. Може, але не зобов’язана.

З чого починається цензура? Сподіваюся, що ніхто не поставить під сумнів мою належну кваліфікацію щодо того, аби знайти відповідь на це запитання? Вона починається не з того, що хтось пише „темники”. „Темники” – це упорядкована, системна візантійщина, її кульмінація, якщо завгодно. Цензура не починається із листів про інформаційне „кіллерство”. Цензура починається з того, що хтось комусь каже – не говори про це, ще не час, давай пізніше.

Справа преси – ставити запитання, навіть якщо вони когось ображають. Навіть якщо якийсь журналіст менш компетентний за іншого. Справа преси давати всі суспільно значущі точки зору – але і допомагати владі подивитися на себе з боку, навіть жорсткими виразами.

Яка може бути реакція влади? Неадекватна – як попередньої. Криком „а ты кто такой!». Адекватною – корегуванням поведінки, політичної лінії. Слід сказати, що будь-яка влада боляче сприймає критику – але розумна влада не може не внести корективи у свою поведінку, якщо стикається із критикою аргументованою, ешелонованою. І коли Грабовський запитує: що, „ленінська “Правда” 1917 року та гітлерівська “Фьолькішер беобахтер” 1932 року – хіба вони не знищували не те що надію на демократію, а власне демократію у своїх країнах” – він свідомо пересмикує факти. Не можна порівнювати стан преси в згадані Сергієм Грабовським часи і в тих країнах – зі станом медіа в Україні кінця ХХ –початку ХХ1 століття. Гадаю, ніхто не сумнівається, що у Геббельса при словосполученні “помилка у „Фьолькішер беобахтер” рука таки тягнулася до того ж, що і при слові „культура”. В то же час, безумовно, українська преса пережила цензуру – і вона лише вчиться бути вільною.

Справа мудрої преси – якнайшвидше стати вільною. Стати професійною, компетентною. Справа мудрої влади – змиритися із труднощами зростання преси, бути терпимою до них, сприяти пресі. Інакше ми дуже швидко повернемося назад на півроку – і повірте, не матиме значення, кого це хвилюватиме більше – Піховшека, Грабовського, чи тих, кого він критикує.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1114
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду